Omdat een batterij bij lang bewaren te veel energie verliest om nog bruikbaar te zijn, heeft een Alkaline batterij een houdbaarheid van maximaal 5 jaar.
Voor de langste levensduur en de meeste bescherming tegen lekken raden wij Duracell Duralock batterijen aan! Met hun unieke constructie ben je gegarandeerd met een batterij die niet lekt en daarnaast lang mee gaat. Volgens Duracell zelfs 10 jaar!
NiCd-batterijen
Kunnen in verschillende laadcondities bewaard worden. De Zelfontlading van deze oplaadbare batterijen is circa 1% per dag bij 25 graden Celsius. Bij een temperatuur rond de 45 graden Celsius is dat circa 2% per dag. Bij lagere temperaturen, bijvoorbeeld 0 graden Celsius is het circa 25% in 120 dagen.
Ruwweg kan je de volgende batterij-levensduur verwachten: Brandmelders met een 9V-batterij: ongeveer jaarlijks te vervangen. Brandmelders met AA/AAA-batterijen: ongeveer om de 2 à 3 jaar vervangen. Brandmelders met lithium-batterij: tussen de 5 en 10 jaar, zoals aangegeven op de productpagina en verpakking.
Een ongevuld geladen accu bevat geen elektrolyt. Deze droge accu moet dus eerst nog gevuld worden voor ingebruikname. Een droge accu is in principe onder ideale omstandigheden onbeperkt houdbaar.
De beste temperatuur
Ca. 15 tot 17 graden Celsius is de beste temperatuur, zoals in de kelder. Bovendien moet je batterijen ook op een droge plek bewaren. Condensvorming − zoals in de koelkast − kan de batterij beschadigen.
Als je batterijen heel lang bewaart op een plek waar de temperatuur best hoog is, kan het zo zijn dat ze langzaam leeglopen. Dit wil je natuurlijk voorkomen en daarom is het belangrijk dat je de batterijen bewaart op een koele plek.
In een vergelijkende test van "De Inspecteur" gaan de goedkope merken van AA-batterijen opvallend langer mee dan de dure. Dat blijkt zowel uit een ludieke test met speelgoedhondjes, als uit een laboratoriumtest die het Radio 2-programma laat uitvoeren aan de VUB.
Langere levensduur
Door hun chemische samenstelling, gaan lithiumbatterijen tot zo'n zeven keer langer mee dan alkaline. Bovendien behouden ze hun capaciteit bij temperaturen onder nul. Lithiumbatterijen zijn doorgaans duurder in de aanschaf.
Niet in de vuilnisbak, maar in de inzamelbak!
Batterijen die wel in de vuilnisbak belanden, gaan naar de afvalverbranding. Daar worden ze verbrand, waarbij schadelijke stoffen vrij kunnen komen. Ook om die reden is recyclen beter. Winkels die batterijen verkopen, moeten lege batterijen ook weer terugnemen.
Batterijen lopen héél langzaam leeg
Dat gebeurt sneller bij warme temperaturen dan bij koude. Maar om de batterijen daarom in de koelkast te leggen is geen goed idee. Simpelweg omdat de koelkast te koud is. De ideale temperatuur om je batterijen te bewaren is bij een temperatuur tussen de 15 tot 17 graden.
Bescherm lithium-ion-accu's tegen weersinvloeden
Om de accu te beschermen tegen vocht en zon kan je hem bijvoorbeeld in een gesloten kartonnen doos bewaren. Het belangrijkste is de temperatuur: tussen -10 en +50 graden Celsius is het beste voor de batterij.
In veel gevallen kan het gevaarlijk zijn om batterijen die niet zijn 'ontworpen' voor herladen toch te herladen. Alkalinebatterijen proberen te herladen is een slecht idee. Door de snelle productie van gassen bij dit type kan de batterijcel scheuren en openbarsten.
Duracell heeft wereldwijd vier fabrieken waar batterijen gemaakt worden. In Europa is er slechts eentje: die in Aarschot, waar de gangbare AA- en AAA- alkalinebatterijen van het merk worden geproduceerd. Het distributiecentrum van Heist-op-den-Berg exporteert de batterijen vervolgens naar Europa en Afrika.
Lithium AA batterijen gaan langer mee
Lithium AA batterijen hebben een piekvermogen van ongeveer 3000 mAh en gaan veel langer mee dan alkaline AA batterijen.
Alkaline batterijen gaan langer mee. Ze lopen bijna niet leeg, maar zijn wel belastend voor het milieu. Ze zijn op langere termijn duurder. Je gebruikt ze voor apparaten met een laag verbruik; zoals klokjes, rekenmachines, horloges of afstandsbedieningen.
Nu heb ik laatst oplaadbare AA batterijen gekocht en daar stond op 2200 mAh (milli -ampere-uur). Ofwel hij kan 2200 mA een uur lang leveren bij 1,5 V. Het hangt dus af wat je aan de batterij koppelt hoe lang hij meegaat. Stel een ledje die op 10 mA belast wordt: 2200 mAh / 10 mA = 220 uur.
Lekkage voorkomen
Oplaadbare NiMH batterijen zijn dan de meest voor de hand liggende keuze. Ze zijn krachtig en lekken niet.
Vooral bij batterijen zijn er onderling grote verschillen in kwaliteit en levensduur. Gaat u voor een batterij van hoge kwaliteit, dan kiest u voor een Duracell. Maar er zijn nog meer merken met net zo'n goede kwaliteit, maar dan betaalt zo'n 35% minder.
Hitte en kou zijn slecht voor je batterij
Hitte is erg slecht voor je batterij. Een temperatuur tussen de 20 en 30 graden is prima. Bij 35 à 40 graden treedt er veel slijtage op. Leg je toestel dus nooit in de zon, onder je kussen of op een andere warme plek.
Schakel meldingen uit, bijvoorbeeld van WhatsApp-groepsgesprekken. Bij elke melding gaat het scherm aan, en dat kost energie. Gebruik een adblocker en vermijd apps met reclame. Schakel Batterijbesparing (Android), Spaarstand (Samsung), of Energiebesparingsmodus (iPhone) in.