U mag 4 liter wijn meenemen en daarnaast 16 liter bier. De wijn mag geen 'mousserende wijn' (bubbeltjeswijn) zijn, maar moet gewone wijn zijn, zoals rode wijn, witte wijn of rosé.
Als je thuis je handbagage inpakt, kan je die fles alcohol beter laten staan. Meestal hebben flessen drank een inhoud van meer dan 100ml en dan komt deze vloeistof mogelijk niet door de security check. Je kunt wel na security alcoholische dranken kopen en dan mag die fles drank wel mee in je handbagage.
Vloeistoffen en gels moeten in een verpakking zitten van maximaal 100 milliliter. De verpakte vloeistoffen en gels moeten zitten in een doorzichtig en hersluitbaar plastic zakje. Het zakje mag maximaal 1 liter zijn. U mag per persoon maximaal 1 plastic 1-literzakje meenemen.
Probeer de fles zo min mogelijk te bewegen en verplaats deze met ingetogen rust naar de plaats waar de wijn genoten gaat worden. Leg de fles naar keuze in een schenkmandje of zet hem rechtop neer. De zwevende vaste bestanddelen (L'extrait sec, droesem, depot of moer) kunnen dan rustig naar de bodem zakken.
Wijn kan siecht tegen schokken, laat hem na vervoer 2 - 3 weken rusten.
Plaats je ingepakte fles wijn in de vriezer. Na 15 minuten is je wijn klaar om te drinken! Vergeet een fles wijn niet uit de vriezer te halen, want bij te lang invriezen kan het zijn dat de fles knapt door het uitzetten van de vloeistof!
110 liter bier. 90 liter wijn, waarvan maximaal 60 liter bubbeltjeswijn als champagne, prosecco of cava. 20 liter lichte likeur of likeurwijn zoals sherry en port (maximaal 22% alcohol) 10 liter sterke drank, zoals wodka, whisky en rum (meer dan 22% alcohol)
Plaats niet alleen de spullen uit je zakken, maar álle voorwerpen met metaal op de band. Dus ook je riem, horloge en andere sieraden. En uit voorzorg ook maar vast je schoenen en je jas. Verder moeten ook je laptop en andere elektronica uit de tas worden gehaald.
De meeste vaste etenswaren mag je meenemen in je handbagage in het vliegtuig. Denk hierbij aan belegde broodjes, salades, groente en fruit, vlees, snoep, koekjes, nootjes, snacks, taart. Als jij een huisgemaakte appeltaart mee wil nemen aan boord, mag dat gewoon!
Eten en drinken op vluchten binnen Europa
Airlines die ook op Europese vluchten gratis eten en drinken aanbieden, maken in de meeste gevallen een scheiding tussen korte vluchten (veelal minder dan 2 uur) en lange vluchten. Op korte vluchten wordt een snack aangeboden, op langere vluchten een maaltijd.
Je mag voor maximaal € 430,- aan spullen van buiten de EU invoeren. Over alles wat daarboven komt, betaal je belasting. Ook over een teveel aan sigaretten, tabak of drank betaal je belasting. Hoeveel sigaretten of (sterke) drank je mag invoeren, hangt af of je Nederland binnenkomt vanuit de EU of daarbuiten.
10 liter drank met een alcoholgehalte van meer dan 22% 20 liter drank met een alcoholgehalte van maximaal 22% 90 liter wijn (waarvan maximaal 60 liter mousserende wijn) 110 liter bier.
Op een groot deel van Schiphol worden 3D CT-scans gebruikt om jouw handbagage te controleren. Via deze CT-scans kunnen securitymedewerkers de inhoud van je handbagage in 360 graden bekijken en op een scherm draaien voor een nauwkeurige inspectie.
Deze medicijnen kunt u meestal zonder problemen meenemen. Let er wel op dat ze alleen voor eigen gebruik zijn. Als u tien doosjes paracetamol bij u heeft, wekt u natuurlijk de indruk dat u de medicatie meeneemt voor andere doeleinden.
De Douane houdt bijvoorbeeld toezicht op de invoer, de uitvoer en het vervoer van goederen. Daarbij controleert de Douane of de bij invoer verschuldigde belastingen worden betaald en of goederen bij uitvoer voldoen aan de voorschriften. Daarnaast ziet de Douane toe op de naleving van wetgeving op het gebied van VGEM.
Aantal flessen wijn voor een diner
Tijdens een diner drinken gasten vaak 1 glas wijn per gang. Bij het hoofdgerecht zal dit waarschijnlijk uitkomen op 1,5 glas. Dit houdt in dat je gasten zo'n 4,5 glas per persoon zullen drinken bij een viergangendiner.
800 sigaretten (4 sloffen) 200 sigaren. 1 kilo tabak. 400 cigarillo's (kleine sigaartjes van maximaal 3 gram)
Het is zeker mogelijk wijn in te vriezen, hoewel de wijn wat gaat inboeten qua smaak tijdens het ontdooien. Door het invriezen verhoog je het gehalte water in de wijn. Maar je kan de blokjes ingevroren wijn wel nog gebruiken om bijvoorbeeld sauzen op smaak te brengen.
Bevries de vloeibare sticks bij een temperatuur lager dan -18°C (standaard vriezer). Het ijsje smaakt het beste als het volledig bevroren is.
Papieren keukenrol nat maken
Gebruik een paar velletjes nat keukenpapier waarmee je de fles in zijn geheel inpakt. Plaats de ingepakte wijn in de diepvries en 15 minuten later is het koud. Doordat het papier nat is wordt de kou beter geleidt en ook wordt het gehele oppervlakte van de fles gelijkmatig gekoeld.
Wat gebeurt er met de wijn als je hem niet op de juiste temperatuur bewaart? De algemene vuistregel is: als je de wijn te koud bewaard, zal de ontwikkeling van de wijn langzamer gaan. Als je de wijn te warm bewaard, zal de ontwikkeling sneller gaan. Beide is echter niet wenselijk voor de goede ontwikkeling van de wijn.
De houdbaarheid van wijn is, zowel bij een gesloten als geopende fles, afhankelijk van het type wijn dat in de fles zit. Over het algemeen kun je een geopende fles wijn zo'n 3 tot 5 dagen bewaren. Na die tijd verliest de wijn zijn aroma's en wordt de smaak er niet beter op.