Een baksteen is in principe zeer poreus van aard wat betekent dat er niet alleen bij oude gebouwen, maar ook bij nieuwbouwprojecten vochtproblemen kunnen ontstaan.
Bakstenen gaan gemiddeld ruim honderd jaar mee en uiteraard maakt het daarbij niet uit voor welke precieze uitvoering je nu kiest.
Zie je vocht of vochtproblemen in de bakstenen? Waarschijnlijk zijn ze dan poreus, waardoor ze het vocht heel gemakkelijk kunnen opnemen. De gevel impregneren met een coating tegen vocht is dan de beste oplossing. De prijs van de buitenmuur van je woning impregneren ligt rond de € 8 à € 10 per vierkante meter.
Doorslaand vocht herkennen
Typerend voor doorslaand vocht is dat het ook zichtbaar is aan de buitenmuur. Duidelijke tekens van doorslaand vocht zijn: vochtplekken aan de buitenkant, zwarte vegen van bovenaf waar de regen steeds invalt, gescheurd metselwerk en mos op de voegen en de muur zelf,…
Je verzekeraar vergoedt vochtschade door defecte apparaten alleen als er geen sprake is van nalatigheid. Bijvoorbeeld een goed onderhouden wasmachine die lekt en je houten vloer aantast. De herstelling van de toestellen of leidingen die de schade hebben veroorzaakt, vallen echter niet onder de vergoeding.
Doorslaand vocht, ook wel regendoorslag genoemd, is vocht dat via de buitenschil van een gebouw doordringt in de spouw en daarna verder oprukt richting binnenmuren. Dit fenomeen doet zich vooral voor bij poreuze of beschadigde buitenmuren.
Een poreuze gevel wil zeggen dat de gevel heel goed water doorlaat, wat uiteraard geen goede zaak is. We willen immers dat het water buiten blijft. Voornamelijk bakstenen muren hebben de eigenschap om poreus te zijn. Daarom krijgen deze vaak een behandeling tegen doorslaand vocht of regendoorslag.
De buitenmuur behandelen tegen doorslaand vocht kan op 3 manieren gebeuren: het impregneren van de gevel, een behandeling met vochtwerende verf of het vernieuwen van de gevelbekleding.
Behandelingen optrekkend vocht
Bij optrekkend vocht moet er voor gezorgd worden dat het grondwater niet langer opgezogen wordt door je muren. Dit kan door middel van een vochtwerende gel die in de muren geïnjecteerd wordt. Dit laat je best uitvoeren door een gespecialiseerd vochtbestrijder.
Grofweg droogt een muur ongeveer een centimeter per maand in, dus een muur van 12 cm dik die aan beide kanten kan drogen (geen voorzetwand of betegeling) zal na 6 maanden volledig droog zijn. Het vochtgehalte in de muren zal in de loop van de tijd tot de normale grenswaarden terugzakken.
Vooral aan de regenzijde (de zuidwest kant) van een woning heeft doorslaand vocht de meeste kans om de woning binnen te dringen. Het vocht verspreidt zich naar de binnenmuren waardoor allerlei soorten schade ontstaan.
De gevel impregneren: wat is dat? De gevel impregneren betekent dat er een waterafstotende vloeistof op de buitenmuur wordt aangebracht. Deze vloeistof trekt diep in de poriën van de stenen maar laat tegelijk ook een waterafstotende laag achter.
De gevels en het metselwerk van je woning hebben weinig onderhoud nodig. Toch is het goed om zo'n twee keer per jaar de staat ervan te controleren.
De populairste hiervan zijn de handvorm en de vormbak metselstenen. Handvorm stenen hebben wat meer nerven en een wat grilliger oppervlak. Vormbak stenen daarentegen zijn juist wat gladder en strakker. Een groot voordeel van metselstenen voor uw buitenmuur is dat de buitenmuur verder geen afwerking meer nodig heeft.
Het voordeel van een holle baksteen is het geringe gewicht en de wat grotere afmetingen. Hierdoor gaat het metselen van een muurtje lekker snel. Door de holle ruimte in de steen heeft deze baksteen ook een hogere isolatiewaarde.
Vochtplekken, schimmels en behang dat loslaat
Ook kunnen vochtplekken ontstaan bij de plinten. Dan is er meestal sprake van optrekkend vocht. Vind je kringen op muren, schimmels in de hoeken of laat het behang los? Dan is dit een duidelijk signaal dat er sprake is van opstijgend vocht of regendoorslag.
Het exacte vochtgehalte dat aanvaardbaar is voor een muur hangt sterk af van de materialen waarvan jouw muren gemaakt zijn. Het gemiddelde, ideale vochtpercentage voor in een woning bedraagt tussen de 5 à 12 procent.
Hoe lang moet een muur drogen na lekkage? Is het vochtprobleem eenmaal hersteld, dan moet de vochtige muur natuurlijk eerst drogen alvorens je hem terug kan schilderen of behangen. De droogtijd voor muren bedraagt gemiddeld 2 à 3 maanden. Na de droogtijd kan je alles herstellen en de muren verfraaien.
Poreuze bakstenen zijn bakstenen met relatief grote poriën en worden op twee manieren verkregen. Poreuze bakstenen zijn relatief licht in gewicht en warmte isolerend: a. Door een speciale natuurlijke samenstelling van de klei (klei met kiezelgoer) of eventueel klei met daaraan toegevoegd kiezelgoer.
Gebruik een vochtwerende verf of impregneer de buitenmuur
Met een vochtwerende verf zorg je voor een extra laag op de muur die de gevel beschermt tegen slechte weersomstandigheden. Hydro-Flex is zo een (witte) verf waarmee je vocht buiten kan houden. Muurimpregnatie gaat nog een stap verder.
Met Alabastine 2in1 Vochtige Muren bespaar je tijdens het schilderen van je muren veel tijd. Deze speciale 2in1 muurverf is een voorstrijk en muurverf in 1. De muurverf van Alabastine 2in1 Vochtige Muren voorkomt en bestrijdt vochtdoorslag en vochtplekken op steen en beton, stuc- en pleisterwerk (op cementbasis).
Doorslaand vocht is een vochtprobleem dat veelal voorkomt bij huizen met een poreuze of beschadigde buitenmuur. Regenwater kan zo gemakkelijk door de poreuze muur worden opgenomen, waarna het water zich naar de binnenmuren verplaatst. Dit vochtprobleem staat daarom ook bekend onder de naam 'regendoorslag'.
Van slagregen is sprake als grote hoeveelheden neerslag door windkracht tegen een muur slaan of in het slechtse geval onder de dakafwerking slaan. Slagregen kan zorgen voor doorslaand vocht in muren die blootstaan aan de krachtige vlagen van neerslag.
Elk huis heeft een zogenaamde regenkant. Dat is de kant van het huis dat het meeste te verduren heeft van neerslag. Op een gegeven moment kunnen de voegen, metselwerk en stenen zo verzadigd raken dat het doorslaat naar de binnenmuren.