Honden zijn heel goed in het verbergen van hun pijn. Het kan dus erg lastig zijn om te zien of je hond pijn heeft. Helaas kun je honden met pijn niet zomaar pijnstilling geven, dit kan zelfs heel gevaarlijk zijn.
Honden hebben geen telepatische of bovennatuurlijke onverklaarbare krachten om je emoties of gemoedstoestand “aan te voelen”. Dus als je onder “aanvoelen” verstaat dat ze dit zoals een helderziende als onverklaarbare signalen binnenkrijgen moet ik je teleurstellen…
Onderzoekers ontdekten dat honden sneller iemand benaderen die huilt, dan iemand die neuriet; Onderzoeken tonen aan dat honden experts zijn in menselijke communicatie; Honden die naar een huilende eigenaar of vreemdeling toe gaan, doen dat meestal met onderdanige lichaamstaal.
Verschillende van deze stresssignalen kunnen ook waargenomen worden bij een hond met pijn, zoals hijgen, rusteloosheid, ijsberen, janken of contact zoeken. Het is belangrijk om een hond die stresssignalen laat zien goed te observeren om te zien of er misschien ook sprake kan zijn van pijn.
Acute pijn is vrij gemakkelijk te herkennen bij een hond. Het dier zal bij aanraking zich terugtrekken, piepen, janken, gillen of zelfs agressie kunnen vertonen.Dit is een reflex op heftige pijn. Hier kan de hond niets aan doen.
Veel meer of juist minder eten dan normaal kan ook een teken zijn. Uw trouwe viervoeter is rusteloos en blijft maar rondlopen, likt overmatig aan zijn of haar poten of laat de staart hangen. Duidelijke veranderingen in het gedrag en de lichaamshouding zijn eveneens symptomen van een ongelukkige hond.
Wanneer een hond pijn heeft, kan hij meer willen slapen dan normaal. De rust helpt hem helen, maar hiermee kan hij ook actief pijn vermijden. Moeizaam bewegen kost namelijk energie en brengt vaak stijfheid met zich mee. Dan wil je liever blijven liggen!
Eventuele signalen van pijn bij honden:
een vocale reactie zoals janken, blaffen of grommen, bijvoorbeeld bij aanraking of bij het omdoen van halsband of tuig. hijgen. trillen of bibberen. verhoogde hartslag en ademhaling.
Sommige honden kunnen denken dat hun baasje niet meer terugkomt wanneer ze weggaan, terwijl anderen begrijpen dat hun baasje alleen even weg is en binnenkort terugkomt. Honden hebben geen menselijke taal of begrip, dus het is moeilijk om precies te weten wat er in hun hoofd omgaat.
Probeer (samen met de dierenarts) te achterhalen waar jouw viervoeter allergisch voor is. Als je hond veel likt kan het ook zijn dat hij last heeft van stress, maag-darmproblemen of andere onderliggende oorzaken. Bij aanhoudend likken is het dus verstandig om altijd de dierenarts in te schakelen.
Een hond komt graag bij liggen omdat een hond van gezelschap houdt. Op bed slaapt een hond graag bij je, zo slapen veel honden bij het voeteneind of de hond komt tegen je aan liggen. Sommige mensen vragen zich af: “waarom gaat een hond op mijn voeten liggen?” Dit komt omdat een hond fysiek contact zoekt.
Bij dieren geldt eigenlijk hetzelfde als bij mensen. Verliefdheid komt door het stofje oxytocine. Oxytocine is een hormoon dat ervoor zorgt dat een band versterkt wordt. In het dierenrijk is dit stofje ook aanwezig, ook bij je hond of kat.
Honden kiezen als favoriet vaak iemand met hetzelfde energieniveau en dezelfde persoonlijkheid als zijzelf. Daarnaast zijn er hondenrassen die vooral een band opbouwen met één persoon, waarbij de favoriete persoon dus ook vaak de enige persoon is.
Honden kunnen hun baas herkennen aan de hand van het gezicht van hun baas. Dat concluderen wetenschappers uit Padua in het wetenschappelijk tijdschrift Animal Behaviour. Hun bevindingen zijn opmerkelijk, want wilde honden herkennen elkaar normaal gesproken voornamelijk aan elkaars lichaamsgeur en lichaamstaal.
Een hond kan bijvoorbeeld dreigen als hij in een hoek wordt gedreven, als iemand zijn eten wil afpakken, als een onbekende in zijn territorium komt of als iemand hem pijn doet. Met zijn dreiggedrag probeert de hond met de ander te communiceren en zo het gedrag van de ander te beïnvloeden om de situatie te veranderen.
Met name het gapen, het wegkijken en het uitschudden zijn manieren om sorry te zeggen en aan te geven dat ze niets kwaads in de zin hebben.
Het merendeel van de honden bleek zich na een minuut nog te herinneren wat hun baasje had gedaan. Sommige dieren konden de handeling zelfs na een uur nog imiteren. Naarmate de tijd vordert, krijgen honden steeds meer moeite om zich een handeling te herinneren, net als mensen.
Vertrouwen en veiligheid
Honden zijn zeer sociale dieren die zich graag veilig voelen in de aanwezigheid van hun roedel (gezin). Als een hond op zijn rug slaapt in het bijzijn van mensen of andere huisdieren, kan dit een teken zijn van vertrouwen en dat hij zich op zijn gemak voelt bij zijn omgeving.
Maar het is absoluut niet verstandig om honden en katten paracetamol te geven. Voor een hond kan tablet van 500 mg paracetamol al giftig zijn en voor kleine honden zelfs als een halve tablet.
Aaien is veiliger dan echt knuffelen in stressvolle situaties; Werk in huis met kalmerende geluiden zoals klassieke muziek, honden kalmeren hiervan; Overweeg een thundershirt als je hond bang is voor onweer, autorijden of vuurwerk; Praat over angst en stress met een gedragsdeskundige.
Symptomen van een zieke hond
Overmatig veel drinken of plassen. Veel meer of juist minder gaan eten en daardoor aankomen of afvallen. Een verandering in het energielevel (of verlies van interesse in dingen die hem eerder wél interesseerden). Stijfheid of moeite met opstaan en traplopen.
Minder stress en een veilig gevoel
Honden slapen instinctief namelijk het liefst samen met andere dieren of mensen in de buurt, omdat dit stress vermindert. Honden zijn daarnaast over het algemeen een goed afschrikmiddel voor inbrekers, wat een veilig gevoel geeft.
Een Amerikaans onderzoek toonde echter aan dat een hond in de slaapkamer geen negatief effect heeft op je slaap. Het zou zelfs leiden tot een betere nachtrust! De baasjes in het onderzoek geven aan dat het voor hen rustgevend werkt. Hun favoriete viervoeter in de slaapkamer geeft daarnaast een gevoel van veiligheid.
Het kan aan het karakter van je hond liggen, er zijn honden die aandacht en fysiek contact met mensen niet zo belangrijk vinden. Het kan ook liggen aan de omstandigheden, zoals de aanwezigheid van andere huisdieren. Socialisatie kan een hier een aandeel in hebben, en ook wat je hond heeft geleerd en meegemaakt.