Bladluizen zijn niet schadelijk voor de menselijke gezondheid.
Schade door bladluis aan planten
De virusoverdracht die veroorzaakt wordt door de bladluis geeft de meeste schade aan planten. Maar door de afname van bouwstoffen kan een plant ook geel worden, minder goed groeien en zelfs uitdrogen en afsterven. Erg jammer van je mooie groene tuin.
De gemakkelijkste en wellicht ook beste manier om van bladluis af te komen is door gebruik te maken van water met azijn met groene zeep. Je neemt een emmertje water en voegt (niet teveel) azijn toe. Doe vervolgens ook een kleine hoeveelheid groene zeep bij in het emmertje.
Bladluizen kunnen op een snel tempo jouw volledige moestuin overnemen, en dat willen we natuurlijk niet! Deze minuscule insecten lijken niet veel kwaad te doen maar ze prikken de bladeren vol gaatjes om de voedingsstoffen van jouw planten op te zuigen. Hierdoor zal jouw plant geel kleuren en verwelken.
Bladluizen leven van plantensappen die ze uit het blad zuigen. Hoofdluis leeft van bloed en zuigt deze uit de hoofdhuid. Een bladluis kan daar niet leven en zal proberen zo snel mogelijk van je hoofd af te komen. Dus heb je daar geen last van.
Een hoofdluis die niet meer op een hoofd zit, kan niet lang overleven. Er zijn daarom weinig aanwijzingen voor verspreiding via beddengoed of jassen. Het effect van maatregelen zoals het wassen van beddengoed, knuffels, jassen en het stofzuigen van de auto is dan ook onvoldoende bewezen.
Jeuk is de belangrijkste klacht bij hoofdluis. Kinderen met een permanente infestatie van luizen hebben vaak weinig of geen last van jeuk. Secundaire infecties met bacteriën komen voor, maar zijn zeldzaam. Soms is er een lichte lymfeklierzwelling in de nek.
Waarom komen luizen op mijn planten af? Luizen komen op de geur van bepaalde planten af, waar sappen in zitten die ze lekker vinden. Bij verzwakte planten is deze geur sterker.
Witte azijn tegen luizen
Azijn heeft een zure pH waardoor het geschikt is om luizen te bestrijden. Meng een hoeveelheid witte azijn met een gelijke hoeveelheid water. Was uw haren en laat 15 tot 30 minuten inwerken. Spoel nadien overvloedig uit.
Koud water: besproei je kamerplanten regelmatig met koud water, daarmee spoel je luizen weg. Actie: Kijk regelmatig de planten in je kamer na en verwijder gevonden luizen direct. Droge lucht: wol- en schildluizen komen vaker voor in een ruimte met droge lucht of bij planten die op de tocht staan.
Bladluis is te herkennen als een kleverige schimmel die aan de onderkant van bladeren voorkomt. Dit zorgt ervoor dat planten en bloemen niet goed meer kunnen uitkomen en dat is natuurlijk erg zonde.
Afwasmiddel is totaal niet giftig voor de plant noch voor de mens maar wel voor de bladluis. Vul een verstuiver met water en doe er een scheut afwasmiddel bij. Kies daarbij wel voor een natuurlijk afwasmiddel. Goed schudden.
Verschillende andere generaties van vrouwelijke bladluizen zijn geboren in de lente en de zomer. Vrouwtjes kunnen 25 dagen leven, gedurende welke tijd ze elk maximaal 80 nieuwe bladluizen kunnen voortbrengen.
- Bladluizen hebben een hekel aan de sterke geur van munt, salie, tijm, dille, lavendel, koriander, citroenmelisse, uien, knoflook en Afrikaantjes. Plant ze tussen je andere planten of groenten en je zal minder luizen aantreffen.
In een kas waar het altijd warm is, blijft het leggen van wintereieren achterwege en zet de ontwikkeling van levendbarende onbevruchte wijfjes zich verder of vrouwelijke bladluizen overwinteren als adult op verscholen plaatsen.
Buiten wordt ervan gesnoept door mieren, zweefvliegen en sluipwespen. Daar heb je binnen misschien niet zo'n last van. Maar schimmels zijn ook dol op honingdauw. En zo kan het dat als je de bladluizen niet bestrijdt je een paar weken later ook nog eens schimmels op je plant hebt.
Wie last heeft van hoofdluis, moet al het haar in een haarnetje doen en onder de muts drukken, een liter olie via de tuit in de muts laten lopen zodat er een badje ontstaat en de olie tien minuten zijn werk laten doen. Daarna kunnen alle dode en versufte luizen met een luizenkam uitgekamd worden.
In water kunnen ze even overleven maar in zwembaden zit chloor en daar kunnen ze niet gedijen. Er is ook een verschil tussen hoofdluizen en schaamluizen. Ze zullen elkaar niet contamineren (een hoofdluis zal dus niet in schaamhaar belanden en omgekeerd, nvdr.)."
LET OP: met een föhn is het niet mogelijk om neten effectief en veilig dood te drogen! Een föhn is gemaakt om haren te drogen.
Vrijwel alle planten met zachte bladeren zijn gevoelig voor bladluis. Voorbeelden van tuinplanten die vaak worden getroffen door bladluizen zijn rozen, klimop en de hortensia. Ook appelbomen kunnen last hebben van kleine bladluizen.
“Bladluizen zitten aan de onderkant, omdat ze daar beschut zijn tegen de zon, maar vooral tegen de regen”, zegt hoogleraar entomologie Marcel Dicke van Wageningen University.
Natuurlijke vijanden aantrekken
Lieveheersbeestjes, zweefvliegen, gaasvliegen, oorwormen, schildkevers, sluipwespen, roofwantsen, kameelhalsvliegen, merels, mussen: ze lusten allemaal wel bladluis in één van hun ontwikkelingsstadia. Toch vinden ze vaak de weg niet naar jouw tuin.
Bladluis is een insect die behoort tot de familie Aphidoidea, dit zijn kleine plantenetende insecten. De luis zuigt de sappen uit de plant en richt zodoende schade aan. De luis reproduceert zich snel en is hierdoor snel een hardnekkige plaag.
Een lege neet is wit en doorschijnend, in de breedte afgeplat en het operculum (deksel van de neet waarlangs de larve ademt en uitbreekt als ze volgroeid is) ontbreekt. Een neet met een dode larve erin is bruinachtig tot zwart, dof en in de breedte afgeplat. Het operculum is meestal aanwezig.
'Luizen kunnen minder makkelijk lopen op haar met gel en haarlak', zegt Desirée Beaujean van het RIVM. Wat we zien is dat bij gel en haarlak de helft minder hoofdluis voorkomt dan bij kinderen die deze producten niet gebruiken.