#7 Kun je zwemmen met een menstruatiecup? Natuurlijk kun je met een menstruatiecup zwemmen. Zoals een tampon zich helemaal volzuigt met water zal een cup dit niet doen. Wel is er een hele kleine kans dat er iets van water in de cup komt.
Ga ik doorlekken? Nee. Als je de juiste producten gebruikt om je bloed op te vangen zul je niet doorlekken als je tijdens je menstruatie zwemt.
Je kunt ook zwemmen met een menstruatiecup. Het is vergelijkbaar met een tampon, maar wordt volledig in je lichaam gedragen. Je kunt op je gemak gaan zwemmen in de wetenschap dat de cup ervoor zorgt dat je menstruatiebloed niet in je zwemkleding terecht komt.
In tegenstelling tot het nemen van een bad, is het beter om je tampon of menstruatiecup te verwijderen voor of tijdens het douchen. Het bloed kan dan gewoon wegspoelen door de afvoer en je zorgt er zo voor dat je jezelf grondig kunt wassen.
Kan ik de menstruatiecup inhouden bij het plassen of de stoelgang? Ja, je kan de menstruatiecup inhouden wanneer je naar het toilet gaat. Hij zit niet in de weg, omdat hij heel flexibel is en meegeeft met de bewegingen in je buik. Het kan wel zijn dat je menstruatiecup licht verschoven is na de toiletgang.
De geur die je ruikt tijdens je menstruatie wordt veroorzaakt door bacteriën die mixen met het bloed en weefsel dat je lichaam verlaat. De geur is volledig natuurlijk en alle vrouwen ervaren dit. Bovendien zullen anderen in je omgeving de geur niet snel ruiken. Niets om je over op te winden dus!
Wij adviseren je echter de cup absoluut niet langer dan 8 uur te dragen. Dit geldt overigens voor alle menstruatieproducten. Ook beweert men dat je bij het dragen van een menstruatie cup geen risico loopt op TSS (Toxic Shock Syndrome, ook wel de tamponziekte genoemd), omdat de menstruatie cup niet absorberend is.
Menstruatiecup klapt niet open: mogelijke oorzaken
Je bent te gespannen. Als je bekkenbodemspieren aangespannen zijn, zal de cup zich niet goed kunnen openen. De cup is te hard of juist te zacht. Je hebt de cup niet op de juiste hoogte ingebracht.
Een menstruatiecup kan zo'n 30 ml vocht opvangen. De gemiddelde hoeveelheid bloedverlies van een vrouw per menstruatie is 30-40 ml.
Je mag de menstruatiecup lang inhouden, wel 8 tot 12 uur. Dat is veel langer dan een tampon; je kunt dus ook ongestoord slapen of een hele dag gaan werken met je menstruatiecup.
"Het is een fabeltje dat je ongesteldheid stopt als je in het water ligt", zegt ze. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat je een spoor van bloed in de zee of het zwembad achterlaat als je vrijuit bloedt, betekent dat niet dat je menstruatie stopt.
Er is ook enkele natuurlijke manieren die je kunt proberen die je menstruatie kunnen verminderen. Dit is bijvoorbeeld regelmatig sporten, waardoor de baarmoederspieren zich ontspannen en het bloedverlies minder wordt. Daarnaast zweren veel vrouwen bij kruidenthee met valeriaan, kamille.
De cup wordt alleen tijdens de menstruatie ingebracht in de vagina. Als de cup vol zit, verwijder je hem en leeg je hem in het toilet. De menstruatiecup moet minimaal om de twaalf uur geleegd en schoongemaakt worden. Daarna kun je hem meteen weer inbrengen.
Juist als je ongesteld bent is het lekker om een warme douche te nemen om je schoon te voelen en te ontspannen. Je kunt tijdens het douchen ook gewoon je haar wassen. Dit fabeltje stamt uit vroege tijden, maar berust niet op waarheid en er is dan ook geen enkele reden waarom je je haar niet mag wassen.
In tegenstelling tot maandverband kun je tampons wel gebruiken bij het zwemmen, dus hoef je je geen zorgen te maken over vlekken in je zwemkleding.
Het bloeden kan tussen de twee en zeven dagen per cyclus aanhouden. Aan het begin van je ongesteldheid ben je vaak nog licht ongesteld. De tweede en derde dag zijn meestal het meest hevig. Doe het vooral rustig aan als je last hebt van hevige menstruaties.
Een menstruatiecup hoort geen pijn te doen. Niet bij het inbrengen, niet bij het uithalen en óók niet tijdens het dragen. Doet je cup zeer bij het inbrengen of uithalen? Dan is dat vaak het gevolg van aangespannen spieren.
Elk merk menstruatiecup heeft verschillende aanbevelingen over hoe vaak je het moet vervangen voor een nieuwe. Zo moet de DivaCup minimaal één keer per jaar vervangen worden. Let ook op de waarschuwingssignalen dat u uw menstruatiecup moet vervangen.
De meeste vrouwen gebruiken tampons voordat ze de overstap maken naar de menstruatiecup. Tampons breng je zo ver mogelijk in, tot je niet meer verder kunt duwen met je vinger. Op die plek blijven ze goed zitten en voel je ze als het goed is niet.
Uitkoken kan je doen door een pan op het vuur te zetten met genoeg water om je cup in onder te dompelen. Kook de cup zo'n 5 minuten.
Bepaal welke maat menstruatiecup je nodig hebt
Ook de bouw van je vagina is uiteraard van belang. Voor de maat is het niet belangrijk hoeveel je vloeit. De menstruatiecup moet bij je lichaam & vagina passen; vloei je (heel) veel, dan moet je, net als bij tampons, gewoon vaker verschonen.
Een menstruatiecup is echt fijn, maar blijf goed rechtop. Ga je turnen, crossfitten of naar yoga, gooi dan een paar tampons in je sporttas want als er iets ondersteboven gepland staat is dat toch een beter plan.
Belangrijkste conclusies uit het rapport. Jongens associëren menstruatie met 'vies' (55%) -in Nederland is dit 37%-, 'beschamend' (31%) en 'walgelijk' (38%), maar ook 'natuurlijk' (95%) en 'gezond' (85%). 37% van de jongens vindt dat menstruatie geheimgehouden moet worden.
Oorzaken van afscheiding zijn bijvoorbeeld menstruatiecyclus, de pil, zwangerschap en de overgang. Afscheiding is dus normaal bij vrouwen, maar bij overmatige of veranderende afscheiding is het goed om extra onderzoek te doen, dit kan dan bijvoorbeeld komen door een ontsteking, soa of schimmelinfectie.
Sommige vrouwen hebben tijdens de menstruatieperiode last van overmatig zweten. Deze klachten zijn ook weer het gevolg van de inwerking van hormonen op de zweetklieren. Daardoor kunnen er zowel overdag als 's nachts opvliegers ontstaan.