Nee, een product een tweede keer invriezen, doe je beter niet. Bij het invriezen wordt de vermenigvuldiging van bacteriën onderbroken. De bacteriën gaan echter niet dood. Wanneer je een ingevroren product ontdooit, zullen de bacteriën weer actief worden en zich weer vermenigvuldigen.
Het is belangrijk om te weten dat ontdooide producten, inclusief vis, niet opnieuw ingevroren mogen worden. Zorg ervoor dat je de restjes snel laat afkoelen en binnen een uur in de koelkast plaatst. Zodra de restjes zijn afgekoeld, kun je ze direct invriezen.
Als je geen risico's wilt nemen, kun je het beste geen voedsel twee keer invriezen. Pas vooral op met kip, vlees en vis. Daarbij is de kans op voedselvergiftiging het grootst.
Opnieuw invriezen mag bij groenten, fruit, brood, gevogelte, vlees, zeevruchten én vis, maar onder bepaalde voorwaarden. Dus: feit. In de eerste plaats is het belangrijk dat je het eten op de correcte manier ontdooid hebt en dat is: in de koelkast en niet op het aanrecht. Hierdoor vertraag je de groei van bacteriën.
Waarom opnieuw invriezen normaal gesproken niet aanbevolen is. Bacteriële groei Wanneer vlees ontdooit, kunnen bacteriën zich snel vermenigvuldigen als het vlees te lang bij een temperatuur boven de 4°C blijft. Dit verhoogt het risico op een voedselvergiftiging.
Hoe zit het met opnieuw invriezen? Als u uw vlees, gevogelte en vis op de juiste manier in de koelkast hebt ontdooid, kunt u het opnieuw invriezen zonder het te koken . Er kan echter wel wat kwaliteitsverlies optreden vanwege het vochtverlies door het ontdooien. Nadat u het vlees, gevogelte en de vis die opnieuw is ingevroren hebt gekookt, kunt u het ook opnieuw invriezen.
Een restje lasagne of pasta, een curry of een ovenschotel, bijvoorbeeld. Zo'n restje kun je prima invriezen om later op te eten, dat is veilig. Maar mocht je nog steeds iets over hebben van het opgewarmde restje, dan kun je dat beter weggooien. Verwarm het dus niet een 2de keer en vries het ook niet een 2de keer in.
“Wat dan weer geen goed idee is, is het opnieuw invriezen van restjes van maaltijden. Tijdens de maaltijd zijn er massaal bacteriën uit de omgeving in terechtgekomen. Daardoor neemt het aantal bacteriën toe en is er kans op voedselvergiftiging wanneer het product later wordt ontdooid.”
Als u terugkomt van vakantie en de penny nog steeds bovenop ziet liggen, is de inhoud van uw vriezer bevroren gebleven en zou uw voedsel veilig moeten zijn. Als de penny naar de bodem is gezonken , betekent dit dat het voedsel is ontdooid en vervolgens opnieuw is ingevroren, wat suggereert dat het mogelijk niet veilig is om te consumeren.
Vlees opnieuw invriezen en ontdooien kan geen kwaad, mits het op de juiste wijze wordt gedaan en het product goed wordt bereid.
Verse vis kun je prima invriezen. Magere en matig vette vissen als schol, tarbot, kabeljauw en tong kunnen langer bewaard worden dan vette vis zoals makreel en zalm. Ons advies is om ingevroren vis maximaal 3 maanden in de vriezer te bewaren. Vries verse vis zo snel mogelijk na ontvangst in.
Gerookte zalm kan tot zes maanden in een luchtdichte of vacuümverpakking worden ingevroren voordat het zijn smaak begint te verliezen. Het opnieuw invriezen van gerookte zalm nadat deze is geopend, wordt afgeraden omdat dit kan leiden tot verslechtering van de felle kleur, smaak en vochtigheid van de zalm .
Hoe lang zalm bewaren na ontdooien
Vis is snel bederfbaar. Daarom wordt ook afgeraden om deze te lang te laten liggen na ontdooien. Het bederfproces gaat namelijk vrij snel wanneer vis op kamertemperatuur komt. Bewaar de zalm, ook na ontdooien, in de koelkast voor maximaal 3 dagen.
Het wordt afgeraden om volledig ontdooid rauw product opnieuw in te vriezen . Na het openen van rauwe zalm is het het beste om het binnen 3 dagen na ontdooiing te consumeren. Gerookte zalmverpakkingen kunnen tot 2 weken in de koelkast worden bewaard. Bewaar verzegelde vacuümverpakte rauwe zalm NIET langer dan 2 dagen in uw koelkast.
Magere vis, zoals kabeljauw en koolvis is in de diepvries (minimaal -18 °C) zo'n zes maanden houdbaar. Vette vis (zoals zalm en makreel) en bereide vis (als kibbeling en gerookte paling) blijven ingevroren drie maanden goed.
Let op! Het is misschien een open deur, maar vries ontdooide vis en visproducten nooit opnieuw in. Ook haring kan niet worden ingevroren, deze is namelijk vanwege wettelijke richtlijnen altijd al ingevroren geweest.
De kern van de zaak. Vlees wordt vaak ingevroren om het product te bewaren en veilig te houden wanneer het niet meteen gegeten gaat worden. Zolang het vlees goed bewaard is en langzaam ontdooid in de koelkast, kan het meerdere keren veilig opnieuw worden ingevroren . Als het goed wordt gedaan, brengt het opnieuw invriezen van vlees geen gezondheidsrisico's met zich mee.
Wanneer je de diepvriezer helemaal ontdooid hebt, kan je hem net zo goed ook even schoonmaken met wat warm water en soda (werkt desinfecterend). Droog de vriezer vervolgens goed af met een keukenhanddoek die absorbeert. Je kan nu de elektriciteit weer aansluiten.
Ja, het is veilig om overgebleven voedsel opnieuw in te vriezen nadat u eerder ingevroren restjes opnieuw hebt opgewarmd tot een veilige temperatuur van 165 °F, gemeten met een voedselthermometer .
Wanneer is het veilig om voedsel opnieuw in te vriezen? U kunt bevroren voedsel dat is ontdooid veilig opnieuw invriezen, rauw of gekookt, hoewel er een kwaliteitsverlies kan optreden vanwege het vochtverlies door het ontdooien . Om het product veilig opnieuw in te vriezen, moet het koud zijn gehouden op 40 graden of lager gedurende maximaal 3-4 dagen.
Nee, een product een tweede keer invriezen, doe je beter niet. Bij het invriezen wordt de vermenigvuldiging van bacteriën onderbroken. De bacteriën gaan echter niet dood. Wanneer je een ingevroren product ontdooit, zullen de bacteriën weer actief worden en zich weer vermenigvuldigen.
Onthoud dat invriezen geen bacteriën doodt, maar alleen voorkomt dat de microben zich vermenigvuldigen. Ontdooid voedsel zal dus bacteriën bevatten die zich bij kamertemperatuur kunnen vermenigvuldigen , wat betekent dat als het voedsel opnieuw wordt ingevroren, het aantal bacteriën zal toenemen tegen de tijd dat het weer wordt ontdooid.
"Doorgaans is voeding maar drietal maanden houdbaar" Ook in je diepvries kan eten bederven. Daarom is het belangrijk dat je het op de juiste manier invriest, bewaart en nadien ontdooit.
De belangrijkste regel: vries een ontdooid product nooit opnieuw in! Ook als het ijs gedeeltelijk is gesmolten, kun je het beter niet opnieuw invriezen. Er ontstaan dan grote ijskristallen. Sluit de verpakking goed af, anders droogt het ijs uit en wordt het taai.
Verse garnalen, gekookt of rauw, kunnen tot 3 dagen in de koelkast bewaard worden en tot 3 maanden in de vriezer (onder -18ºC). Eenmaal ontdooid, mogen bevroren garnalen niet opnieuw worden ingevroren .