VideoToen de Amerikaanse Richard Williams wat klusjes aan het doen was in zijn garage, werd hij plotseling aangevallen door een eekhoorn. Hij en zijn vrouw kwamen gewond uit de strijd met het beestje.
Probeer de eekhoorn niet te aaien of in de buurt te komen. Als hij bedreigd wordt, kan de eekhoorn aanvallen en bijten.
Ze zijn 's winters alleen minder actief. Niet dat ze dol zijn op de zomer, de eekhoorn heeft een hekel aan de zon. Als hij toch in de zon moet zitten gebruikt hij zijn staart als parasol. Doordat ze vaak de plek vergeten waar ze hun voorraad hebben verstopt, dragen ze bij aan de verspreiding van boomzaden in het bos.
Maak je tuin aantrekkelijk voor de eekhoorn door bomen en struiken te plaatsen. Daar kunnen ze zich in verstoppen, op onderzoek uit gaan en eten verbergen. Maar ook 'rommelige' hoekjes met bijvoorbeeld bladeren en takken geven de eekhoorn veiligheid. Met wat beschutting vinden ze vast een fijne route door je tuin.
Hoewel eekhoorns erg tam kunnen worden zijn het geen echte knuffeldieren en in die zin ook niet zo geschikt voor kleine kinderen. Eekhoorns zijn vooral dieren om plezier aan te beleven door ze te observeren. Daarom en ook omdat het erg bewegelijke dieren zijn, zijn ze ook het best te huisvesten in een ruime volière.
Omdat eekhoorns scherpe, lange tanden hebben (tot 3 cm), zijn de beten meestal transdermaal, diep door de huid en soms tot op het bot (type III-verwonding). Jonge eekhoorns bijten niet als ze worden opgepakt.
Leer met hulp van de energie van Eekhoorn vertrouwen te hebben in het heden, het NU van het leven. De kracht van Eekhoorn is de zorg hebben voor hetgeen zich op dit moment aandient, zonder angst voor morgen. Hierbij mag U de sterke kracht ontdekken van vertrouwen hebben in uzelf.
Eekhoorns in nesten
Eekhoorns houden geen winterslaap, maar blijven druk in de weer met het terugvinden van hun in de herfst aangelegde voedselvoorraden … én een geschikt winternest. Eekhoorns verblijven in de wintermaanden het liefst in een nest in een boom(holte) of spelonk.
De eekhoorn maakt per situatie weer een ander geluid. Bij opwinding klinkt een scherp 'tjuk-stuk-tjuk', bij alarm 'chroe-roe-roe' en ter begroeting van een bekende soortgenoot 'moek-moek-moek'. Maar ook fluitende tonen (jongen), kakelen, grommen en jammeren zijn te horen.
Wat eekhoorns voornamelijk eten zijn eikels, walnoten en hazelnoten. Toch is dit voedsel niet het hele jaar door te vinden, gelukkig zijn ze dan iets minder kieskeurig en eten ze ook bessen, schors, paddenstoelen, rupsen, vogeleieren of zelfs jonge vogels!
In de paartijd jagen de mannetjes achter elkaar aan, mogelijk om een hiërarchie tussen de mannetjes vast te stellen en zo het recht om te mogen paren te verwerven. De paartijd is op zijn hoogtepunt tussen januari en maart. De draagtijd duurt 38 dagen.
De keutels van de eekhoorn zijn 4-6 mm dik en 5-8 mm lang. De keutels zijn kogelrond tot ovaal, zwartbruin tot zwart en vrij vast van samenstelling. De keutels zijn lastig te vinden, want eekhoorns laten ze willekeurig vanaf bomen vallen.
De aankoopprijs voor een eekhoorn is ongeveer 40 euro. De dieren kan je meestal vinden bij enkele kwekers of sommige dierenwinkels. Voor een volière of zelfgebouwd verblijf van minimaal 80 x 50 x 120 cm betaal je minstens 100 euro. Het voedsel en de bodembedekking samen kosten maandelijks ongeveer 15 euro.
Vijanden. De vos, roofvogels en de boommarter zijn vijanden van de eekhoorn. Die zien hem als een lekker hapje, maar ook mensen zijn gevaarlijk voor eekhoorns. Eekhoorns kunnen snel oversteken.
Eekhoorns zijn omnivoren. Dat betekent dat hun ze zowel plantaardig als dierlijk voedsel eten. De eekhoorn voedt zich voornamelijk met boomzaden zoals eikels, noten en kegels van naaldbomen. Ook eten ze knoppen, bladeren, bessen paddestoelen, rupsen, vogeleieren en zelfs jonge vogels.
Het vraagt wat tijd en geduld maar het vangen met een vangkooi is veelal de aangewezen manier. Er zijn allerlei vangkooien in de handel. Veelal werken ze met een klepje die achter de eekhoorn dichtslaat. Bij de kleine eekhoornsoorten ( formaat Tamiops spec. )
De eekhoorn is in de zomer vooral actief zon 2 uur na zonsopgang en 2 uur voor zonsondergang. Daartussen slaapt de eekhoorn vaak of is hij bezig zijn nest te verbouwen. Meestal is de eekhoorn een uur of 2 druk met het zoeken van voedsel. De eekhoorns nemen veel tijd om hun vacht te verzorgen.
Eekhoorns communiceren ook met hun staart. Zwiepen ze hem heen en weer? Alarm! De zwarte eekhoorn zwiept zijn staart naar voren en naar achter als hij gefrustreerd is, bijvoorbeeld als hij niet bij een lekker nootje kan.
Soms wel drie meter ver. Maak een sprong als een eekhoorn.
Het is, zeggen liefhebbers, het meest ethisch verantwoorde vlees dat je op je bord kunt hebben. Sommige Londense restaurants serveren gestoofde grijze eekhoorn met walnoten en room. Of à la Indiase Tandoori met rijst. In het Zuid-Westerse Cornwall hebben ze eekhoornpasteitjes.
Eekhoorns en vele andere dieren kunnen niet voldoende vocht uit hun voedsel halen, en moeten dus regelmatig drinken. Voorzie daarom een kommetje met water op een veilige plek.
Waar heb ik mijn nootjes verstopt? De eekhoorn graaft de nootjes in, onder struiken en bomen. Hij kijkt een paar keer goed om zich heen: maanden later moet hij deze plek weer terug weten te vinden. Lukt hem dat niet, dan heeft hij in de winter niet genoeg voedsel.
Een eekhoorn leeft overdag en begint al vroeg in de ochtend met het verzamelen van voedsel. Ook aan het eind van de dag gaat hij weer actief op zoek naar voedsel. De eekhoorn is vooral actief in de herfstperiode, omdat hij dan meer voedsel aan het verzamelen is voor de winter.
De gewone vliegende eekhoorn (Pteromys volans) is een knaagdier uit de familie der eekhoorns. De wetenschappelijke naam van de soort werd als Sciurus volans in 1758 gepubliceerd door Carl Linnaeus. De vliegende eekhoorn kan niet vliegen, maar zweeft met behulp van een membraan.