Ziet u vlekjes of zwarte stipjes voor uw oog? Dit zijn meestal mouches volantes: onschuldige eiwitvlekjes in het glasvocht. Soms kunt u ook zwarte vlekken voor uw ogen zien als u erg moe bent, te snel overeind komt, last heeft van hoge bloeddruk of van bloedarmoede.
Wat zijn vlekken en flitsen? Als u vlekjes in of voor uw oog/ogen ziet bewegen, is dat vaak het gevolg van troebelingen in het glasvocht. Glasvocht is een gelei die de ruimte tussen de ooglens en het netvlies opvult. Het plotseling zien van vlekjes kan samengaan met het zien van lichtflitsen.
Mouches volantes verdwijnen meestal niet vanzelf. Soms worden ze wel minder of je went er simpelweg aan. Omdat mouches volantes meestal onschuldig zijn, is behandeling lang niet altijd nodig.
Ouderen kunnen last krijgen van glasvochtloslating. Hierdoor kan je lichtflitsen zien en trekt het glasvocht aan je netvlies. Hierdoor ontstaan er scheurtjes die uiteindelijk kunnen leiden tot blindheid.
Mouches volantes kunnen meerdere oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak is veroudering. Het glasvocht bevat dunne collageenvezels die zorgen voor elasticiteit en stevigheid. Als je ouder wordt, neemt de elasticiteit van de vezels af en verandert de structuur van het glasvocht.
Wat kun jezelf doen? Meestal kunt u zelf heel veel bereiken met de ontspanningsoefeningen van dr. Bates. Door de ogen en de oogspieren tot rust te brengen, vermindert u de overspanning van de oogspieren die de oorzaak is van de meeste oogafwijkingen.
Mouches volantes, ook wel floating specks, floaters of glasvochttroebeling genoemd, zijn zwevende vlekjes of sliertjes in het gezichtsveld. De medische term voor deze kwaal is myodesopsie. De schaduwachtige 'vliegende vliegen', kunnen de vorm aannemen van puntjes, draadjes of zelfs van hele webben.
Bij staar is de lens niet meer helder. Dit wordt ook wel troebel genoemd. U ziet wazig en u kunt kleuren minder helder zien. U kunt een staaroperatie krijgen.
We noemen deze vlekjes mouches volantes of floaters. Dit zijn onschuldige eiwitvlekjes of sliertjes in het glasvocht. Bij het ouder worden verandert het glasvocht en komt dit vaker voor.
Als het glasvocht daarbij krimpt, kan het buitenste laagje loskomen van het netvlies. Dit gaat samen met zwevende vlekjes, puntjes of draadjes in een oog. Mouches volantes of floaters, zoals oogartsen zo mooi zeggen. Gelukkig kan glasvochtloslating op zich geen kwaad.
Om te voorkomen dat u zwart zicht krijgt als u opstaat, is het dus verstandig om dit rustig aan te doen. Ga bijvoorbeeld niet meteen naast uw bed staan na het wakker worden, maar blijf even op de rand van het bed zitten. Uw lichaam krijgt dan de tijd om zich aan te passen aan uw houding.
Het komt vaker voor dan je denkt, maar is gelukkig niet heel schadelijk. Het kan vervelend zijn omdat men vaak slecht ziet en afgeleid is door de vlekjes die door het ook dwarrelen. Ervaar je veel stress of vermoeidheid, dan kan de kwaal eerder voorkomen. Het is daarom belangrijk om je ogen voldoende rust te geven.
Een goede opticien herkent staar bij het opmeten van uw oog. Soms is de staar al zo sterk dat een goede meting van het oog niet eens meer mogelijk is. De opticien stuurt u dan door naar een oogarts. Voor het krijgen van een vergoeding van een behandeling van staar, moet u wel een verwijsbrief van uw huisarts vragen.
het oog is rood en dof. wazig zien met het oog. hoofdpijn, misselijkheid, overgeven.
De hoofdpijn die ontstaat door een oogafwijking komt meestal opzetten na lang lezen of werken achter een beeldscherm. De pijn zit vaak boven de ogen of bij de slapen.
Bij droge ogen kunt u een of meer van de volgende klachten hebben: een branderig, vermoeid, stekend, jeukend of drukkend gevoel. geïrriteerde ogen. het gevoel alsof er zand in uw ogen zit.
De oogarts maakt een onderscheid tussen onduidelijk herkenbare en duidelijk herkenbare floaters. Lees hier met de hulp van uw oogarts de omschrijving van 3 verschillende types van floaters zodat uw type van floaters kan vastgesteld worden.
Bij plotselinge duidelijke verergering van de vlekjes en/of flitsen wordt geadviseerd om binnen 24 uur contact op te nemen met de huisarts of, indien u al onder behandeling bent van de oogarts, met uw oogarts. Voor aanvullende informatie over vlekken en flitsen kunt u kijken op www.oogartsen.nl.
Vlekken (mouches volantes)
Vlekjes die in het gezichtsveld bewegen, worden door veel mensen waargenomen. Het glasvocht (ook wel glasachtig lichaam genoemd) is een gelei die het grootste gedeelte van het oog opvult. Het bevindt zich achter de ooglens.
Troebelingen of vlekjes en flitsen in het oog zijn dringende redenen om naar een oogarts te gaan, vooral als ze ineens opkomen. Ze zijn vaak een teken van het loslaten van het netvlies, en dat kan leiden tot blindheid.
Typische kenmerken van een te lage onderdruk zijn bijvoorbeeld flauwte, duizeligheid en sterretjes zien. Is uw bloeddruk of onderdruk echt te laag, dan kunt u flauwvallen. Dit kan uiteraard zorgen voor zeer gevaarlijke situatie, ongelukken en letsel.
Gevolgen van hypotensie
Een ernstig gevolg van zo'n bloeddrukval of hypotensie is dat de vitale organen en weefsels zoals de hersenen, het hart en de nieren te weinig zuurstof krijgen. Hierdoor wordt een soort shock gecreëerd. Een hypovolemische shock is het gevolg van bloedverlies en vochtverlies.