Je kan een vervuilde zeemvel wassen in de wasmachine op 60° of in een sopje van zachte zeep en een scheut brandspiritus. Was een vuile zeemvel nooit in een sopje met soda. Zeemleer is namelijk gelooid met traan en soda lost die traan op. Uitspoelen van je zeem doe je best met lauw water, hang hem daarna op.
Wil je een vervuild zeemvel wassen, gebruik dan een sopje van zachte zeep en een scheut brandspiritus. Was een vuile zeem nooit in een sopje met soda. Zeemleer is gelooid met traan en soda lost die traan op. Uitspoelen doe je best met lauw water.
Een natuurzeem wordt natuurlijk ook wel eens vies. Hij is eigenlijk best makkelijk om schoon te houden. Regelmatig even in een emmer met azijn zetten (in een sopje met zachte Marseillezeep kan trouwens ook), goed uitspoelen en hangend laten drogen, niet bij de kachel en niet in direct zonlicht.
Een zeem, zeemlap of zeemvel is een zachte lap van zeemleer, die gebruikt wordt om gladde voorwerpen schoon te maken of droog te maken. In oorsprong bestaat de zeem uit natuurlijk zeemleer, gemaakt van de huid van een gems. Tegenwoordig worden zemen steeds vaker van synthetische stoffen gemaakt.
Het voordeel van de microvezel autozeem
Ook kunnen de meeste microvezel zemen gewoon gewassen worden en zijn ze dus goed voor veelvuldig gebruik. Een autozeem van microvezel is geschikt voor alle auto's en garandeert een mooi resultaat.
Ja, natuurlijk mag u Dreft gebruiken om uw auto te wassen, maar wij raden aan een autoshampoo hiervoor aan te schaffen. Waarom? Dreft is een afwasmiddel met citroenzuur. Dit is ideaal om vettige dingen te reinigen, maar daarom haalt het ook belangrijke oliën van uw lak.
En dan nog een aandachtspunt: we krijgen regelmatig van klanten de vraag hoe vaak je een auto moet waxen. Ons advies is om dit niet te vaak te doen. Als richtlijn kunt u een periode van zo'n 4-6 maanden tussen de waxbeurten aanhouden. Hou er echter wel rekening mee dat elke auto anders is.
Uiteraard zal de levensduur van de zeem met de kwaliteit daarvan en het aantal gereden kilometers te maken hebben. Zelf rijd ik ca. 4000 Km per jaar. Ik heb een broek van het Marco Polo team waar ik nu 2 jaar in rijd en ben daar echt wel tevreden over.
Is het toch hard geworden? Voeg dan een eetlepel olijfolie toe aan water en laat het zeemvel hierin weken. Spoel het daarna goed uit met water. Probleem opgelost!
Spons of zeem
Druk niet te hard, om krassen te voorkomen. Kies bij voorkeur een bewolkte dag uit, want tijdens zonnig weer drogen ramen snel, met strepen tot gevolg. Is het een erg koude dag, gebruik dan geen warm, maar lauw water, zodat het temperatuurverschil voor de ruiten niet te groot is.
Je kan een vervuilde zeemvel wassen in de wasmachine op 60° of in een sopje van zachte zeep en een scheut brandspiritus. Was een vuile zeemvel nooit in een sopje met soda. Zeemleer is namelijk gelooid met traan en soda lost die traan op. Uitspoelen van je zeem doe je best met lauw water, hang hem daarna op.
In oorsprong bestaat de zeem uit natuurlijk zeemleer (gemsleer of gemze(n)leer), gemaakt van de huid van een gems. Tegenwoordig worden zemen steeds vaker van synthetische stoffen gemaakt. Een zeem kan veel water opnemen, dat er ook weer gemakkelijk uit gewrongen kan worden.
Sponsjes kun je inderdaad in de wasmachine doen, om ze schoon te krijgen. Ik zou ze niet bij de witte was doen, omdat je dan kans hebt op vlekken in je witte was. Liever dus bij de handdoeken. In de wasmachine worden de sponsjes dan wel schoon, maar niet ziektekiemenvrij.
De zeem in je fietsbroek is bedoeld om direct op de huid te zitten en schuren te voorkomen, en hij bestaat uit stoffen die vocht afvoeren en snel drogen. Als je ondergoed draagt, zijn er meer naden die schuren en stof die vocht vasthoudt, dus laat dat ondergoed maar uit.
Deze Assos Equipe RS S9 heeft de top-zeem van Assos: De S9 zeem. Natuurlijk betaal je deels voor 'de naam' maar hij is dan ook echt heel erg fijn! Hij is dan wel een stuk duurder maar je fietst heerlijk en dagenlang zonder zadelpijn met deze RS S9 van Assos.
Door de zeem in de fietsbroek is het erg belangrijk om deze direct na gebruik te wassen. De zeem wordt bij niet wassen namelijk een brandhaard van bacteriën, wat weer kan leiden tot irritatie aan de huid. Ook achtergebleven wasmiddel resten kunnen tot huidirritatie leiden, dus goed uitspoelen die broek.
Met het zeer fijne schuurmiddel in het polijstmiddel haalt u als het ware een stukje van de lak af zodat kleine krasjes verdwijnen en de glans weer terug komt. Met waxen brengt u een beschermend laagje aan op de lak.
Dan is een wekelijkse wasbeurt aanbevolen. Niet alleen om de auto schoon te houden, maar ook om schade aan de autolak te voorkomen. Het wekelijks autowassen wordt tevens aanbevolen door branchevereniging BOVAG. Tussen de wasbeurten door is het wel belangrijk dat je hardnekkig vuil zo snel mogelijk verwijdert.
Groene zeep is niet alleen handig voor de buitenkant van de auto, maar is eveneens zeer geschikt om de binnenkant van de auto schoon te maken. Met een schoon sopje van water en groene zeep kun je het interieur van de auto reinigen, bovendien zorgt vloeibare groene zeep voor een lekkere frisse geur!
Azijn, afwasmiddel en allesreiniger zijn niet geschikt om je auto te wassen. Het zijn over zijn over het algemeen 'agressieve' schoonmaakmiddelen waardoor je de bestaande wax of sealant laag kan beschadigen. Gebruik dus nooit een standaard huishoud schoonmaakmiddel zoals allesreiniger, afwasmiddel of zeep.
iClean raadt automobilisten aan om 1 keer per week de auto te wassen. Een grondige wasbeurt kan 1 á 2 keer per maand. Ook wordt aangeraden om een wasstraat te gebruiken. Vaak is zo'n bezoekje inclusief een beschermende laag autowax en dat zal zeker van pas komen in de wintermaanden.
Sponzen schoonmaken doe je zo
Verder nog een tip om je spons goed schoon te krijgen: leg een vieze spons na gebruik drie minuten in heet sodawater en spoel het daarna uit met koud water. De spons is weer als nieuw!
Hoe vaak moet je dan een keukensponsje vervangen? Een échte regel is er niet te geven, maar je moet weten dat hoe vaak je die spons ook goed schoonmaakt, uitspoelt en droogt, ze nooit hélemaal schoon zal zijn en bacterievrij. Specialisten raden daarom aan je keukensponsje elke week te vervangen.