Kan een cavia goed alleen leven? Cavia's zijn groepsdieren en moeten daarom samen met één of meerdere andere cavia's leven. Een cavia alleen voelt zich onveilig en vereenzaamt.
Een cavia die z'n leven lang alleen zit, verveelt zich, vindt het leven saai, stompt af en leidt geen caviawaardig leven. En dat is omdat een cavia van nature een groepsdier is. Net zoals paarden of schapen.
Hoe lang kan ik een cavia zonder grote problemen alleen laten? Als het echt niet te vermijden is, kan een cavia maximaal 2 dagen alleen gelaten worden, als er genoeg water en voer beschikbaar is. Optimaal is het absoluut niet, maar soms is het echt niet te vermijden.
Van nature zijn cavia's groepsdieren. Dat betekent dat ze het liefst met meerdere soortgenoten bij elkaar leven. Als ze hun hele leven alleen zijn, missen zijn de liefde, warmte en het contact van hun soortgenootje(s).
Je kan een cavia ook alleen houden, maar dan moet je er wel rekening mee houden dat je cavia veel aandacht nodig zal hebben. Het is daarom als je er de ruimte voor hebt beter om twee of meer cavia's samen te houden.
Cavia's zijn groepsdieren en moeten daarom samen met één of meerdere andere cavia's leven. Een cavia alleen voelt zich onveilig en vereenzaamt.
Zacht piepen of pruttelen
Wanneer je cavia zacht piept of pruttelt ben je goed bezig! Je cavia is dan namelijk tevreden en is lekker aan het genieten van zijn leventje. Gelukkige cavia's babbelen honderduit (soms zelfs tegen zichzelf) en dit klinkt voor ons als zacht gepiep of gepruttel.
Ze kunnen hun verzorger herkennen aan bijvoorbeeld de stem en de geur. Sommige cavia's hechten zich echt aan hun baasje.
Aan je dierenarts kan je het volgende doorgeven: - Het dierenuitvaartcentrum waar je voor gekozen hebt. - Of je je cavia wilt laten begraven of cremeren. - Of je gebeld wilt worden door een medewerker van het dierenuitvaartcentrum.
Wat giftig is voor je cavia is rabarber, ui, champignons en prei. De groentes die je geeft mag je nooit koken en ze moeten vers zijn! Ook noten, zaden en zuivel zijn niet goed voor je cavia en mag je dus niet geven.
Iedere week moet je het hok schoonmaken. Dan controleer je het hele hok en haal je al het hooi en zaagsel dat vies of nat is, weg. Rondom de voerbakjes kan het ook een rotzootje zijn. Cavia's eten helemaal niet netjes: ze lopen gewoon door hun voerbakje (en over het groenvoer) en strooien het hardvoer alle kanten op.
Cavia's zijn zeer vriendelijke en nieuwsgierige dieren die graag wat te doen hebben. Speelgoed is daarom een belangrijk onderdeel voor de Cavia. Zo zijn Cavia's dol op knabbelspeelgoed.
Het is dan ook verstandig dit extra aan te bieden, bijvoorbeeld door dagelijks een vitamine C tabletje als snoepje te geven. Knaagdieren, zoals cavia's, kunnen namelijk niet lang overleven zonder eten.
U kunt de cavia bijvoorbeeld met een klap op z'n hoofd vermoorden. “Het is bekend dat verdrinking een hele pijnlijke dood is. Maar een klap met een stoeptegel is snel, dan is het dier in één keer, bam, dood.” Aww, zielig.
Cavia's kunnen niet tegen extreme koude, warmte of regen. Ze zijn zéér gevoelig hiervoor en kunnen snel dood gaan aan een longontsteking! In de winter moeten ze in een tocht- en vorstvrije schuur staan of binnenshuis worden gehouden. Pas ook op in de zomer.
Let op, alle cavia's en ratjes kunnen zwemmen maar ze vinden het niet altijd leuk, laat je dier dus zelf beslissen of hij in het water wil. Zo voorkom je een paniekreactie.
Veel cavia's vinden het fijn over de neus geaaid te worden. Aai de cavia altijd met de haargroei mee. Van de billen naar de oren toe aaien, is pijnlijk voor de cavia. Uw kind kan het beste over het ruggetje naar de billen toe aaien dus!
Cavia's vinden een aantal dingen leuk, zoals slapen, rusten, liggen, hofmaken en paren, maar wat ze bijna de hele dag door kunnen doen en wat ze ook een groot deel van de dag doen als ze wakker zijn, is eten.
Maar een of meer van de volgende symptomen kun je herkennen aan gestreste cavia's, als je ze zorgvuldig en regelmatig observeert: Ze zijn minder actief. Ze hebben minder eetlust. Ze stoppen met zichzelf verzorgen or doen dit juist overdreven veel.
Cavia's poepen de hele dag en nacht door. Ze produceren zo'n 150 tot 200 keutels in een etmaal. Een deel daarvan eten ze weer op, dus je vindt niet alles terug in de kooi. Het opeten van de eigen poep heet coprofagie.
Ze zijn zo klein – en toch zo slim! Cavia's zijn intelligente knaagdieren die veel geleerd kunnen worden. Ze hebben variatie nodig en houden er niet van om zich te vervelen.
Cavia's uiten dit onregelmatig gepruttel als ze zich op hun gemak voelen: wanneer ze op ontdekking zijn, door ons geknuffeld worden of elkaar willen laten weten dat ze er (nog) zijn. Gelukkige cavia's kunnen soms eindeloos tetteren! Heel vaak lijken ze het met dit tevreden gepiep ook gewoon tegen zichzelf te hebben.