Hun lijfje is gebocheld. De dansmug wordt aangetrokken door licht en leeft in de omgeving van water, vochtige gronden en rottend materiaal. Dansmuggen steken niet en zuigen geen bloed. Wel kunnen de mannetjes reusachtige zwermen vormen waardoor ze hinderlijk kunnen zijn.
Ze drinken ons bloed om praktische redenen. Nog een weetje: ze steken je niet, maar bijten je. En alleen de vrouwtjes doen dat om eiwitten uit je bloed te winnen die hen helpen om eitjes te produceren.
Wintermuggen zijn totaal onschuldige insecten. Steken kunnen ze niet. De larven leven in het strooisel en eten rottend plantaardig materiaal.
Door hun dansen en vorm van vliegen worden ze ook wel dansmuggen genoemd. De dansmuggen zijn zeer klein en vaak verschillend van grootte. Vrouwtjes muggen zijn vaak solitair. Een zwerm bestaat meestal uit mannetjes en worden door vertegenwoordigers van het andere geslacht bevlogen.
Een mug zal zich een weg banen naar een plaats om stil te gaan zitten. Dat is veelal op het plafond of op de muur. Afhankelijk van het type behang en het aantal spullen dat je in de kamer hebt staan kun je de mug gemakkelijk zien zitten.
Muggen houden niet van de geur van lavendel, citroengras, rozemarijn, munt en kattenkruid. Het voordeel van lavendel is dat het niet alleen helpt bij het verjagen van muggen, maar het er ook voor zorgt dat je beter slaapt!
Het zoemende geluid van steekmuggen komt van hun vleugels die heel snel op en neer bewegen. Hoe groter de vleugels, hoe harder het gezoem (en hoe meer ze je nachtrust verstoren). Steekmuggen zijn nachtblind en daarom is het zoemgeluid voor hen erg nuttig. Mannetjes kunnen zo goed horen waar de vrouwtjes zich bevinden.
Dat in zwermpjes dansen doen meer muggen en meestal zijn het met name de mannetjes, zeker bij de wintermuggen. Ze trekken de aandacht, omdat juist in hun actieve periode weinig andere insecten te zien zijn, en dansende muggen in de winter verbazing wekken. De dooimug danst bij voorkeur boven ontdooide plekken.
Bij mooi weer in het voorjaar komen de eitjes van de muggen uit. De larven worden muggen, waarna ze gaan paren. Na het paren leggen ze eitjes en dan gaan ze dood. Een heel lang leven hebben ze helaas dus niet.
De muggen die je hebt gezien zijn dansmuggen. Deze vliegen altijd in een groep van tientallen. Deze muggen kunnen niet steken en ook maar matig vliegen, dus zoeken ze een plek op, waar luwte is, mogelijk is het voor jouw raam een plek waar ze uit de wind vliegen.
Door het gebruik van een ventilator kun je muggen op een milieuvriendelijke en zeer eenvoudige manier op afstand houden. Muggen zijn geen sterke vliegers en kunnen daardoor niet door de grote luchtverplaatsing van een ventilator heen vliegen. Ze komen af op lichaamswarmte, geuren en koolstofdioxide.
Geen goed vooruitzicht voor de mug
“Als het slechts een paar graden is, functioneren de organen van de muggen niet meer en overlijden zij”, legt Garry Bakker uit. Helemaal afgelopen is het zodra er een laagje ijs op de sloten komt te liggen, waarin de muggen hun eitjes leggen.
Heel veel mensen houden van de geur van lavendel, maar muggen haten het. Om de muggen op afstand te houden kan je wat lavendelolie rondom je deurposten en kozijnen druppelen. Mochten de muggen al binnen zijn dan kan je wat van deze olie op je huid smeren zodat ze je niet zullen steken.
Ongetwijfeld herkenbaar: je wordt geprikt door een mug, maar het dier is vervolgens nergens te bekennen. Dat blijkt te komen door een speciale techniek die muggen hebben. Nadat ze zich bij hun slachtoffer hebben volgezogen, hanteren muggen een speciale techniek om ongezien en veilig weg te komen.
U hoeft inheemse muggen niet te melden. Inheemse muggen zijn duidelijk bruin of beige. Grote steekmuggen hebben vlekjes in de vleugels. Ze steken en zoemen vooral in de schemer en 's nachts.
Alle muggen eten nectar van planten, maar niet alle muggen drinken bloed. Dat doet alleen het vrouwtje als ze zwanger is. Ze gebruikt het om haar eitjes extra sterk te maken. Het vrouwtje heeft daarom als enige een priksnuit: speciaal om bloed mee op te zuigen.
Vooral in de nacht moet je uitkijken om geprikt te worden door een mug. Muggen zijn gevoelig voor uitdroging en kunnen niet zo goed tegen droge lucht. Muggen zijn vooral 's nachts actief omdat de lucht dan vochtiger is.
Dat u ook overdag gestoken kunt worden, komt doordat er ook muggensoorten zijn die juist overdag toeslaan. Zoals de knut. Zij komen veelal voor in waterrijke en moerasachtige gebieden. Die plekken kunt u dan ook het beste vermijden of u kunt uzelf beschermen met een muggenwerend middel.
Normaal gesproken heeft een mug genoeg aan één keer prikken.
De volwassen mug leeft maar kort; enkele dagen tot weken.
Door Aquatain amf in een kleine dosering over stilstaand water te gieten waar muggenlarven in zitten kunnen we muggenlarven zich niet meer vasthechten aan het water oppervlakte. Doordat muggenlarven zich niet meer vast kunnen hechten aan het wateroppervlakte gaan ze dood aan zuurstof tekort.
Muggen komen af op geur. In de eerste plaats op CO2, want dat ademen we allemaal uit en dat ruiken ze op grote afstand. Maar als ze dichterbij zijn, wordt het persoonlijker. Dan kiezen ze het lekkerste mensengeurtje uit.
Het blijkt namelijk dat een mug vaker steekt op het moment dat het beest verstoord wordt. Als een mug ongestoord kan steken, heeft hij genoeg aan één prik. Dan ben je er dus in principe vanaf. Bovendien is het goed om te weten dat muggen eigenlijk bijten en niet steken.
Niemand had verwacht dat muggen zo'n goed gehoor hadden. Muggen kunnen veel beter horen over lange afstanden dan onderzoekers tot nu toe vermoedden. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Current Biology.
Insecten hebben nauwelijks of geen slagaders, maar wel een hart. Het lichaam van een insect bevat ook tracheeën: een zeer fijnvertakt stelsel van kleine buisjes met openingen aan de zijkant van het lichaam, dit is het ademhalingssysteem.