Eetgewoonten: Vlees, fruit en groenten kunnen ook je natuurlijke oogkleur donkerder of lichter maken. Er wordt bijvoorbeeld gezegd dat voedingsmiddelen als spinazie en biologische honing je iris lichter en helderder kunnen doen lijken. Kamille en olijfolie daarentegen kunnen je ogen warmer doen lijken.
Breng je een vuilniszak vol maden weg? Dan krijgen je ogen een iets lichtere kleur. Dit klinkt als een fabeltje, maar is het niet. Je oogkleur fluctueert zelfs de hele dag door.
Hoe minder melanine er is, hoe lichter de ogen zijn. Melanocyten, de cellen die verantwoordelijk zijn voor het aanmaken van melanine, zijn nog niet volledig ontwikkeld bij baby's, vandaar dat dit kan variëren. Bij mensen met een lichte huidskleur kan de oogkleur juist ook lichter worden naarmate ze ouder worden.
Draag kleuren die lijken op jouw oogkleur
Door (ongeveer) dezelfde kleur van jouw ogen te herhalen in je kleding lijken je ogen helderder. Als je een top, jurk of sjaal draagt die lijkt op je oogkleur (hoeft dus niet exact dezelfde kleur te zijn), zal dit helpen om je ogen op te laten vallen.
In principe verandert de oogkleur van volwassenen niet vanzelf. Wel worden de meeste baby's geboren met blauwe ogen. Ook baby's die later bruine ogen krijgen. Onder invloed van zaken als zonlicht en de eigen genen, kunnen er tijdens iemands leven wel kleine veranderingen in oogkleur plaatsvinden.
De meest voorkomende oogkleur is bruin, ongeveer 80% van de wereldbevolking heeft bruine ogen. Ongeveer 8 tot 10% van de mensen heeft blauwe ogen, 5% amberkleurige of hazelnootkleurige ogen en 2% heeft groene ogen. Groen is dan ook de meest zeldzame oogkleur.
Blijkbaar zijn blauwe ogen wetenschappelijk gezien het meest aantrekkelijk. Onze lijst bestond voor 23,25% uit blauwogige knapperds, terwijl slechts 9% van de mensen blauwe ogen heeft. Als je een man bent met blauwe ogen, heb je drie keer zoveel kans om op de lijst 'Meest sexy mensen aller tijden' te komen.
Kan je oogkleur veranderen? Het is mogelijk om je oogkleur te veranderen. Je kunt je oogkleur tijdelijk veranderen met gekleurde contactlenzen.Tegenwoordig worden ook wel operatief implantaten voor de iris ingebracht die de oogkleur permanent veranderen.
De meest eenvoudige manier om een donkere kamer lichter te laten lijken, is de muren in een lichte kleur schilderen. Lichtere kleuren reflecteren het licht en doen de kamer opleven, terwijl donkere kleuren licht absorberen en een sombere sfeer kunnen brengen. Alle muren wit schilderen is niet de enige optie.
Maar hoe het allemaal precies zit met de erfelijkheid van oogkleur, weten we (nog) niet. Daarom kun je op basis van oogkleur niet vaststellen of je familie van elkaar bent. Dat kan alleen met DNA-onderzoek (verwantschapsonderzoek).
De complementaire kleur van blauw is oranje. Wil je je blauwe kijkers er echt uit laten springen, denk dan aan kleding en matching accessoires in alles van fris sinaasappeloranje tot warm roestoranje. Kleuren tegen het terracottarood aan doen het ook goed bij blauwe ogen. De complementaire kleur van blauw is oranje.
Om blauwe ogen nog blauwer te laten lijken, kun je met veel kleuren aan de slag. Deze tinten laten blauwe ogen goed uitkomen: oranje, bruin, goud, roest, koper, lila, paars en blauw.
De oogkleur verandert door zonlicht, net als bij de huid. Lichte ogen worden donkerder door zonlicht of krijgen bruine vlekjes. In perioden van minder zonlicht, zoals in de winter, worden de ogen weer de oorspronkelijke kleur.
Je kunt ook alleen van bruin naar blauw veranderen, en niet andersom: 'onder' een bruin oog zit namelijk altijd een blauw oog. Door het pigment van het bruine oog weg te laseren, zoals in de ingreep gebeurt, komt de blauwe kern van een oog tevoorschijn.
"Als je dat pigment bij een bruin oog wegneemt met lasertherapie, dan krijg je een blauw oog. De pigmentlaag wordt in hele kleine stukjes verdeeld, waardoor het makkelijk kan worden afgebroken." Gregg Homer richtte Stroma Medical op, dat nu volop bezig is met het testen van de procedure op mensen.
Melanine bepaalt oogkleur
Melanine zorgt ervoor dat je donker- of lichtbruine ogen hebt, of donker- of lichtblauwe ogen, of grijze of zelfs 'zwarte' ogen. Alle andere kleuren daartussen (blauw, groen, rood, violet) verschijnen dankzij lichtreflectie, en bestaan niet in de ogen zelf.
Verlicht een donkere hal met heldere kleuren. Donkere, ongezellige hal? Met een paar simpele schildertrucs geef je elke entree een vrolijke uitstraling. Heldere, licht weerkaatsende kleuren als crème, lichtgeel en wit laten een ruimte zonnig lijken.
Kies voor lichte grijs- en blauwtinten voor het optimale lichteffect. Als je graag een warme sfeer creëert, wees dan niet bang om lichte terracotta- of geeltinten te gebruiken.
De meest voorkomende oogkleur is bruin: ongeveer 80% van de wereldbevolking heeft bruine ogen. Ongeveer 8% tot 10% van de mensen heeft blauwe ogen, 5% amberkleurige of hazelnootkleurige ogen en 2% heeft groene ogen. Groen is dan ook de meest zeldzame oogkleur.
Mensen met blauwe ogen kunnen andere mensen goed aanvoelen en hebben een sterke innerlijke kracht. Blauwogige mensen kunnen beter tegen alcohol. Ze kunnen minder goed tegen licht vanwege minder pigment in de ogen. Daarnaast zijn mensen met blauwe ogen ook vaker extravert en energieker dan mensen met andere oogkleuren.
Hoeveel procent van de mensen heeft bijvoorbeeld blauwe ogen? In Nederland heeft ongeveer 80% van de mensen blauwe ogen. Wereldwijd is dit slechts 2%. Blauwe ogen komen relatief vaak voor in West-Europa, Noord-Europa en landen met een bevolking waarvan de voorouders uit Europa komen, zoals Amerika en Canada.
Op basis van het aantal stemmen is Cathy Krielaart uit Rotterdam tot de uiteindelijke winnares gekozen. “Wij waren aangenaam verrast om te zien dat zoveel mensen enthousiast een foto van hun ogen instuurden. Wat zaten er prachtige exemplaren tussen!
Veruit de meest voorkomende oogkleur is bruin. Vooral mensen met een Afrikaanse of Aziatische afkomst hebben bijna altijd bruine ogen. Blauwe ogen komen een stuk minder vaak voor. Slechts 2,2% van de mensen op aarde heeft blauwe ogen!