In sommige gevallen kunnen ze zelfs wit en rood mengen om de best mogelijke combinatie van aroma's en smaken te creëren. Een uitstekend voorbeeld van een wijn gemengd uit rode en witte druiven is Côte-Rôtie in de Rhône regio van Frankrijk, waar de rode wijndruif Syrah en de wijndruif Viognier worden gemengd.
Binnen de Europese Unie mag alleen in de Champagnestreek rode wijn met witte wijn gemengd worden om er een rosé champagne van te maken.
Spritzer en Schorle zijn verzamelnamen voor een aantal verwante dranken die bestaan uit een combinatie van witte wijn of vruchtensap aangelegd met sodawater (bubbelwater).
Alcohol percentages
Tussen laag en medium: tussen 10% – 11,5% Medium: 11,5 en 13,5% Tussen medium en hoog: tussen 13,5% en 15% Hoog: Meer dan 15%
Ja, een standaard glas wijn bevat evenveel alcohol als een glas bier. Elke soort alcoholhoudende drank heeft zijn eigen standaardglas. Op deze manier bevat een standaardglas bier van 5% (250cc), wijn van 12% (100cc) en sterke drank van 35% (35cc) allemaal evenveel pure alcohol (circa 10 gram).
Bier (een gewoon pintje) bevat ongeveer 4 à 5% alcohol, wijn 10 tot 15% en sterke (gedistilleerde) drank meer dan 22%. Hierdoor lijkt het alsof een glas gedistilleerde drank meer alcohol bevat dan een glas bier (of een blikje bier van 33 cl).
Alcohol drijft snel vocht uit het lichaam af. Doordat men regelmatig water tussen de glazen alcohol door drinkt kan men het vocht aanvullen. Hierdoor zal een kater minder hard aankomen en wordt men iets minder snel dronken.
Het recept voor Aperol Spritz
Het recept is namelijk heel simpel: je vult een glas met ijsblokjes, voegt gelijke delen Aperol en prosecco toe en schenkt er tot slot een scheut bruiswater bij. Serveer met een schijfje sinaasappel en pronto is je Spritz!
Aantal: Aperol is een van de bekendste drankjes in Italië. Het lage alcoholgehalte laat toe om het puur en gekoeld te drinken. Daarnaast is Aperol uitstekend om te mengen in een longdrink met soda, fruitsap, andere alcoholische dranken of mousserende wijn.
Calimocho is een in Spanje gedronken mengsel van cola en rode wijn. De mengverhouding tussen deze is ongeveer 50/50. Calimocho wordt doorgaans gedronken op feesten (zoals het feest van San Juan) en bij zogenaamde botellóns.
Allereerst, rosé is wijn; gemaakt van blauwe druiven. Maar je herkent hem vooral aan de roze kleur. Een rosé varieert van licht oranje tot fel aardbei roze. De schil van de blauwe druiven geeft kleur aan de wijn.
Het antwoord is simpelweg nee. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er geen link bestaat tussen het mengen van alcoholische drankjes en die houten kop en draaiende maag de dag erna. 'Bier na wijn is venijn, wijn na bier is plezier', klinkt de alom bekend volkswijsheid.
Als je verschillende soorten alcohol door elkaar drinkt, is het effect op je lichaam dan anders en hoe komt dat dan? Objectief beschouwd word je niet sneller dronken als je allerlei drankjes door elkaar zou drinken. Je wordt dronken van de totale hoeveelheid pure alcohol die in ieder alcoholhoudend drankje zit.
Het alcoholpercentage van mixdrankjes varieert tussen de 5% en de 8% alcohol, met enkele uitschieters ver daarboven. Het is ook mogelijk dat koolzuur (als er prik in de mix zit) de opname van alcohol in het bloed iets versnelt. De alcohol stijgt dan letterlijk sneller naar je hoofd.
De spritz is altijd een verrassing, net als zijn geboorteplaats. De spritz kent veel namen zoals Spriz Aperol, Spritz Veneziano, Aperol Spritzer, Spritz Campari, enz en geen enkele spritz smaakt altijd hetzelfde.
Limoncello, het populaire Italiaanse citroenlikeurtje, drink je ijs- en ijskoud. Bewaar 'm dus in de vriezer voor een mooie stroperigheid en een optimale friszoete smaak. Vroeger werd dit drankje op kamertemperatuur geschonken, totdat de Italianen erachter kwamen dat hij koud nog lekkerder was.
Aperol bevat slechts 11 procent alcohol en bewaar je dus ook in de koelkast. Voor een kwaliteitsvolle aperol spritz gebruik je best geen fles die langer dan een maand open is.
Het duurt ongeveer 1,5 uur voordat een standaardglas alcohol uit je bloed is. Dus drink je tussen 6 en 7 uur 's avonds drie glazen wijn, dan is de alcohol om ongeveer half 11 uit je bloed. Hoelang het precies duurt, verschilt per persoon. Er bestaan geen speciale middelen om de afbraak van alcohol te versnellen.
Voor een drank van 40% heb je voor 1 l 400 ml alcohol nodig. Met 1000 ml alcohol maak je dan 2,5 l drank van 40%. Je hebt dan 1,5 l water nodig om aan de alcohol toe te voegen.
Als ethanol (alcohol) en water gemengd worden is het volume van het mengsel altijd kleiner dan de som van de bij elkaar gevoegde volumina vloeistof. Er treedt volumecontractie op. Als gelijke volumes van ethanol en water samengevoegd worden, is het totaalvolume slechts 1,92 maal het volume van elk der vloeistoffen.
Nee, alcohol is niet gezond. Eventuele voordelen van alcohol wegen niet op tegen de nadelen voor de gezondheid. Een glas alcohol per dag kan het risico op bepaalde ziektes, zoals borstkanker, vergroten. Het advies is daarom om geen alcohol te drinken of in elk geval niet meer dan 1 glas per dag.
'Gin is één van de "gezondste" sterke dranken omdat het enorm weinig calorieën bevat,' zegt mixologist Neil Mitchell uit Shoreditch. Juniper, de bes waarvan gin wordt gemaakt, helpt ook bij de spijsvertering.
Rode wijn en bier zijn redelijk donker van kleur en geven dus een grotere kans op een kater. Heldere sterke dranken bevatten de minste schadelijke bijproducten. Zo toonde verschillende studies aan dat whisky drinkers een grote kater kregen dan wodka drinkers met dezelfde hoeveelheid alcohol.