Je wokt op een hoge temperatuur: je olie moet zuiver zijn en een hoog rookpunt (de temperatuur waarop je olie begint te roken of branden) hebben. Slaolie is hiervoor niet geschikt, maar zuivere olijfolie, arachideolie, maïsolie en zonnebloemolie wél. Wokken is een gezonde manier van koken.
Het is daarom belangrijk dat u een olie gebruikt met een hoog brandpunt. We raden pinda's of zonnebloemolie aan. Voordat u uw WOK-pan voor de eerste keer gebruikt, is het belangrijk om het goed voor te bereiden.
Maar wat is er dan wel aan de hand? Bij verhitting van extra vierge olijfolie op te hoge temperaturen, boven de 170 ° C, komen er giftige stoffen vrij die kankerverwekkend kunnen zijn zoals PAK's. Dit zijn dezelfde stoffen die ontstaan wanneer je je eten laat aanbranden.
Bakken in olijfolie
Je kan dus met elke soort olijfolie bakken en dus ook met (extra) vierge olijfolie. Enkel bij extreme verhitting, zoals wokken op extreem hoge temperatuur, kunnen er PAK's ontstaan. Dit zijn dezelfde schadelijke stoffen die ook ontstaan wanneer eten aanbrandt.
Omdat het meeste koken (en zelfs frituren) op het fornuis rond de 350°F gebeurt, kun je olijfolie absoluut gebruiken om te sauteren en roerbakken . Het belangrijkste om in gedachten te houden is dat olijfolie smaakvol is, dus wil je die smaak toevoegen aan het gerecht dat je kookt? Als het antwoord ja is, ga je gang.
Ook gefrituurde voedingsmiddelen absorberen olie en voegen meer calorieën toe aan uw maaltijd," zegt Fung. Stevige oliën die goed zijn voor het sauteren, roerbakken of roosteren van voedingsmiddelen zijn onder andere avocado, koolzaad, maïs, druivenpitolie, gewone of lichte olijfolie (geen vierge of extra vierge), pindaolie, rijstzemelenolie, saffloerolie, sojaolie en zonnebloemolie .
Als je gaat wokken of frituren, kies dan het liefst een zonnebloemolie met een hoog gehalte oliezuur, mais -of pindaolie. Voor bak -en ovengerechten is de beste keus kokosolie, pindaolie, geraffineerde olijfolie, amandel – of sesamolie.
Bij hoge temperaturen kan olijfolie gaan roken, wat niet alleen kan leiden tot een potentieel verlies van voedingswaarde, maar ook tot de introductie van ongewenste smaken in de wortels . De afbraak van de olie kan resulteren in bitterheid, die de natuurlijke zoetheid van de wortels overschaduwt en hun smaak bederft.
Waar je gewone olijfolie en vierge olijfolie uitstekend kunt gebruiken om in te bakken is de extra vierge olijfolie daar niet altijd geschikt voor. Extra vierge olie is wel zeer geschikt voor de salade, de pasta en koude sauzen, minder om te bakken.
Olijfolie is een uitstekende keuze om mee te koken. Het heeft een hoog rookpunt en kan worden gebruikt om te bakken, braden en frituren. Zonnebloemolie heeft ook een hoog rookpunt en kan worden gebruikt om te bakken, braden en frituren.
Olijfolie versus boter
Olijfolie is niet beter voor de lijn dan boter, maar wel beter voor de gezondheid. Oliën hebben namelijk als voordeel dat ze veel onverzadigde vetzuren bevatten. Die zijn goed voor je cholesterol: ze houden het slechte LDL-cholesterol laag en helpen zo hart- en vaatziekten voorkomen.
Het is gezonder
Ten eerste is extra vergine olijfolie een van de "meest stabiele oliën die je kunt kopen". Dat betekent dat de olie niet afbreekt, zelfs niet als deze tot hoge temperaturen wordt verhit. Steeds meer onderzoeken tonen aan dat olijfolie het meest uitgebalanceerde, veilige en gezonde vet is voor zowel pan- als frituurvetten .
Olijfolie en zonnebloemolie bevatten ongeveer dezelfde hoeveelheid onverzadigde vetten en gaan hiermee dus gelijk op. Qua calorieën zit er ook weinig verschil tussen de 2. Net als alle soorten olie zijn het er betrekkelijk veel. Om het gezond te houden, kunt u van beide soorten daarom het best niet te veel gebruiken.
Oosterse - en dus ook Chinese - gerechten worden veelal in olie gebakken. De Chinezen gebruiken meestal arachide (=pinda)olie. Die kan goed heet worden gemaakt en heeft een neutrale smaak.
Wokken stap voor stap
Begin met de kruiden en specerijen, zoals look, gember of uitjes. Bak daarna het vlees of de vis rondom bruin en haal het uit de pan. Doe dan de groenten in de wok. De hardste groenten het eerst (worteltjes, ui, boontjes, broccoli, paprika), de zachtere als laatste (sojascheuten, paksoi, erwtjes).
Door de wok goed te kruiden, krijgt deze een antiaanbaklaag en wordt het eten beter dichtgeschroeid. Om een wok te kruiden, hebt u afwasmiddel, een staalwolsponsje, bakolie, een tang en een zachte doek of keukenpapier nodig. Druivenpitolie wordt aanbevolen, maar de meeste oliën werken ook, waaronder plantaardige, koolzaad-, pinda- of kokosolie.
Vanwege de smaak wordt extra vierge olijfolie vooral koud gebruikt voor bijvoorbeeld door pasta, salades en dressings. Wanneer je extra vierge olijfolie verhit, gaat een deel van de smaak verloren.Zorgt bij bereiding voor dat de olie niet te warm wordt en gaat roken of dampen.
Extra vergine olijfolie is de minst bewerkte vorm van olijfolie . Hierdoor behoudt het zijn natuurlijke antioxidanten en vitaminen, die vaak verloren gaan tijdens de verwerking. Dit maakt het een gezondere olie dan gewone olijfolie, maar het maakt het ook iets duurder.
Dus, is elke dag een lepel olijfolie gezond? Zeker, meerdere lepels zelfs! Let wel op: dit gaat over de totale hoeveelheid vet per dag. Wanneer je bijvoorbeeld andere voedingsmiddelen met (veel) vet consumeert, moet je hier rekening mee houden en wat minder olijfolie per dag consumeren.
Je wokt op een hoge temperatuur: je olie moet zuiver zijn en een hoog rookpunt (de temperatuur waarop je olie begint te roken of branden) hebben. Slaolie is hiervoor niet geschikt, maar zuivere olijfolie, arachideolie, maïsolie en zonnebloemolie wél. Wokken is een gezonde manier van koken.
Olijfolie is een geweldige optie om te sauteren omdat het een van de hoogste niveaus antioxidanten en fytonutriënten van de kookoliën heeft . Hoewel olijfolie een lager rookpunt heeft dan koolzaad, zei Magee: "Bij het sauteren, regel je de temperatuur waarop het eten wordt gekookt, zodat je de hogere temperaturen kunt vermijden."
Olijfolie en extra vergine olijfolie worden in veel recepten gebruikt die een hoge oventemperatuur vereisen. Is het veilig? Het antwoord is ja .
Het rookpunt van een olie is essentieel voor roerbakken. Het is wanneer de olie begint af te breken en te roken - niet goed voor uw eten of uw gezondheid. De meeste roerbakken gebeuren tussen 350°F en 370°F. Dus de meeste olijfolie kan het aan .
Koolzaadolie (raapolie)
De olie heeft een neutrale smaak en kun je uitstekend gebruiken voor roerbakken en als basis voor dressings en sauzen.
Sojaolie heeft een hoog rookpunt van 234 graden Celsius (453 ºF). Dat betekent dat het bestand is tegen alles wat u wilt koken, van eieren tot roerbak tot gebakken rijst. Sojaolie is ook rijk aan gezonde vetten, waaronder omega-3-vetzuren.