Cellenbeton (bijvoorbeeld YTONG) heeft een lage druksterkte en is erg poreus. Als je hier iets aan wil bevestigen, kun je het beste speciale pluggen, zoals de cellenbetonankers of de frame ankers gebruiken. Wandplaten, gipsplaten en gipsvezelplaten zijn dunwandige platen met een lage sterkte.
De juiste maat plug is afhankelijk van de dikte van de schroef. Voor schroeven van 2,5 – 3,5 mm gebruikt u een plug van 6 mm, voor schroeven van 4,5 – 6 mm. een plug van 8 mm. De maat van de boor die u gebruikt, is hetzelfde als de maat plug: dus heeft u een plug van 6 mm doorsnee dan gebruikt u een 6 mm boor.
Lets bevestigen aan Ytong
Jazeker. Ondanks het lichte gewicht is een wand van Ytong cellenbeton stevig en daarmee prima geschikt voor het bevestigen van voorwerpen. Voor lichte voorwerpen volstaan gewone gegalvaniseerde nagels, voor het bevestigen van zwaardere voorwerpen is een Ytong-nagel of een Hema-nagel ideaal.
Voor gipsblokken adviseren wij Fischer DuoPower pluggen te gebruiken. Deze pluggen hebben een extra goede spreiding door de speciale twee componenten samenstelling. Hierdoor zijn deze pluggen goed geschikt voor gebruik in gipsblokken. Het beste kan je de gipsblokken voorboren met een metaalboor.
Spaanplaatschroeven kan je direct in de cellenbeton draaien. Je moet ze alleen niet te vast aandraaien, want ze draaien dan snel dol. En in het begin moet je even licht aandrukken bij het schroeven om ze te laten pakken.
Om een schroef of bout in een muur of wand te bevestigen heb je een plug nodig. Er zijn pluggen verkrijgbaar voor diverse muursoorten en het type muur bepaalt welke plug je nodig hebt. Heb je een plug nodig voor een holle wand zoals een plafond of een massieve muur van steen of beton.
Voor gasbeton kun je gewoon een steen-of betonboor gebruiken. Sommige doe-het-zelvers gebruiken metaalboren voor het boren van gaten in gasbeton.
Als je op zoek bent naar een snelle en sterke bevestiging in een gipsplaat, dan kies je voor de gipsplaatplug. Deze plug boort zichzelf in de plaat en zekert automatisch, ook met isolatie achter de plaat. Zo hang je lichte tot middelzware voorwerpen - denk aan een gordijnrail, kapstok of een TV - in een handomdraai op.
Ze zijn ideaal om lichte objecten zoals bijvoorbeeld schilderijen, lampen, planken en plinten te monteren. Afhankelijk van het soort wand kan een hollewandplug een gewicht van 10 tot 15 kilo dragen.
Ytong kan niet met gewone mortel worden gemest, wel kan dit met tegellijm. Of eventueel mortel aanmaken met bouwdispersie, niet een scheutje maar 1 deel en max 2 delen water.
Een luchtig bouwmateriaal met steengoede eigenschappen. Ytong cellenbeton is een licht, natuurlijk, sterk isolerend en multifunctioneel product voor dragende en niet-dragende constructies in nieuwbouw- en renovatieprojecten.
Ytong heeft op zichzelf goede vochteigenschappen. Cellenbeton wordt niet aangetast door vocht en als buitenwand is het materiaal vorstbestendig. Dat neemt niet weg dat Ytong blokken door hun cellenstructuur een capillaire werking hebben, ze zuigen dus water op.
Ankerbout. Ankerbouten, ook wel keilbouten genoemd, zijn bij uitstek geschikt voor het monteren van zware belastingen. Een M12 ankerbout kan doorgaans (afhankelijk van het type ondergrond) een belasting van zo'n 200 kilo dragen.
Kan ik mijn TV ophangen aan gipsplaat of holle wand? Zeker! Je kunt je televisie veilig ophangen aan een holle wand die is gemaakt van gipsplaten. Hou wel rekening met de dikte van de gipsplaat en het type muurbeugel.
Ga je boren in een holle wand, boor dan eerst een klein gaatje om de diepte van de holte tussen de gipswand en achterliggende muur te kunnen meten. Duw vervolgens een stuk dikke electriciteitsdraad door het gaatje totdat het de binnenmuur raakt. Dan weet je precies welke extra diepte je zult moeten boren.
Met een ijzerboor kan je een mooi gat in gips boren. Maar, bedenk je wel dat je in dit geval holle wandpluggen moet gebruiken. Ezelsbruggetje: gipsplaat = ijzerboor = holle wandplug. Heb je echter een gipswand waarin je een gat wil boren, dan volstaat een steenboor.
te bevestigen zijn schilderijhaakjes het meest geschikt. Gebruik schroefpluggen voor gipskartonplaten. Hiermee kunnen belastingen tot ongeveer 20 kg tegen de wand worden bevestigd. Middelzware voorwerpen tussen de 20 en 30 kg kunt u met metalen wandpluggen (paraplupluggen) voor gipsplaten bevestigen.
Enkele voorbeelden van ankers die kunnen worden hergebruikt zijn rubberen expansieankers, sommige fabrikaten zelftappende schroeven en hulsankers die in het oppervlak zijn verzonken (met een weersbestendige afsluiting van het gat. Kunststof pluggen (inclusief nylon) kunnen in de regel niet opnieuw worden gebruikt.
Er wordt geadviseerd voor draagmuren minimaal 100 mm dikke Ytong blokken te gebruiken. Bij het gebruik van een binnenmuur kun je een minimum van 70 mm aanhouden.
De juiste plug voor snelbouwsteen
Er zijn speciale snelbouw pluggen in de handel, maar in de meeste gevallen voldoet een universele plug. Dat is een allround plug die voor praktisch alle bouwmaterialen geschikt is. In massieve muren spreidt hij uit doordat de kop van de plug door de schroef naar achter wordt geduwd.
De reden dat het slim is om pluggen te gebruiken, is dat het, zelfs met voorboren, erg lastig is om schroeven in niet-elastische materialen te draaien. Maar wanneer u een groter gat maakt en hier vervolgens een elastische plug in draait, dan kun u de schroef wel inbrengen.