Maak je aquarium veilig voor garnalen Ze kunnen geweldig goed klimmen en dus ook uit je bak springen. Een open aquarium is daarom niet zo'n goed idee. Je wilt geen garnalen naast je bak vinden. Zorg dus dat je het aquarium af kunt sluiten.
De watertemperatuur voor garnalen is optimaal tussen de 20 en 28 graden. Dit kun je mooi regelen met een verwarmingselement. Zorg dat het niet warmer wordt dan 28 graden, hier kunnen je garnalen niet goed tegen. Gemiddeld gezien hebben de meeste zoetwatergarnalen het naar hun zin bij 25 graden.
Denk na over de grootte van je aquarium.
Garnaaltjes zijn vaak piepklein, wat in je voordeel speelt qua grootte van aquarium. Maar denk eraan: niet elke garnaal past in elk volume aquarium! Dwerggarnaaltjes passen prima in een bak vanaf 20 liter en meer, maar een Macrobrachium zal hier zeker niet in passen.
Deze garnalen stellen geen speciale eisen aan de waterwaarden en kweken in bijna elk aquarium. Kraanwater volstaat in de meeste gevallen om met de garnalen te kweken.
Garnalen kunnen korte periodes buiten het water overleven, daarom is een dichte kap op het aquarium nodig om te voorkomen dat ze ontsnappen en uitdrogen. Het aquarium moet ten minste de volgende onderdelen bevatten: een filter. een bodem van zand of grind met losse bladeren of mos.
Er kunnen diverse redenen zijn waarom garnalen in een aquarium dood gaan. Allereerst is er uiteraard de natuurlijke sterfte van garnalen: een garnaal wordt gemiddeld ongeveer 1,5 tot 2 jaar oud, een beetje afhankelijk van het soort.
Een goed uitgangspunt zou zijn ongeveer 10% per week verversen. Let wel op dat wanneer water verdampt je dit liefste elke keer bijvult, aangezien de zouten en afvalstoffen niet mee verdampen.
Hou de garnalen in een aquarium met een minimale inhoud van 10 liter. Voor deze garnalen volstaat een gewone grind of zandbodem, wat beplanting, en een stukje kienhout. Kienhout is belangrijk voor ze omdat ze hier veel voedsel en schuilplekken kunnen vinden. Verder is een sponsfilter voor het aquarium erg belangrijk.
Hij knispert en ritselt wanneer je hem vastneemt en pelt. Hij heeft een glanzend en glad pantser met een stevige, knapperige kop. Is de kop zacht en is de schaal dof en ruw, dan is de garnaal niet dagvers.
Over het algemeen is het aan te raden om ongeveer één tot twee garnalen per liter water te houden. Dit betekent dat een aquarium van 20 liter geschikt is voor 20 tot 40 garnalen.
Over het algemeen is kwartsgrind de beste bodembedekking met betrekking tot garnalen en eventuele bodemvissen. Deze bodem tast de waterwaarden niet aan en zorgt voor een stabiel draaiend aquarium. Daarnaast is dit grind afgerond waardoor garnalen en eventuele bodemvissen zich nooit kunnen bezeren door scherpe randjes.
Grote garnalensoorten kunnen eventueel samen worden gehouden met wat grotere vissoorten. Kies bij grote garnalensoorten niet voor vissoorten die op of laag bij de bodem slapen, want met zijn schaartjes kan de garnaal de vis beschadigen.
Deze Endler guppen soort wordt niet groter dan 1.5 centimeter en hij heeft een zeer kleine bek. Dit maakt hem bijzonder goed geschikt voor een garnalen aquarium. Ook zwemmen guppy's bovenin aan het wateroppervlakte waardoor ze minder laag aan het jagen zijn op je baby garnalen.
Garnalen verstoppen zich graag tussen de planten en ze vinden hier voldoende voedsel. Ze eten onder andere rottende bladeren. Vooral mossen zijn hun favoriete planten. Garnalen stellen weinig eisen aan de verlichting in je bak.
Als een garnaal in kouder water leeft wordt hij slomer en gaat hij minder snel kweken. Neocaridina garnalen kunnen rond kamertemperatuur van minimaal 18 graden.Caridina garnalen zijn wat moeilijker te houden en deze hebben minimaal een temperatuur van 21 graden nodig.
Alle garnalen hebben in hun aquarium een goedwerkende filter nodig. Zorg ervoor dat de garnalen niet klem komen te zitten door de aanzuigende werking van de filter. Bescherm de ingang van de filter door er bijvoorbeeld een fijn raster, een filterspons of watten voor te plaatsen.
Ze zijn een groot deel van de dag op zoek naar voedsel, op de bodem en op planten. Als er gevaar is, verstoppen ze zich tussen de planten. Volwassen garnalen blijven hun hele leven lang, elke vier tot zes weken, vervellen.
Garnalen dragen de jongen gemiddeld zo'n 14 dagen (afhankelijk van de soort) onder de buik tussen de zwemvliezen met zich mee. Na het loslaten van de jongen verschalen ze meestal ook direct.
De smaak van de Argentijnse garnaal is licht zoutig en wordt door kenners beschouwd als de lekkerste garnalensoort. De structuur van deze garnaal is zacht. Ze zijn dus niet zo geschikt om te verwerken in gerechten die langer verwarmd worden. Daarvoor kies je beter een van de steviger soorten garnalen.
Voor beginners worden Neocaridina garnalen zoals de Vuurgarnaal aanbevolen, omdat ze gemakkelijker te verzorgen zijn. Caridina garnalen, zoals Crystal Red en Crystal Black, vereisen meer specifieke waterwaarden en zijn geschikter voor ervaren aquarianen.
Aantal garnalen per liter
Voor vissen is een gebruikte regel: 1cm vis / liter. Bij garnalen kunnen we zo niet rekenen. Gezellig druk is voor ons een goede graadmeter. Wij houden maximaal 5 garnalen / liter water (40 liter aquarium * 5 garnalen = 200 garnalen).
Onder de zoetwater garnalen heb je kleine varianten van 10 mm maar ook echte reuzen die meer dan 30 cm kunnen worden.
Het bijvullen van je aquarium kan (in de meeste gevallen) gewoon met kraanwater, bijvoorbeeld met een gieter of een emmer (deze moeten wel alleen voor het aquarium gebruikt worden!). Houdt wel de temperatuur in de gaten. Deze moet ongeveer de temperatuur zijn van je aquariumwater.
Hoe vaak moet je garnalen voeren? Voor de meeste soorten voer van Dennerle geldt 1 keer per dag voeren. Éen keer per dag garnalen voeren is voldoende. Garnalen eten verder alles wat er in het aquarium te vinden is zoals etensresten, dode vissen, algen en planten.
De bladeren van bijvoorbeeld eik, beuken, wilg, populier, vruchtenboom-bladeren en walnoot zijn direct te gebruiken als voeding voor garnalen. De bladeren zelf worden niet echt gegeten, dat wil zeggen dat ze voornamelijk de micro-organismen op de bladeren zelf eten.