Ze zorgen nauwelijks voor bescherming tegen vorst. De verdorde bloemschermen kunnen wel degelijk nog de nodige sierwaarde hebben tijdens de winter, zeker wanneer er rijp of een laagje sneeuw op de bloemen ligt. Snoei: De Hydrangea arborescens 'Annabelle' bloeit op het jonge hout.
Bij strenge vorst, bij temperaturen van -10 graden Celsius, kun je tuinhortensia's het beste afdekken met vliesdoek. Doordat de lucht tussen de takken dan stilstaat blijft de temperatuur wat constanter. Dit is vooral een slimme oplossing voor planten die in de volle grond staan.
Bij schraal weer, wind en uitdrogende vrieskou, kunnen takken en knoppen dan verdrogen, omdat de wortels geen vocht meer aanvoeren. Dit kunt u voorkomen door de plant “in te pakken” in noppenfolie (bubbeltjesplastic) of vliesdoek. Vooral in de eerste winter, na het planten, is deze bescherming nodig.
Groeirasters geven maximale steun aan uw hortensia Annabelle. Plaats bij voorkeur het raster aan het begin van het seizoen zodat de plant er door kan groeien. Door het groeiraster mee te schuiven tijdens het seizoen blijft uw plant optimaal ondersteund en is beter bestand tegen regen en wind.
Zon is niet goed voor hortensia
De zon brandt de bloemen van de hortensia kapot. Je merkt het als je 's avonds je hand over de bloemen haalt: ze knisperen van de droogte. Ook het blad kan opgekruld zijn en brandvlekken vertonen. De enige optie is dan om je planten van tevoren al tegen de zon te beschermen.
Omdat bij de Annabelle de uitgebloeide bloemen de nieuwe knoppen dus niet tijdens de winter beschermen, zoals bij de bolhortensia wel het geval is, kunt u ervoor kiezen die bloemen eventueel al in het najaar te verwijderen. Maar wie ze juist mooi vindt, kan ze gewoon laten zitten tot het voorjaar.
De bekende Hydrangea arborescens 'Annabelle' met enorme bollen witgroene, witte bloemenheeft het liefst een zonnige plaats, in droge, goed afwaterende grond.
De Annabelle heeft bijna geen last van ziektes en plagen. Ze is wel erg dorstig. Dus geef haar vooral in de zonnigere periodes veel water. Als je merkt dat de Annabelle wat slap gaat hangen of gele bladeren krijgt dan heeft ze waarschijnlijk meer water nodig.
Snoeien van hortensia 'Annabelle'
Afbeelding: Hydrangea arborescens 'Annabelle'. Het snoeien van deze hortensia is dan ook zeer eenvoudig: wij adviseren om ALLE takken terug te knippen tot 10-20 cm boven de grond als de ergste winter voorbij is. Meestal is dit eind februari of begin maart.
Kies altijd voor de dode takken, de takken die het meest overhangen aan de buitenkant van de plant, de allerhoogste takken of de oudste twijgen. Op de takken die je dit jaar niet snoeit, ontstaan nog dit jaar bloemen. Zo heb je een hortensia die rijk bloeit in de zomer!
Een hortensia die in volle grond staat kun je ook afdekken. Hang noppenfolie of vliesdoek losjes om de takken heen en bindt het aan de onderkant stevig vast met elastiek, touw of gaas. Als je de plant goed afdekt, zal je geen last hebben van bevroren bladeren of bevroren knoppen van de hortensia.
Vliesdoek heeft een isolerende werking, en kun je daarom goed gebruiken om je planten te beschermen tegen vorst. Het is ook nog eens licht van gewicht, dus je zult je planten niet beschadigen. In de groentetuin gebruik ik het om vroege teelt, zoals koolplanten, te beschermen als het behoorlijk gaat vriezen.
Voor Hydrangea 'Strong Annabelle' kunt u uitgaan van zo'n 4-6 planten per vierkante meter. Op een dergelijke smalle strook is echter 1 rij voldoende en kunt u bijvoorbeeld 2-3 per strekkende meter plaatsen.
Knip na de bloei en zeker voor maart!) de uitgebloeide bloemen weg vlak boven het bovenste paar gezonde knoppen. Snoei niet in het voorjaar want dan bloeien de hortensia's nauwelijks. Je kan wel een aantal oude takken tot aan de grond afknippen, zo kan de struik zich verjongen.
De bruine bloemen kunnen ontstaan doordat de hortensia uitgebloeid raakt. Meestal raakt deze uitgebloeid in het najaar. Het is dus heel normaal dat de bloemen dan bruin verkleuren. Later zal de hortensia ook het blad verliezen.
Bloeit jouw hortensia niet dan is hier waarschijnlijk een reden voor. Mogelijk ligt het aan het snoeien, standplaats of heeft deze een te kort aan voeding. In principe zou een hortensia elk jaar moeten bloeien. Toch kan de hortensia het ene jaar wat meer bloeien dan het andere jaar.
De 'Incrediball' wordt ook de STRONG ANNABELLE genoemd. Het is een arborescens met donkergroen blad en grote bolvormige witte bloemen. Het verschil met de 'Annabelle' is dat deze 'Incrediball' stevige en vaak kortere takken heeft en de bloem is bovendien wat opener, waardoor er minder water wordt opgenomen.
Elk jaar groeit de hortensia 'Annabelle' weer uit tot een hoogte van 100-120 cm. De witte en steriele bloemen kunnen tot wel 20 cm doorsnede worden en de bladeren van de annabelle zijn eirond van vorm.
Hij heeft een voorkeur voor halfschaduw en enigszins vochtige grond. Plantafstand Hydrangea arborescens 'Annabelle'. Houd bij het aanplanten een afstand van 75 cm tussen de planten aan.
Halfschaduw is de ideale standplaats voor een hortensia, maar je kan hem ook in de schaduw planten. Sommige soorten (zoals de Annabelle) verdragen flink wat zonlicht (als er voldoende water wordt gegeven). Toch plant je een hortensia best in het noorden of westen voor de beste kans op succes.
De wereld beroemde Hortensia Annabelle bloeien vanaf juli tot en met september. Deze bloemen kunnen wel 40 a 50 cm in diameter worden. Eerst worden de bloem groen van kleur, waarna ze wit verkleuren. Daarnaast zijn ook de uitgebloeide bloemen van de Hortensia Annabelle prachtig om te zien.
Hortensia's groeien het best op een licht zure grond. Als de grond alkalisch is dan wordt het blad van de plant langzaam lichtgeel (chlorose). Als er voldoende voedingsstoffen zoals ijzer aanwezig zijn, is een hogere PH waarde nog wel aanvaardbaar.
Boomhortensia (Hydrangea arborescens)
Deze kunnen al eens stuk beter tegen een zonnige standplaats. Toch blijft het wel belangrijk dat de grond niet teveel uitdroogt. De Strong Annabelle is nog weer wat sterker (en buigt ook bijna niet door, als er toch sprake is van veel regenval).
Geef niet te veel water, water dat in de overpot of schotel blijft staan laat de wortels afsterven. De bloemen en bladeren van je hortensia gaan dan slap hangen. Nog een tip: houd bij het watergeven de bloemen droog.