Veel baby's met een lichte huidskleur worden geboren met blauwe ogen, maar dat is vaak niet de definitieve oogkleur. De kleur kan in het eerste jaar nog veranderen in bijvoorbeeld bruin, groen of grijs.
Veel blanke baby's hebben bij de geboorte blauwe ogen, die later kunnen veranderen in bruin of groen. Dat de ogen bij de geboorte blauw zijn, komt doordat baby's bij de geboorte nog weinig pigment hebben. In de loop van de eerste maanden neemt het pigment toe.
Je oogkleur heeft te maken met dominante genen en recessieve genen. Wat de definitieve kleur ogen van een kind wordt, is afhankelijk van de genen die beide ouders de baby hebben meegegeven. Als een van de ouders bruine ogen heeft, betekent dit dat de baby een veel grotere kans heeft op het hebben van bruine ogen.
Melanocyten, de cellen die verantwoordelijk zijn voor het aanmaken van melanine, zijn nog niet volledig ontwikkeld bij baby's, vandaar dat dit kan variëren. Bij mensen met een lichte huidskleur kan de oogkleur juist ook lichter worden naarmate ze ouder worden. Dit komt omdat de hoeveelheid melanine afneemt.
De oogkleur van je baby kan het eerste levensjaar veranderen. Vrijwel alle blanke baby's worden geboren met blauwe ogen. Dit is dus niet altijd de definitieve oogkleur en kan nog veranderen naar bruin of groen. De verandering in kleur komt doordat het pigment in het oog nog moet worden aangemaakt.
Wist je dat de oogkleur van een baby tijdens het eerste jaar kan veranderen? Veel baby's met een lichte huidskleur worden geboren met blauwe ogen, maar dat is vaak niet de definitieve oogkleur. De kleur kan in het eerste jaar nog veranderen in bijvoorbeeld bruin, groen of grijs.
De meest voorkomende oogkleur is bruin, ongeveer 80% van de wereldbevolking heeft bruine ogen. Ongeveer 8 tot 10% van de mensen heeft blauwe ogen, 5% amberkleurige of hazelnootkleurige ogen en 2% heeft groene ogen. Groen is dan ook de meest zeldzame oogkleur.
Blauwe ogen bij geboorte
De ogen zijn daarom vaak eerst blauw van kleur. Na verloop van tijd gaan de cellen in de iris melanine produceren, waardoor de ogen donkerder worden. Lichte ogen kunnen nog donkerder worden, maar andersom werkt dat niet zo. Bij bruine ogen is er namelijk veel pigment aanwezig in de cellen.
De meeste baby's worden geboren met blauwe ogen. In de loop van de tijd kan dit veranderen in iedere kleur. Meestal krijgen kinderen uiteindelijk dezelfde kleur ogen als hun ouders.
Blijkbaar zijn blauwe ogen wetenschappelijk gezien het meest aantrekkelijk. Onze lijst bestond voor 23,25% uit blauwogige knapperds, terwijl slechts 9% van de mensen blauwe ogen heeft. Als je een man bent met blauwe ogen, heb je drie keer zoveel kans om op de lijst 'Meest sexy mensen aller tijden' te komen.
Baby blue-eyes
Deze oogkleur is zeker niet permanent en kan in het eerste levensjaar nog behoorlijk veranderen. Misschien wel in groen, hazel, amber, grijs of zelfs bruin. De grootste veranderingen vinden meestal plaats tussen de 6e en 9e maand.
Hazelkleurige ogen is een bijzondere oogkleur: soms lijkt het bruin, soms lichtbruin en soms schijnen hazel ogen een beetje goudkleurig op. Hazelogen zijn een variatie op bruine ogen en moeten niet verward worden met groen. Amberkleurige ogen hebben een gouden of gele kleur. Dit komt door het pigment lipochroom.
Minstens twee genenparen sturen de kleur van menselijk haar. Eén gen, het bruin/blond-paar, heeft een dominant bruin allel en een recessief blond allel. Als iemand drager is van het bruine allel, dan zal deze persoon bruin haar hebben; zo niet, dan is hij blond.
Mensen met lichte ogen (blauw of zelfs albino) hebben minder pigment en kunnen dus slechter tegen zonlicht in de ogen. Deze mensen hebben vaak ook een lichtere huidskleur. UV-straling is erg slecht voor de ogen. Bescherm uw ogen daarom met een goede zonnebril.
Als er een mutatie in beide genen heeft plaatsgevonden, wordt de ketting verbroken en kan de OCA2 geen pigmenten produceren, waardoor je blauwe ogen krijgt. Dus als beide ouders gemuteerde genen hebben, is de kans dat hun kind blauwe ogen krijgt 25%. En die gemuteerde genen kun je generaties lang doorgeven.
Zo'n 90% van wereldbevolking heeft bruine ogen. De andere 10% heeft blauwe, grijze of groene ogen.
Mensen met blauwe ogen kunnen andere mensen goed aanvoelen en hebben een sterke innerlijke kracht. Blauwogige mensen kunnen beter tegen alcohol. Ze kunnen minder goed tegen licht vanwege minder pigment in de ogen. Daarnaast zijn mensen met blauwe ogen ook vaker extravert en energieker dan mensen met andere oogkleuren.
De babyhuid is veel dunner en dus gevoeliger dan die van een volwassene, daarom heeft uw kind bijzondere bescherming tegen de zon nodig. Melanine is het bruine kleurpigment dat door zon op de huid aangemaakt kan worden (verkleuren/bruinen van den huid).
In principe verandert de oogkleur van volwassenen niet vanzelf. Wel worden de meeste baby's geboren met blauwe ogen. Ook baby's die later bruine ogen krijgen. Onder invloed van zaken als zonlicht en de eigen genen, kunnen er tijdens iemands leven wel kleine veranderingen in oogkleur plaatsvinden.
Eetgewoonten: Vlees, fruit en groenten kunnen ook je natuurlijke oogkleur donkerder of lichter maken. Er wordt bijvoorbeeld gezegd dat voedingsmiddelen als spinazie en biologische honing je iris lichter en helderder kunnen doen lijken. Kamille en olijfolie daarentegen kunnen je ogen warmer doen lijken.
Om blauwe ogen nog blauwer te laten lijken, kun je met veel kleuren aan de slag. Deze tinten laten blauwe ogen goed uitkomen: oranje, bruin, goud, roest, koper, lila, paars en blauw.
Een kind met bruine ogen van ouders met blauwe ogen? Onmogelijk, dat moet er eentje van de melkboer zijn. Nieuw genetisch onderzoek laat zien dat die theorie in de prullenbak kan. De genetica van oogkleur blijkt ingewikkelder dan gedacht: minimaal 61 genen spelen een rol.
De meest voorkomende oogkleur is bruin: ongeveer 80% van de wereldbevolking heeft bruine ogen. Ongeveer 8% tot 10% van de mensen heeft blauwe ogen, 5% amberkleurige of hazelnootkleurige ogen en 2% heeft groene ogen. Groen is dan ook de meest zeldzame oogkleur.
De oogkleur is dus afhankelijk van het licht, vooral bij ogen die weinig pigment bevatten. De oogkleur verandert door zonlicht, net als bij de huid.
Bruine ogen
Mooie kleuren hiervoor zijn: alle kaki achtige tinten zoals: groen, beige, bruin. Maar ook goud, brons en champagnekleurige tinten zijn heel mooi. En vergeet bijzonder effect vooral niet roze, koningsblauw, abrikoos en geel.