Het impregneren van hout kun je doen wanneer je zelf wil, mits het hout droog is. Zorg dus van tevoren dat je het hout goed schoonmaakt en ontdoet van zand, zaagsel en ander vuil. Wanneer het hout weer schoon en droog is kun je het gewenste hout impregneren.
Beste geteste impregneermiddel: Woodseal
Dit resulteert in waterafstotend hout. De hydrofobe werking is bijzonder hoog en onderscheidt zich van andere oplossingen. Hout behandeld met Woodseal Pro is vuilwerend en voorkomt de hechting van micro-organismen als mos, algen, schimmels en meeldauw.
Hout waterbestendig maken kan tegenwoordig met milieuvriendelijke en transparante hout impregneermiddelen. Deze impregneermiddelen zijn op waterbasis en kunnen eenvoudig aangebracht worden met een lage drukspuit, kwast of verfroller. Een dunne laag is voldoende om het hout langdurig te beschermen.
Impregneren óf beitsen is niet de juiste vraag
Want, impregneren alleen is niet voldoende, het is namelijk geen eindafwerking. Impregneren is alleen een behandeling tegen houtrot, schimmels en ongedierte. Daarom is het noodzakelijk om je geïmpregneerde tuinhuis of blokhut na plaatsing alsnog te beitsen.
Drie soorten olie die vaak gebruikt worden om hout waterdicht te maken zijn lijnzaadolie, walnootolie en tungolie (ook wel Chinese houtolie genoemd). Tungolie is doorgaans één van de bestanddelen in veel producten uit de winkel.
Een lak, transparante beits of vernis geven het hout oppervlakte-bescherming. Deze moeten vaker herhaald worden omdat ze maar een dunne beschermlaag geven en sneller afslijten. Een diepere waterafstotende behandeling met nanotechnologie zorgt ervoor dat de poriën van het hout worden afgesloten worden voor vocht.
Er kunnen veel producten worden gebruikt voor de bescherming van hout buitenshuis. We kunnen deze 4 generieke typen noemen: beits, olie-verzadiger, vernis en verf, waarvan de eerste drie het ontwerp en de natuurlijke structuur van het hout behouden.
Heeft u eerst Impregneer aangebracht, dan wacht u 6 uur tot dit droog is. Als de ondergrond stof- en vetvrij is, begint u aan het vullen van de gaten, scheuren of afgebroken hoeken.
Breng altijd twee lagen impregneermiddel aan, zodat het hout goed, van binnenuit wordt beschermd. Werk je met geschaafd en glad hout (wat het geval is bij de meeste tuinmeubelen), schuur het dan eerst licht op, zodat de houtbeschermer beter kan intrekken.
De dompeltechniek is een populaire techniek om uw tuinhout te verduurzamen. Bij het dompelen wordt uw houtpakket in een groot bad ondergedompeld. Vervolgens blijft het hier enkele tientallen minuten ondergedompeld. Dit geeft het hout de gelegenheid om zo veel mogelijk impregneermiddel op te nemen.
Dit heeft tot gevolg dat het hout ook minder lang meegaat dan voorheen. Vooral als geïmpregneerd hout in aanraking komt met (vochtige) grond is de levensduur beperkt tot ongeveer 2 jaar.
Prijsopbouw van een impregnerende behandeling
Ten slotte zijn er nog de kosten van het materiaal. Het betreft hierbij de kwasten en rollen, maar ook het impregneermiddel. Een liter impregneermiddel kost gemiddeld €10 tot €40.
De levensduur van geïmpregneerd hout bedraagt ongeveer tien tot vijftien jaar en is vooral afhankelijk van de houtsoort en de mate van vochtbelasting.
Bij een goede constructie zal het hout van nature al een heel lange levensduur hebben. Men kan het hout impregneren met fungiciden, oftewel gif waardoor schimmels niet de kans krijgen om te gaan groeien. Als het hout dan nat wordt krijgen schimmels minder kans om te groeien en wordt het rotten van het hout uitgesteld.
Welk hout moet je impregneren? Of het nou om een hardhoutsoort gaat of een zacht houtsoort, hout impregneren zal er altijd voor zorgen dat het hout velen malen langer meegaat en tevens mooi uit blijft zien. Neem bijvoorbeeld het onderhoud van een houten schutting; Een schutting gaat tussen de 5 a 10 jaar mee.
Het krimpen en uiteenzetten van hout
De mate waarin hout uitzet en krimpt hangt grotendeels af van de houtsoort. Over het algemeen is er een tangens krimping van 8 tot 10 procent, een radiale krimping van 4 tot 5 procent en haast geen verandering in de lengte.
Zelf impregneren is niet zo moeilijk als u zou denken. Wanneer u zelf een muur kunt schilderen, kunt u ook zelf impregneren. Door het impregneren niet uit te besteden aan een bedrijf, maar zelf de werkzaamheden uit te voeren kunt u al snel vele honderden euro's besparen.
Bijna alle kenners geven aan dat een goede impregneer laag je gevel 10 jaar beschermd. Daarbij ligt het er wel aan hoe goed het is aangebracht en welke impregneermiddel er is gebruikt.
Wanneer u gaat impregneren is het belangrijk dat het de komende 24 uur zeker droog is. Hierdoor kan de vloeistof of de creme goed intrekken.
Het houtrot herstellen voor de lange termijn doe je door droog en stofvrij te werken en met een impregneer middel zoals Alabastine Houtrotstop, Repair Care Dry Flex 4, Repair Care Dry Flex 1, Repair Care Dry Flex IN, of Repair Care Dry Flex 16. Dit houdt het vocht weg uit de goede stukken hout.
Wanneer je last hebt van doorslaand vocht in de woning of wanneer de gevel regelmatig verontreinigd is met mossen of algen, dan is de gevel impregneren een goede oplossing. Hierdoor is deze jarenlang beschermd tegen doorslaand vocht, weersinvloeden en vervuiling.
Alleen dan krijgt het impregneermiddel voldoende kans en tijd om in te trekken en te drogen. Dus geen gevel impregneren bij regen. Breng het impregneermiddel liever ook niet bij een temperatuur van lager dan 5° Celsius aan omdat de muren het impregneermiddel bij lage temperaturen niet goed zullen opnemen.
Hoe kun je hout beschermen
De manier om te voorkomen dat hout wordt beschadigd, zonder verf of lak is, is door een hout sealer te gebruiken. De op olie gebaseerde producten hydrateren het hout en beschermen het tegen vocht.
Grootste bedreiging voor hout: VOCHT
Van alle omgevings- en weersinvloeden die hout buiten ondergaat is de grootste bedreiging voor levensduur van hout: water. Vocht zorgt namelijk voor goede omstandigheden voor in hout aanwezige schimmels om het hout aan te tasten.
Het voordeel van beits ten opzichte van verf en vernis, is dat het wel beschermt tegen licht en vocht, maar tegelijk het hout nog laat ademen (en dus vocht laat verdampen). Verf- of vernislagen kunnen uiteindelijk barstjes of blazen gaan vertonen.