Re: Wasdag, meerdere kleuren in de droger? gooi alles bij elkaar in de droger. (mege grote droger en kleine wasmachine dus gooi meerdere draaien bij elkaar) en nog nooit wat verkleurd.
Laat de was dus niet dagenlang buiten hangen, maar haal hem binnen als hij droog is. Witte kleren van wol en zijde kunnen gelig worden van teveel zonlicht en bonte was kan erdoor verbleken. Droog gekleurde kleding dus liever binnenstebuiten! Handdoeken aan de lijn worden vaak stijf en moeilijk te vouwen.
Kies voor donkere stoffen het kortste wasprogramma en de koudste temperatuur en was ze alleen wanneer het echt nodig is. Sta versteld van het resultaat. Warmte is de vijand van zwart wasgoed. Daarom kan je zwarte kleding het beste ophangen en niet in de droger laten drogen.
Let wel op met het buiten drogen van lichte kleding van wol en zijde. Deze kledingstukken kunnen gelig worden van zonlicht en ook bonte was kan erdoor verbleken. Je kunt dit ondervangen door gekleurde kleding binnenstebuiten te drogen. Een ander nadeel van buiten was drogen is dat handdoeken vaak wat harder opdrogen.
Op tijd uit de droogkast
Je weet nu dat kleding krimpt in de droger. Daarom kies je beter voor de laagste stand. Hoe minder warm, hoe minder kans dat je was krimpt in droger. Haal je was uit de droogkast als hij nog een beetje vochtig is en laat hem verder op het wasrek drogen.
Denim verdraagt geen hoge temperaturen. Wanneer je een spijkerbroek te heet wast, vervagen de kleuren snel en bovendien kan het elastaan in stretch en skinny jeans beschadigen. Daarom mag je jeans ook nooit in de droger doen.
De stippen in het rondje geven aan op welk programma en hoeveel graden de droger gezet mag worden. Drie stippen geven aan dat de droger op een hoge stand kan, terwijl twee stippen staan voor het medium programma. Een enkele stip staat voor een lage droogstand.
Dit veroorzaakt overmatige wrijving, die je kleding na verloop van tijd kan beschadigen. Zorg ervoor dat je hoodie genoeg bewegingsruimte heeft in de wasmachine. Op de droger vertrouwen: droog kleding altijd aan de lucht, aangezien dat een mildere manier is om materialen zacht te houden en krimpen te voorkomen.
Een droger lijkt lekker makkelijk, maar is de voornaamste reden van krimp. Tijdens het drogen verdampt het vocht, door de hoge temperaturen die er ontstaan. Die hoge temperaturen laten jouw shirt krimpen. Droog (witte) shirts na het wassen daarom liever aan de waslijn.
T-shirts kunnen in principe in de droger, maar beter is om shirts aan de lucht te drogen. Wil je toch een droger gebruiken, zorg er dan voor dat deze op de laagste temperatuur is ingesteld (40 of 60 graden).
Zet de wasmachine niet warmer dan 30ºC en gebruik (vloeibare) wasmiddel voor de fijne was. Doe er ook een beetje wasverzachter bij, dit behoudt de elasticiteit van de broek. Doe je broeken daarna nooit in de droger. Dit is erg slecht voor de vezels in de spijkerbroek.
*Droog je jeans niet in de droger maar hang hem ondersteboven op. Dus met de broekspijpen naar boven. Is je broek erg uitgelopen en dus te groot geworden, dan kan je hem wel voor een keertje in de droger doen. Daardoor krimpt hij weer een klein beetje, of een heleboel en dan heb je pech!!!!
Om al je kleding echt mooi te houden kan je zwarte kleding het beste apart wassen. De donkere kleding kan afgeven op lichte of witte kleding, waardoor je gekleurde of witte kleding grauw kan worden. Bovendien voorkom je dat je zwarte kleding vaal wordt en kan jij ervoor zorgen dat je zwarte kleding langer mooi blijft.
De droger maakt je kleding natuurlijk ook warm. Niet alle kleding kan hier goed tegen. Net zoals je sommige kledingstukken niet te warm mag wassen, maar je deze kledingstukken dus ook niet te warm drogen. Deze kleding kan dan krimper of vervormen.
In principe kan zo goed als alle kleding in een warmtepompdroger, maar er zijn natuurlijk altijd een paar uitzonderingen. Pas bijvoorbeeld op met kleding zoals panty's en kleding waar losse onderdelen op zitten, bijvoorbeeld studs of lovertjes.
Kunnen sokken in de droger? Nou, liever niet! We zijn niet zo fan van de droger en dat komt doordat je sokken in de droger alsnog kunnen krimpen én hun vorm kunnen verliezen. Beter hang jij de volgende keer je sokken na een wasbeurt gewoon ouderwets aan een waslijntje.
Wij adviseren dat je de legging na het wassen ophangt om te drogen zo voorkom je dat de stof beschadigd en of zijn zachtheid en stretch verliest. Mocht je toch liever een droogtrommel willen gebruiken, zet je droger dan op de laagste temperatuur stand voor delicate was.
Ondergoed: niet drogen, niet strijken
De meeste onderbroekenmerken zijn helder: niet in de droger, niet strijken. Ondergoed blijft het langste mooi als je het niet droogt in de droger, maar gewoon aan de waslijn. Hang boxershorts netjes op, dan kunnen ze de volgende dag zo de onderbroekenlade weer in.
Te veel wasmiddel kan de kleding aantasten. De zeep wordt niet goed uit de kleding gespoeld, daardoor gaan de kledingstukken stinken. Daarnaast is het gebruik van te veel wasmiddel niet goed voor de wasmachine. Er kan 'vetluis' ontstaan, waardoor de kleding ook gaat stinken.
Lage temperatuur: droog kleding die kan vervormen of krimpen als deze gedroogd worden op een hoge temperatuur, zoals gecombineerde stoffen en synthetische stoffen als polyester en nylon. Tijd: droog wasgoed voor een specifieke tijdsperiode. Katoen: gebruik dit programma om katoen, ondergoed en linnen te drogen.
Het aantal stippen in het rondje verwijst naar hoe heet de kleding gedroogd mag worden. Het symbool met een kruis erdoor betekent dat het kledingstuk niet in de droger mag.
Blauw, rood, oranje, roze en paars kan bij elkaar.
Als het heel licht gekleurde kleding is, bijvoorbeeld zachte pastelkleuren, kun je de kleding beter bij de witte was doen. Als de kleding donkerblauw, diep grijs of wijnrood is, kun je het beter bij de donkere was stoppen.
Kledingstukken die in de machine mogen sorteer je eerst per kleur. Houd lichte en donkere kleuren goed gescheiden. Felle, warme kleuren zoals paars, rood, oranje en zelfs geel mag je samen wassen.
En voor wie dit nieuw is, het is heel simpel: gooi je jeans in de wasmachine op een heet programma en daarna in de wasdroger totdat ze helemaal droog zijn. Door de warmte van de wasdroger krimpen ze namelijk behoorlijk.