Geslacht: Het is gebleken dat katten van hetzelfde geslacht het beste samen kunnen zijn. Dus een kater met een kater, en een poes met een poes. Een kater heeft van nature al een heel ander karakter dan een poes, dus dat kan soms niet goed matchen. Katers spelen vaak ruiger en hebben een groter territorium nodig.
Katten hebben wel bijna het hele huis tot hun beschikking, maar zitten vaak zat met 4 beneden. Vuistregel is trouwens aantal katten + 1 aan bakken. Dus vier in jouw geval. Aangezien de eerste twee al aan elkaar gewend zijn kun je misschien voort met 2 of 3, als je voor vier echt geen plek hebt.
Het kan slechts een dag of twee of zelfs enkele weken duren voordat katten elkaar tolereren. Het kan maanden duren voordat de katten ontspannen zijn in elkaars aanwezigheid, maar u bent op weg naar succes wanneer u het stadium van een rustige wapenstilstand tussen hen hebt bereikt.
Spelende katten houden hun nagels ingetrokken, bijten geremd en maken geen geluid. Ook tonen ze in het spel vaak een 'spelgezicht' en staat hun bek half open. Hoor je gegrom, blazen de katten tegen elkaar of hoor je een piep, dan is het echt geen spel! Haal je katten dan zo snel mogelijk uit elkaar.
Katten kunnen dus sociale groepen met elkaar vormen. Dat wil zeggen dat ze vriendelijk gedrag vertonen, elkaar begroeten, bij of op elkaar slapen, elkaar wassen, met elkaar spelen en zelden vechten of naar elkaar blazen. Dat gedrag zie je vaak bij kittens uit hetzelfde nest die samen met elkaar opgroeien.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Dit zijn mogelijke signalen van eenzaamheid: lusteloosheid en weinig bewegen. veel wassen, likken, krabben of zichzelf verwonden. wegkruipen in stille hoekjes.
Katten kennen geen overgavegedrag en de vechtpartij kan daarom lang duren en uitmonden in gewonde dieren. Wonden kunnen gaan infecteren en tijdens het vechten kunnen er ook nog eens besmettelijke ziektes worden overgedragen. Probeer vechtende katten daarom altijd uit elkaar te halen.
Wilt u toch een kitten erbij? Dan is het vaak beter om twee kittens te nemen. Een oudere kat wordt over het algemeen niet zo blij meer van een kitten die van alles van hem wil. Als de kittens met z'n tweeën zijn, kunnen ze met elkaar spelen en hoeven ze de oudere kat niet lastig te vallen.
Ze zullen wat tijd nodig hebben om aan hun nieuwe huisgenootje te wennen. Het beste is dan ook om de nieuwe kat de eerste dagen op een apart kamertje te houden met eten, drinken, een kattenbak, speeltjes en een krabpaal. Er kan pas begonnen worden met de eerste stap als de nieuwe kat zich op zijn gemak voelt.
Op de juiste manier aan elkaar wennen
Zorg voor voldoende afstand tussen de katten en laat de kitten niet op de oudere poes afrennen. Hou de ontmoetingen kort en positief. Liever elkaar 5 keer per dag een paar minuten zien zonder angst of agressie dan een keer per dag met!
Een kat heeft een ruimte nodig om te rennen en om zich te kunnen afzonderen. Reken met de formule n +1 waarbij n = het aantal katten. Dus wil je 2 katten, dan heb je 2 + 1 = totaal 3 kamers nodig, die ook 24/7 ter beschikking moeten zijn voor je katten.
Het kan allebei, 1 of 2 katten. Maar als je kat niet zo van andere katten houdt, is het verstandiger om haar alleen te laten en geen tweede kat in huis te halen. Katten uit hetzelfde nest kunnen wel goed samen, omdat ze van jongs af aan al aan elkaar gewend zijn.
Katten hebben een ingewikkeld systeem om te laten zien wie de baas is. Je kat kan bij andere katten het beste plekje en de lekkerste snack opeisen. Ze gebruikt hierbij subtiele signalen richting andere katten, zoals het verspreiden van geur of veranderen van houding. Het onderling wegjagen is geen teken van dominantie.
Een kat zoekt naar een warmtebron, en als ze die niet in de zon vinden, vinden ze het wel bij jou. Een kat slaapt simpelweg bij jou omdat die je leuk en gezellig vindt, ze voelen zich comfortabel en vallen daardoor gemakkelijk in slaap. Een kat markeert zijn territorium, zodat deze plek vertrouwd aanvoelt.
Op onze schoot liggen is heerlijk comfortabel en helpt om hun lichaamstemperatuur verhoogd te houden. Eigenlijk zijn wij dus hun eigen persoonlijke radiator. Wanneer je kat zich op jouw schoot krult, betekent dat ook dat hij zich veilig voelt en je voldoende vertrouwt om zijn persoonlijke bewaker te zijn.
Onderzoekers van de Engelse universiteiten Sussex en Portsmouth hebben wetenschappelijk aangetoond dat je aan katten kunt laten weten of je vriendelijk bent door te 'praten' met je ogen. De onderzoekers keken naar de zogenaamde 'slow blink' die, vertaald naar menselijke communicatie, gezien kan worden als een glimlach.
Als je kat of hond in de REM-fase zit en je zou ze wakker maken, kunnen ze erg schrikken. Door het schrikken zouden ze dan wel eens kunnen uithalen naar jou of je kind.”
Heeft ze geen honger of pijn, is ze comfortabel en weet je zeker dat ze zich niet verveelt of stress ervaart, dan is haar reden om jou wakker te houden vaak een roep om aandacht.
Gemiddeld heeft de mens een zichtscherpte van 20/20. De visuele scherpte van een kat fluctueert tussen 20/100 tot 20/200. Ofwel: een kat moet op ongeveer 6 meter van een object zijn om te kunnen zien wat een mens van 30 tot 40 meter afstand kan zien.
Katten 'janken' soms als ze met elkaar communiceren. Wanneer u 's nachts katten hoort, maken ze vrijwel altijd dit geluid. Het is een herkenbaar geluid dat ver draagt. Katten janken wanneer ze hun territorium bewaken, vechten of pijn hebben.
Blazen is het gevolg van de kat zijn vecht- of vlucht reactie. Het is bedoeld om een roofdier (in dit geval je vrienden) op afstand te houden en te voorkomen dat ze hem aanvallen; Als je kat blaast voelt het voor hem alsof hij geen andere optie heeft.
Katten die schrikken – vooral onzekere katten – blazen, zowel naar mensen als naar andere katten. Katten kunnen bovendien blazen als je ze ergens aanraakt waar ze pijn hebben. Er zijn katten die blazen voordat ze gaan overgeven. In al deze gevallen kan een kat ook grommen, met name als de angst of de pijn erg hevig is.