Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Een normale temperatuur in huis is voldoende om de noten minimaal 6 maanden tot 9 maanden goed te houden. Wilt u de noten echt langer bewaren, dat kan! Ons advies is om dan de noten eventueel afgesloten in de koelkast te bewaren of in een berging of schuur.
Amandelen hebben één nadeel: ze bevatten het stofje fytinezuur, dat het voor je lichaam moeilijker maakt om voedingsstoffen uit je eten op te nemen. In gematigde hoeveelheden is dat gelukkig geen probleem, dat kan je lichaam prima verwerken. Het is echter geen goed idee om dagelijks extreem veel amandelen te eten.
Je kunt amandelmeel makkelijk bewaren in een luchtdichte trommel. Deze kun je in de koelkast bewaren of invriezen, dan is de meel zelfs een aantal maanden houdbaar. Wanneer je al een gerecht hebt gebakken, kun je deze wel een week lang in de koelkast bewaren!
Er zijn twee soorten amandelen: zoete en bittere. Bittere amandelen bevatten circa 2-3% van het giftige blauwzuurglycoside amygdaline. Zoete amandelen bevatten daarentegen vrijwel geen amygdaline. Zoete amandelen kunnen zo gegeten worden of als decoratie worden gebruikt.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid amandelen volgens het voedingscentrum. Het voedingscentrum raadt aan om elke dag een handje ongezouten noten te eten.
Hoewel witte amandelen iets minder vitamine E bevatten dan de bruine variant, bevat ook deze noot nog veel kalium, magnesium, fosfor en calcium. Deze mineralen zorgen ervoor dat de werking van de spieren wordt ondersteund en bevordert.
En als laatste proef je het meel even. Als het bitter smaakt dan is het niet meer te gebruiken. Ziek wordt je er niet van, maar het brood wordt dan ook bitter.
Voor verse vis, vlees en kipfilet geldt: dezelfde dag na openen opeten. Vleeswaren zoals ham en worst zijn nog 4 dagen na opening houdbaar in de koelkast. Voorverpakte gesneden groente: maximaal een dag na opening. Gerookte zalm: 2 dagen na opening.
Een geopend pak amandelmelk kun je doorgaans 3 tot 5 dagen in de koelkast bewaren. Bij nog niet geopende pakken is dit wat langer, maar kijk voor de zekerheid altijd op de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Deze bewaarperiode is ook voor de meeste andere melkvervangers van toepassing, zoals sojamelk.
Bij mannen die gedurende 12 weken walnoten aan hun dieet hadden toegevoegd was duidelijk waarneembaar dat hun sperma qua vorm, beweging en vitaliteit was verbeterd. De oorzaak van het verbeterde sperma zit hem volgens de onderzoekers in de omega-3 vetzuren die in de walnoot zitten.
Er zijn twee soorten amandelen: zoete en bittere. Bittere amandelen bevatten cyanogene glycosiden (met name amygdaline), waaruit het giftige blauwzuur (waterstofcyanide) kan worden vrijgemaakt. Hoe bitterder ze smaken, hoe giftiger ze zijn.
Amandelen: cyanide
In sommige landen is de verkoop van bittere amandelen verboden. Afhankelijk van de grootte van de noot en het gewicht van de persoon die ze eet volstaan 8 tot 32 bittere amandelen om de dodelijke dosis cyanide binnen te krijgen.
Koop goede noten
Koop ze niet als het vet er niet helder uitziet. Zelfs als het vet maar een beetje ranzig is, dan is de noot al wat minder gezond. Dit komt doordat het vet van structuur verandert. Ruik ook even als je twijfelt.
Als jij twee noten op hebt en niets mufs hebt geproefd hoef jij je eigen geen zorgen te maken. Echt beschimmelde noten bevatten mycotoxinen, gifstoffen welke gevormd worden door schimmels, maar de kans in nihil, dat het jou overkomen is. Als er echt mycotoxinen waren geweest, was je allang ziek geweest.
Krijg je symptomen zoals bijvoorbeeld kleine mondblaasjes, huidklachten, tranende ogen, benauwdheid, een loopneus en/of zwellingen in gezicht en keel? Dan heb je kans dat je last hebt van een bepaalde mate van notenallergie. Ook zijn er mensen die last krijgen van hun luchtwegen na het eten van noten.
Witte rijst, basmatirijst en pandanrijst die verpakt zijn in een luchtdichte verpakking kun je eeuwig bewaren. Dit geldt niet voor bruine rijst en zilvervliesrijst omdat deze vetten bevatten die na verloop van tijd ranzig kunnen worden.
Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
Geen datum
azijn. verse, niet-gesneden groenten, aardappelen en fruit. vers brood en banket (wat op dezelfde dag gegeten wordt) keukenzout.
Enerzijds verontreinigt hij het product met zijn uitwerpselen, vervellingshuidjes, cocons en overblijfselen. Anderzijds schimmelen aangetaste kruidenierswaren eerder, veranderen ze soms van kleur en krijgen ze een muffe tot zure geur. Het product is dan niet meer eetbaar en kunt u het beste weggooien.
Als de eitjes in je meel of bloem uitkomen, komen er larfjes of nimfen uit. Deze zijn meestal donkerder (lichtbruin tot zwart) van kleur en zodoende makkelijk te zien in wit meel zoals patentbloem en pannenkoekenmix. Deze jonge beestjes zijn doorgaans weinig beweeglijk, maar je kunt ze langzaam zien kruipen.
Waar komen die beestjes vandaan? Die beestjes zitten (meestal) als eitje reeds in het meel, want in de natuur worden die eitjes in de graankorrel "gelegd" en worden door het maalproces niet allemaal kapot gemaakt.
Alle ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je. Dus ongebrand (rauw), gebrand en geroosterd. Denk aan amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, pecannoten, pistachenoten en walnoten. Pinda's zijn officieel peulvruchten, maar lijken qua samenstelling en gebruik op noten.
Amandelen behoren al jaren tot de populairste en gezondste noten. Ze zitten namelijk boordevol onverzadigde vetten, eiwitten, vitaminen en mineralen die helpen het lichaam gezond en in balans te houden. De amandel is rijk aan vitamine E die zorgt voor de bescherming van de cellen, bloedvaten, organen, ogen en weefsel.
Je vindt ze meestal geschild in de supermarkt. Zo worden ze ook gegeten en ze worden vooral gebruikt om gebak, amandelspijs, noga en marsepein te maken. De pitten zijn rauw of licht geroosterd te eten en amandelnoten worden ook ter decoratie gebruikt. De bittere variant is niet geschikt voor consumptie.