Onbetaald verlof kan altijd aangevraagd worden door een werknemer, maar er zijn ook redenen om dit te weigeren. De afspraken in een cao gaan voor op wat er wettelijk is vastgelegd. Houd altijd rekening met de mogelijke consequenties als je als werkgever onbetaald verlof weigert.
Er bestaat geen wettelijk recht over onbetaald verlof. Wel is het mogelijk dat er hierover in de cao afspraken zijn gemaakt. De werkgever mag het verlof weigeren, het is een gunst en géén recht van de werknemer. Bedenk wel dat het weigeren van het onbetaald verlof tot gevolg kan hebben dat de werknemer ontslag neemt.
In principe mogen al je werknemers een periode van onbetaald verlof aanvragen. Of je dit wel of niet mag weigeren, hangt af van de vraag waarom een werknemer een tijdje onbetaald vrij wil nemen.
Hoe vraag ik onbetaald verlof aan? Je vraagt onbetaald verlof aan bij je werkgever. Samen maken jullie afspraken over jouw terugkeer na je verlof. Je kunt onbetaald verlof ook in deeltijd opnemen.
Als u onbetaald verlof opneemt, daalt uw inkomen. Dit kan gevolgen hebben voor uw toeslagen en uitkeringen. En mogelijk ook voor uw pensioen en vakantiedagen.
In principe is het mogelijk om onbeperkt verlof te nemen, maar in de praktijk duurt onbetaald verlof vaak maximaal 18 maanden. Het loon De werkgever moet het loon niet doorbetalen gedurende het onbetaald verlof. Presteert de werknemer nog wel deeltijds, dan dien je die gewerkte uren uiteraard wel te betalen.
Je kunt per kalenderjaar maximaal 20 werkdagen onbetaald verlof nemen. Dit kan in de vorm van halve of volle dagen.
Je werkgever is niet verplicht om je pensioenpremie door te betalen tijdens onbetaald verlof. Of je pensioen blijft opbouwen verschilt per bedrijf. Informeer bij je werkgever of pensioenfonds wat de gevolgen van je verlof zijn voor je pensioenopbouw. In de meeste gevallen moet je zelf zorgen voor je pensioen.
De eerste 9 weken worden gedeeltelijk door het UWV betaald (70% van het dagloon). Dit is het stukje betaald verlof. De overige 17 weken hebben je werknemers geen recht op arbeidsloon (tenzij anders bepaald in de cao of arbeidsovereenkomst). Dit deel heet aanvullend ouderschapsverlof en valt onder onbetaald verlof.
Neen. Je hebt geen recht op onbetaald verlof of 'verlof zonder wedde'. Integendeel, als werknemer ben je contractueel verplicht het overeengekomen werk uit te voeren. Wettig afwezig ben je enkel als gevolg van onder andere arbeidsongeschiktheid, wettelijke feestdagen, jaarlijkse vakantie en tijdskrediet.
De vakantietoeslag, eindejaarsuitkering of het (daarin ondergebrachte) persoonlijke of flexibele budget is een percentage van het in de cao omschreven salaris. Bij onbetaald verlof wordt geen salaris ontvangen en dus ook geen budget, vakantietoeslag of eindejaarsuitkering opgebouwd.
Als uw werknemer met onbetaald verlof gaat, blijft deze hetzelfde pensioen opbouwen. U moet dit onbetaalde verlof wel doorgeven.
Met ingang van de dag dat zijn onbetaald verlof eindigt, heeft hij mogelijk recht op een Ziektewet-uitkering. Onbetaald verlof in deeltijd is ook mogelijk. Als uw werknemer ziek wordt tijdens zijn deeltijdverlof, kunt u een Ziektewet-uitkering voor hem aanvragen over de uren dat hij werkt.
Het kan voorkomen dat een werknemer tijdens zijn onbetaalde verlof tot de conclusie komt dat hij helemaal niet meer terug wil komen. In dat geval kan de werknemer tijdens zijn onbetaalde verlof ontslag nemen. Dan gelden de normale ontslagregels en de normale opzegtermijnen.
De werkgever mag weigeren
Als werkgever heb je het recht om een verlofaanvraag van jouw werknemer te weigeren. Die weigering moet je wel expliciet meedelen. Als je niet antwoordt op een tijdige verlofaanvraag, dan mag jouw werknemer uitgaan van het principe “zwijgen is instemmen”.
Bijzonder verlof of buitengewoon verlof is bedoeld voor persoonlijke situaties.Denk daarbij aan een huwelijk, examen, begrafenis, doktersbezoek, huwelijksjubileum of je verhuizing.
Aangezien er geen wettelijk recht bestaat voor de werknemer om onbetaald verlof te nemen voor een sabbatical, kan de werkgever besluiten een dergelijk verzoek niet in te willigen. Hou er wel rekening mee dat een afwijzingsbeslissing de relatie tussen de werkgever en de werknemer kan verslechteren.
Bij onbetaald verlof neemt de werknemer een periode verlof op waarin hij geen salaris ontvangt. In de periode dat de werknemer onbetaald verlof heeft, is hij niet verzekerd voor de Ziektewet en de WIA. Hij krijgt dus geen loon of uitkering wanneer hij tijdens het verlof ziek wordt of arbeidsongeschikt raakt.
Voor het opnemen van vakantiedagen geldt dat een werknemer altijd eerst zijn vakantiedagen opneemt die als eerste voor verval of verjaring in aanmerking komen. Voor de meeste mensen zijn dit de wettelijke vakantiedagen. U moet wettelijke vakantiedagen opnemen in het opbouwjaar of in de eerste 6 maanden daarna.
Heb je dit jaar geen recht op vakantie omdat je het jaar ervoor niet gewerkt hebt? Bijvoorbeeld omdat je pas van school komt of werkloos was? Geen nood: dankzij aanvullende vakantie krijg je toch 4 weken betaalde vakantie.
Heb je zelf je ontslag gegeven, zal die niet geschorst of verlengd worden, ook niet indien je gedurende deze periode ziek valt of nog verlofdagen opneemt. Heeft de werkgever echter het ontslag betekend, wordt de opzegtermijn wél geschorst tijdens bepaalde afwezigheden, waaronder ziekte en wettelijke vakantiedagen.
Redenen tot afkeuren verlof
Een gewichtige reden voor het afkeuren van verlof kan bijvoorbeeld zijn: (Verwachte) extreme drukte in de periode dat het verlof wordt aangevraagd. Reeds ingediend verlof van collega's in dezelfde periode. Afwezigheid van collega's of vervangers om een andere reden, bijvoorbeeld ziekte.
Wil je meer vakantie nemen dan de dagen waar je wettelijk gezien recht op hebt? Dan kan je onbetaald verlof (verlof zonder wedde) nemen. Let op: dit is geen basisrecht, dus je moet het bespreken met je werkgever en goedkeuring krijgen.
Toegestane afwezigheid (of verlof zonder wedde, wat hetzelfde is) kan alleen maar als het aangevraagd wordt door de werknemer. Dus nooit op vraag van de werkgever. De werkgever moet kunnen bewijzen dat de vraag van de werknemer komt.
Vakantie is iets anders dan verlof en toch worden deze termen vaak door elkaar gebruikt. Bij een vakantie is de werknemer betaald vrij en levert hij daarvoor opgebouwde vakantiedagen in. Verlof is betaald of onbetaald en vraagt een werknemer met een specifiek doel of wegens bepaalde omstandigheden aan.