Je kan één mannetje alleen houden, maar dat is wel een beetje zielig en kan stress opleveren. Zebravinken zijn groepsdieren, dus zet minimaal 2 of meer mannetjes zebravinken bij elkaar in een kooi. Wanneer je alléén mannetjes zebravinken houdt en er géén popjes bij doet, dan hebben ze ook minder ruimte nodig.
De mannetjes zijn te herkennen aan hun oranje wangen, die het vrouwtje (popje) niet heeft. Bij de witte zebravinken kan men het geslacht zien aan de kleur van de snavel. Het mannetje heeft dan een snavel met een donkere oranje kleur, het vrouwtje heeft een lichtoranje gekleurd snaveltje.
Koppeltjes zebravinken broeden hun eieren samen uit: het mannetje en het vrouwtjes wisselen elkaar af in het nest. Als het mannetje te laat terugkomt van zijn jacht op voedsel, krijgt hij het aan de stok met het vrouwtje. De vogels kwetteren dan veel luider tegen elkaar dan normaal.
De meeste siervogels zijn in zekere mate tam te maken. De makkelijkste vogels zijn de kromsnavels, zoals valkparkietjes, agapornissen en forpussen. Maar ook zebravinkjes, die van nature groepsvogels zijn en niet gericht op mensen, maak je met veel geduld tam(mer).
Als je van plan bent meerdere koppels zebravinken bij elkaar te houden, dan moeten ze wel voldoende ruimte krijgen om te vliegen. Daarnaast moeten ze ook een beetje een eigen plekje kunnen hebben. Een kooi van 120x50x50 is wel de minimale maat van 3 koppels, maar bij voorkeur een stuk groter.
Doe de kooi van je vogel open en steek je hand rustig in de kooi. Je kan hem eventueel lokken met iets lekkers. Om de vogel op je vinger te laten springen, breng je je vinger rustig voor zijn pootjes. Je kan hem aanmoedigen om op je vinger te springen door zachtjes met je vinger tegen zijn borst te tikken.
Ze slapen liever in halfopen nestkastjes dan op takken of stokken. Zebravinken zijn winterhard maar een tochtvrij nachthok in de volière, waarin zij zich kunnen terugtrekken verdient de voorkeur.
Zebravinken kunnen over het algemeen zonder problemen met diverse andere soorten vogels samen gehouden worden in een volière, denk bijvoorbeeld aan japanse meeuwtjes, zilverbekjes, amadines, rijstvogels, etc. Zolang de volière uiteraard groot genoeg is, en er voldoende nestgelegenheid aanwezig is.
Deze vogeltjes worden echter niet vaak helemaal tam. De vinken vinden het van nature lastig om vertrouwen op te bouwen. Zebravinken houden van gezelligheid en voelen zich in een groep het meest op hun gemak.
Zebravinken eieren zijn ongeveer een centimeter groot en er worden meestal 4 tot 7 eieren gelegd. De meeste zebravinken beginnen met het broeden op de eieren vanaf het moment dat het 3e ei gelegd is. Zebravinken leggen elke dag een ei erbij, tot het broedsel compleet is.
Het standaardvoer van een Zebravink bestaat uit een zaadmengel voor tropische vogels aangevuld met graszaden en trosgierst. Ze eten geen gepelde haver, kemp- en lijnzaad. Daarnaast lusten ze graag groenten en fruit zoals ijsbergsla, komkommer, appel, opengebroken druiven, verse vijgen en opengesneden verse suikermaïs.
Zebravinken kunnen soms flinke nesten bouwen, maar dit is natuurlijk ook afhankelijk van het nestmateriaal dat je ze geeft. De voorkeur bij de meeste zebravinken kwekers heeft kokosvezel als nestmateriaal. Je hebt de gewone natuurlijke (bruine) kokosvezel, of gebleekte die wat gelig van kleur is.
wat bij zebravinken meestal aardig groot is en kun je rekenen op 10 a 15 jongen per ronde per 3 koppels. het beste is dus eerst te bekijken is je voliere ruim genoeg? zoja. dan zou ik er 3 popjes bij zetten.
Kanaries en zebravinken kunnen alleen samenleven als ze heel veel ruimte hebben. Zelfs als u rustige vogels samen houdt heeft u een kooi nodig die tenminste 120cm breed is.
De temperatuur in de natuur kan makkelijk 40 graden worden, maar daarentegen kan het 's nachts soms ook vriezen! Dit is een van de eigenschappen van een droog woestijnachtig klimaat. Zebravinken zijn daarom ook bestand tegen ons koude klimaat en kunnen het gehele jaar in een volière overleven.
Wanneer je zebravinken in huis of in de volière wilt, dan dient de kooi groot genoeg te zijn minimaal 60 cm maar groter is altijd beter!). Je kan het beste maar 1 koppel houden, of anders minimaal 3 of meer. Bij 2 koppels wordt het vroeg of laat bijna altijd vechten.
Zebravinken zijn winterhard en kunnen het hele jaar buiten in een volière gehouden worden. Andere prachtvinken, zoals de wat minder bekende Bichenowastrilde, zijn erg slecht bestand tegen kou en vocht.
Met zebravinken gaat dat wel. Deze vogels hebben hun eigen zangcultuur. Mannelijke zebravinken leren hun liedje normaal gesproken door andere mannetjes te imiteren. Vogels die geïsoleerd opgroeien zingen dan ook een heel ander deuntje dan hun sociaal opgroeiende soortgenoten.
Geluiden. Fluiten of praten betekent dat je vogel blij is in jouw huis. Wanneer je vogel erg vocaal is wanneer je de kamer in komt lopen, betekent dit dat jouw vogel blij is dat je thuis bent. Wanneer je vogel met zijn snavel klappert en spint, betekent dit dat je vogel met je wil spelen.
Tam maken parkiet: zo doe je dat
Dit hangt heel erg van het karakter van de vogel af. Wanneer je meerdere parkieten hebt zul je merken dat ze allemaal een eigen karakter hebben en ook op hun eigen tempo tam worden. Sommige parkieten zijn binnen vijf dagen tam, anderen hebben hier 2-3 weken voor nodig.