Op grond van de wet is het niet mogelijk een vennoot uit de vof te zetten. In het vof contract kan echter wel een dergelijke bepaling zijn opgenomen waardoor dit wel mogelijk is. U bent in dat geval gerechtigd de vof voort te zetten, zonder die ene vennoot.
In principe is het heel simpel om een VOF te beëindigen, of in ieder geval uit een bestaande VOF te stappen: ga naar de Kamer van Koophandel, en laat de inschrijving van de VOF aanpassen. Daarmee is het al geregeld, en wordt vanaf dat moment niet meer samen in een VOF gewerkt.
Wanneer is uittreden uit de vof mogelijk
In dat geval kun je de rechter vragen om de vof te beëindigen. Is er geen vof-overeenkomst? Dan ben je op grond van de wet vrij om de samenwerking met de andere vennoten op te zeggen. De opzegging moet wel redelijk en billijk zijn.
In het vennootschapscontract kunt u precies afspreken wie waar recht op heeft en hoe u de vof verdeelt; de vof kan definitief opgeheven worden. Wanneer de vof helemaal stopt wordt de gehele vennootschap ontbonden. De bezittingen van de vof worden onderling verdeeld en vereffend.
Een vof wordt ontbonden door opzegging van een vennoot aan de andere vennoten (artikel 7A:1683 BW). Aan de ontbinding van de vof gaat moet dus een opzegging door één van de vennoten vooraf gaan. Uit de opzegging moet blijken dat de betreffende vennoot de vennootschappelijke samenwerking wenst te beëindigen.
Om een vennootschap onder firma (vof), een commanditaire vennootschap (cv) of maatschap uit te schrijven moet u deze ontbinden. Dat doet u per post door het formulier ontbinding vennootschap, rechtspersoon of maatschap op KVK.nl uit te printen en op te sturen. Ontbinden en uitschrijven kan niet online.
Eenmanszaak of VOF overdragen
Bij de verkoop van een onderneming met deze rechtsvorm is er feitelijk geen keuze voor de ondernemer: de enige keuze die hij/zij heeft is om het bedrijf over te dragen middels een activatransactie (ook wel activa/passiva transactie).
Een vof is een rechtsvorm waarin meerdere zakenpartners samen verantwoordelijk zijn voor de bedrijfsvoering van een onderneming. De samenwerkende eigenaren heten vennoten. Als vennoot kun je deelnemen in 1 of meerdere vof's.
Het eerste wat u moet doen in een situatie als een vennoot ermee wil stoppen, is uw Vof-contract uit de kast halen. Als het goed is, staat hierin beschreven onder welke voorwaarden een van u kan stoppen met de samenwerking. Allereerst moet er aandacht worden besteed aan de opzegging. Ook daarom een Vof-contract.
Luie compagnon
een potje van maakt, is het verstandig om een advocaat in de arm te nemen. Een advocaat kan met jou naar de rechter stappen om hier af te dwingen dat je medevennoot zal worden ontslaan als medebestuurder.
Vof omzetten in eenmanszaak
Dan kunt u de vof omzetten in een eenmanszaak. Dit kan alleen als in het vennootschapscontract een zogeheten verblijvensbeding of overnamebeding staat. Dat betekent dat de vennoten die blijven de inbreng van de vertrokken of overleden vennoot overnemen.
A- Manieren van uittreden
De meest bekende manier van uittreden is uitreden terwijl je op je rug ligt en je je lichaam onder je ziet liggen. Je kunt ook zijwaarts uittreden zowel naar links als naar rechts. Je kunt ook neerwaarts uittreden zodat het lijkt dat je onder je bed ligt. Je voortbewegen in en rondom je huis.
Verschil tussen vof en eenmanszaak
Een vof heeft op het eerste gezicht veel overeenkomsten met een eenmanszaak. Toch is er wel een belangrijk verschil. Een eenmanszaak heeft één eigenaar, terwijl er bij een vof altijd sprake moet zijn van meerdere eigenaren.
VOF omzetten in BV
De omzetting is mogelijk, maar dan moet er een BV worden opgericht bij de notaris. In deze BV hebben de leden van de VOF dan aandelen. De vennoten worden vervolgens bestuurders in de nieuwe BV. Je brengt de VOF dan in de BV.
Via een inkoop van eigen aandelen wordt de vennoot die uit de vennootschap wil stappen uitgekocht door de vennootschap zélf. De vennootschap financiert de overname. Er moet dus niet langer eerst geld uit de vennootschap naar het 'privé-gedeelte' gehaald worden om vervolgens met dat geld de aandelen over te kopen.
Dat ligt eraan. Als u besluit om ook te stoppen met de onderneming, dan zullen de bezittingen en schulden afgewikkeld moeten worden. Van het geld dat dan resteert, bent u ieder gerechtigd naar rato van uw kapitaal in de Vof. Dus als uw kapitaal in de Vof € 50.000 bedraagt, krijgt u 50/90 deel van de netto-opbrengst.
Zakelijke partner, bij vennootschappen onder firma of commanditaire vennootschappen vennoot genoemd; bij vennootschappen onder firma meestal firmant genoemd. Een persoon die (meestal) bevoegd is namens de onderneming op te treden en (mede) aansprakelijk is voor eventuele schulden.
Het eigen vermogen van een onderneming is gelijk aan alle bezittingen minus de schulden. Bij de oprichting van een eenmanszaak of vof bestaat het eigen vermogen van de onderneming uit het vermogen dat de eigenaren zelf hebben ingebracht. Het eigen vermogen neemt toe of af doordat er winst of verlies gemaakt wordt.
Voor de btw is de vof als geheel ondernemer. Als u bijvoorbeeld met z'n drieën een vof vormt, bent u alle 3 ondernemer voor de inkomstenbelasting maar is de vof ondernemer voor de btw. Als u namens de vof personeel in dienst neemt, krijgt de vof te maken met loonheffingen.
De vof is geen rechtspersoon (dat wil zeggen geen zelfstandig draagster van rechten en plichten), maar heeft wel een zelfstandige positie ten opzichte van de afzonderlijke vennoten. Zo kan een vof op eigen naam in gerechtelijke procedures optreden en op eigen naam failliet worden verklaard.
Heb je een eenmanszaak of vennootschap onder firma en wil je het bedrijf verkopen, dan zul je met de fiscus moeten afrekenen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om belastingheffing te beperken of te voorkomen. Je moet belasting betalen over de verkoopprijs, met een vermindering van de boekwaarde.
Een VOF en een eenmanszaak kunnen geen juridisch eigenaar worden omdat deze geen rechtspersoonlijkheid hebben.
Schrijf uw eenmanszaak gratis uit bij het KVK Handelsregister: zoek het bedrijf dat u wilt uitschrijven op in het Handelsregister. kies 'opheffen eenmanszaak' en vul het formulier in.