Door hun kleine formaat zijn ze vaak moeilijk te zien, totdat ze ineens langs je gezicht zoemen. Het rare is dat ze telkens maar weer verschijnen, zelfs wanneer je alles wat je maar kunt bedenken, hebt schoongemaakt.
Op zich zijn fruitvliegjes niet schadelijk voor onze gezondheid, ze zijn niet giftig. Maar hoe meer er zitten, hoe meer bacteriën ze kunnen verspreiden. Ze versnellen ook het rottingsproces van voedsel. Je wil ze dus allicht liever niet in je huis.
Fruitvliegjes houden van warmte en rotting. Op warme plaatsen in de buurt van (over)rijp of rottend fruit of andere etensresten, leggen ze hun eitjes. Dat kan in de voorraadkast of op het aanrecht, maar ook bijvoorbeeld in de vuilnisbak. Zo kunnen ze bacteriën overdragen van het fruit naar het andere eten.
Maden zijn niet gevaarlijk voor de mens, op sommige plaatsen wordt ze zelfs gegeten. Ze kunnen wel een gevaar zijn voor enkele dieren (konijnen, kippen, ...), daar veroorzaken ze de madenziekte.
De vliegen leggen hun eitjes in de kleren en als je die ongestreken gaat dragen, loop je het risico dat de eitjes op je huid terechtkomen, waarop de maden onder de huid kruipen." "Gevaarlijk is dit niet", zegt Steven Callens. "De wondjes zijn niet echt pijnlijk, maar die maden eten wel stukjes vlees uit je lijf.
Bij myiasis treden larven van verschillende soorten vliegen het lichaam en veroorzaakt zo een ontstekingsreactie. De larven kunnen het lichaam binnendringen via verschillende manieren, zoals de huid, de neus-keel holtes, de mond, de oren, darmen en plasbuis. De huid is waarschijnlijk de meest voorkomende entreeplaats.
Fruitvliegjes bestrijden met azijn
Het enige wat je hoeft te doen, is een kommetje te vullen met azijn en daar een paar druppels afwasmiddel in op te lossen. Sluit het kommetje vervolgens af met plasticfolie en prik er een aantal gaatjes in. Het afwasmiddel breekt als het ware het oppervlak van de azijn.
Ze zijn dol op de geur van alcohol en azijn, en ze komen af op rottende en gistende producten zoals overrijp fruit. Hier legt het wijfje dan zo'n 300 tot 900 eitjes in om ervoor te zorgen dat de larven genoeg voedsel hebben. Deze eitjes komen na een dag uit.
Zo kom je van maden af
Giet kokend heet water (met azijn of groene zeep) in de vuilnisbak, wanneer deze net geleegd is. Door het hete water gaan de maden dood. Doe wel de deksel dicht zodat de hitte in de vuilnisbak blijft. Stop wat takjes lavendel in de vuilnisbak.
Als ze in een zwerm leven ligt de levensduur op slechts twee weken. Als de fruitvlieg niet in een zwerm leeft is de levensduur ongeveer 30 dagen. Maar in de juiste omstandigheden kan dit soms oplopen tot wel 4 maanden.
Tips om maden in huis te voorkomen
Gooi vlees dat over de datum is weg. Zorg ervoor dat je vuilnisbak goed afgesloten is. Maak de vuilnisbak regelmatig schoon. Zorg ervoor dat er insectennetten voor de ramen en deuren bevestigd zijn.
Fruitvliegjes zijn dol op de geur van alcohol en azijn. Daarom komen ze af op rottende en gistende producten, zoals overrijp fruit. Hier legt het wijfje dan zo'n 300 tot 900 eitjes in om ervoor te zorgen dat de larven genoeg voedsel hebben, deze eitjes komen na een dag uit.
Zet een geurig kruidenplantje in de buurt van je fruit. De vliegjes houden niet van de geur van basilicum, dille of salie. Of leg wat kruidnagels, knoflook of takjes lavendel tussen het fruit: ook die geur vinden ze vies. Zet ramen of deuren tegen elkaar open, fruitvliegjes houden niet van tocht.
Kleine steekvliegjes kunnen de huid doorboren
Omdat de vrouwelijke knutten menselijk of dierlijk bloed nodig hebben zullen ze steken. Hierbij zijn de kleine steekvliegjes in staat om door de mensen huid heen te bijten.
In de fruitschaal hebben ze vrij spel, maar in de natuur loert de vijand. Sluipwespen leggen eitjes in de larven die daardoor niet verpoppen, maar een nieuwe wesp voortbrengen. Kevers en spinnen vreten de fruitvliegjes gewoon op. Het is eten en gegeten worden.
Dit is makkelijk te vinden, omdat dit precies is waar je nu de fruitvliegjes ziet. Denk bijvoorbeeld aan een plakje banaan, een schijfje sinaasappel, een stukje brood of een scheut wijn of bier. Sommigen adviseren azijn te gebruiken of ranja. Doe dit in het glas.
2 dagen na de geboorte van de fruitvlieg, vermenigvuldigen ze zich al voort! De levenscyclus van een fruitvlieg duurt slechts 8 dagen. Er zijn wel 25 soorten fruitvliegjes.
Wondermiddel: Azijn en afwasmiddel
Heb je al veel last van fruitvliegjes in huis? Probeer dan is om de fruitvliegjes te lokken en te vangen! Een effectief huismiddeltje is dan ook een kommetje met water, azijn en afwasmiddel. De geur van azijn is onweerstaanbaar voor de fruitvliegjes en lokt ze naar het water toe.
De vliegjes gedijen beter bij warmte. In de winter zul je ze niet tegenkomen, tenzij ze nog warm in je huis zitten. De ideale temperatuur voor een fruitvlieg is tussen de 21 en 23 graden. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de ontwikkeling van eitje naar volwassen vlieg verloopt.
De meeste fruitvliegjes in de winter zijn goed verborgen. Ze verschuilen zich onder dakpannen, in spleten of naden. Soms vinden ze een warm plekje achter de cv-ketel of in een andere warme ruimte. Ook de keuken is een goede overwinterplaats: warm en er is ook nog eens voedsel aanwezig.
In huis zijn rouwvliegjes vaak afkomstig van de aarde van kamerplanten. Volwassen rouwvliegjes vallen vaak op als 'dansende' zwarte vliegjes boven de potgrond. Een besmetting ontstaat meestal vanuit verse, nieuwe potgrond waarin vaak larven of eieren van rouwvliegjes meekomen.
Maden in huis, waar komen ze vandaan? In veel gevallen heeft dit niet alleen met regen maar vooral met voedselresten vermaken. Liggen er voedselresten achter of onder het keukenkastje of elders, dan trekt dit vliegen aan. Denk hierbij ook aan de prullenbak die niet tijdig geledigd wordt.
Voor jouw idee: vliegen leggen eitjes. Uit deze eitjes komen pootloze crèmekleurige wormpjes. Dit zijn de larven van de vlieg en noem je ook wel maden. Dat ze geen pootjes hebben wil overigens niet zeggen dat ze zich niet kunnen verplaatsen.
Ze leggen eitjes in de lichaamsopeningen. Op deze manier komen maden in het lichaam terecht. Maar je kunt ook maden in je lichaam krijgen wanneer je gewoon in leven bent. Sommige vliegensoorten leggen hun eitjes in open wonden of zelfs op de huid.