Het rauwe, onbehandelde, gedroogde zeewier kan men het beste aan de maaltijd toevoegen direct voordat het gegeten wordt. Rauw zeewier – in gedroogde of verse vorm – bevat de gezondste eigenschappen en behoudt het beste de actieve enzymen in het zeewier.
Wij raden aan om maximaal 2-3 keer per week zeewieren te eten en ze vóór gebruik te weken en wassen.
Zeewier en algen bevatten flink wat eiwitten en essentiële aminozuren. Omdat er ook ijzer en vitamine B1 inzit, zijn zeewieren en algen goede alternatieven voor vlees, Zorg wel voor voldoende variatie. Toch zijn zeewier en algen geen volwaardige vleesvervangers. Veel soorten zeewier en algen bevatten geen vitamine B12.
Zeewier kun je op dezelfde manier gebruiken als groente en bevatten vezels en vitamine C, daarom zijn ze ook goed te gebruiken als groenten in een maaltijd. Wees terughoudend om vaak zeewier als vleesvervanger of groente te eten.
Je kunt, als smaakmaker, een stukje kombu van zo'n 5 cm laten meekoken met soep. Verwijder na het koken of stomen het wier; de smaak en de voedingstoffen blijven achter in het gerecht. Je kunt na het koken het zeewier afspoelen en drogen en later nogmaals gebruiken tot het zo bros wordt dat het verpulvert.
Waarom is zeekraal zo gezond? Zeekraal bevat veel mineralen en vooral veel calcium. Daarom is het een goede aanvulling op je menu als je geen gebruik maakt van zuivelproducten. Andere vitaminen en mineralen die er in zeekraal voorkomen zijn o.a. natrium, kalium, magnesium, fosfor, ijzer, koper en zink.
Gedroogd zeewier wellen
Doe het zeewier in een kom, giet er kokend water over en wacht 10 minuten, het wier wordt maar liefst tien keer zo groot. Bovendien krijgt het zijn prachtige originele kleur terug.
Ze eten het als groente en gebruiken het ter decoratie en als aromatische smaakmaker, bijvoorbeeld bij de Japanse rijst-knabbeltjes, die daarmee een wat pittigere smaak krijgen. In sushi-hapjes worden reepjes zeewier gebruikt om de combinatie van vis- rijst- en andere ingrediënten samen te houden.
Arame, hijiki en wakame bevatten tenminste tien keer zoveel calcium als melk, zeesla vijfentwintig keer meer ijzer dan vlees. De beschikbaarheid voor het lichaam van het eiwit in zeewier is zeer hoog. Dit is aangetoond bij nori, waarbij tot 70% opgenomen wordt door het lichaam.
Zeesla. Zeesla, een groen zeewier, lijkt op kropsla. Je kunt het ongekookt eten in een salade, als wrap of als vervanger voor nori bij sushi. Zeesla heeft een spinazie-achtige notensmaak.
Eet vers, voorgeweld of gemarineerd, kook het mee met soepen, stoofpotten, ovengerechten, bruine rijst en quinoa, eet het rauw en gemarineerd in kleine stukjes door salades, groente en wokgerechten, gebruik het geroosterd als smaakmaker. Verwerk het net als elke andere bladgroente, door soepen, salades of op brood.
Aangezien nori een gedroogd product is kan je dit best een tijdje bewaren. Norivellen worden voornamelijk gebruikt om sushi in te wikkelen. Het kan in reepjes gescheurd worden en aan soepen worden toegevoegd of als condiment gebruikt worden. Het aroma wordt sterker als de vellen voor gebruik worden geroosterd.
Een jodiumtekort is lastig te herkennen omdat de symptomen erg generiek zijn: koude handen en voeten, een droge huid, droge en breekbare haren, breekbare nagels, haaruitval, een hese of krakende stem, vermoeidheid, lusteloosheid, traagheid in denken en handelen, een verhoogd cholesterolgehalte, spierzwakte en ...
Een te hoge inname van jodium kan de werking van de schildklier verstoren. Daarom is voor jodium een veilige bovengrens vastgesteld. Te veel jodium kan onder andere leiden tot schildkliervergroting of een overstimulering van de schildklier. Bij de meeste mensen hoeft een teveel aan jodium niet tot problemen te leiden.
Bij een ernstig tekort aan jodium gaat de schildklier langzamer werken en kan deze gaan opzwellen. Dit kan leiden tot vermoeidheid en gewichtstoename. Bij kinderen kan een jodiumtekort leiden tot een groeiachterstand en een verminderd leervermogen. In extreme gevallen kan er dwerggroei ontstaan.
Gedroogd en fijngemalen, of als vlokken of korrels, zijn wieren het makkelijkst te gebruiken om de maaltijd op smaak te brengen hetzij op het bord of toegevoegd tijdens het koken. Vaak worden deze smakelijke gedroogde mengsels verrijkt met kruiden zoals knoflook, chilipeper en gember.
Houdbaarheid: zeewiersalade is maximaal 2 weken houdbaar in de koelkast en 3 maanden in de diepvries.
Veel soorten zeewier, zoals het bekende wakame, zitten boordevol licht verteerbare eiwitten. Eiwitten zijn belangrijk voor de opbouw en het herstel van je spieren. Ook houden ze je gedurende de dag vol, waardoor je minder snel trek hebt in eten tussen je maaltijden door.
In Japanse recepten worden vaak zeegroenten zoals zeewier gebruikt. Algen en wieren bevatten veel vitaminen en mineralen en worden terecht als superfoods bestempeld. Dit is te danken aan enkele belangrijke voedingsstoffen: Ijzer: Algen en zeewier zijn een uitstekende bron van ijzer.
Om de salade te maken, doop je het gedroogde zeewier in water, laat je het uitlekken, snijd je het in kleine stukjes en meng je het vervolgens met sojasaus, mirin, sesam en sesamolie, yuzu-sap, geraspte gember, rijstazijn, chilipeper en suiker.
De smaak van zeewier is zo bijzonder dat deze wordt aangeduid als de vijfde smaak: umami; ook wel te beschrijven als "hartig" of "heerlijkheid" (afhankelijk van de Japanse spelling). De andere vier primaire smaken zijn zout, zoet, zuur en bitter.
Zeewier wordt ook gebruikt als voedsel, al is het in Europa veel minder bekend dan in landen als China, Japan en Korea. Het kan als groente worden gegeten, maar ook worden gebruikt als decoratie of als smaakmaker.
Het zeegras is erg gezond en bevat calcium, vitamine A, vitamine B en ijzer. Een paar eetlepels hiziki bevat meer calcium dan een glas melk en meer ijzer dan een biefstuk.
Zeewieren zijn stuk voor stuk een uitstekende bron van jodium: wakame, dulse, nori en zeespaghetti bevatten gemiddeld zo'n 50 microgram per gram gedroogd wier. Wanneer je ongeveer 5 gram gedroogd zeewier (= ± 50 gram vers) zeewier eet heb je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid al binnen.