Je hebt een ovenschotel met vis of een vispannetje gemaakt en nog een restje over dat je wil invriezen? Dat kan prima, zolang de vis die je verwerkte in je gerecht vers was. Ook voor vis geldt de belangrijke regel dat ontdooide producten in geen geval opnieuw ingevroren mogen worden.
Bewaartip voor dit product. Bewaar het goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Gebakken vis kun je doorgaans in de koelkast nog twee dagen goed houden, de vis moet dan wel afgedekt bewaard worden. Dus bij voorkeur in een afgesloten plastic bakje, en niet op een bordje in de koelkast.
Vis opwarmen
Heeft u gebakken vis koud gekocht of is het afgekoeld voordat u thuis bent? Zet het 10 minuutjes in een voorverwarmde oven (circa 180 °C) of warm het even op in de koekenpan. De vis blijft zo heerlijk knapperig en is snel klaar voor gebruik.
Een lekkerbekje is natuurlijk het lekkerst als u direct na het bakken gaat eten. Maar als dit niet mogelijk is, kunt u het lekkerbekje ook heel gemakkelijk weer opwarmen. ± 5 minuten in een voorverwarmde oven of eventjes kort voorverwarmen in een droge koekenpan. In de magnetron is niet aan te raden.
Verwarm de oven voor op 180 graden, doe de vis in een ovenschaal en zet deze tien minuten in de oven. De airfryer is ook erg geschikt om gebakken vis mee op te warmen. Verwarm de airfryer voor op 190 graden. Doe de vis 3 tot 4 minuutjes in de airfryer en de vis is heerlijk krokant.
Wil je de vis langer dan twee dagen na aankoop eten, dep de vis dan goed droog en doe deze in de vriezer. Magere vissoorten zijn tot wel zes maanden houdbaar in de vriezer(!) en vette vissoorten en bereide vis (kibbeling en paling) drie maanden.
Hoe lang kan je kibbeling in de vriezer bewaren
Gebakken kibbeling kan je goed invriezen. Als je dat doet, blijft de kibbeling 3 maanden houdbaar. Ook hier geldt dat het belangrijk is dat je de vis eerst goed laat afkoelen.
Ook kun je de vis bevroren gebruiken – de bereidingstijd is dan wel iets langer. Vis die eenmaal ontdooid is, kun je niet nogmaals invriezen en moet dus in het geheel bereid worden. Na de bereiding kan de vis wel nog één keer ingevroren worden.
Kibbeling opwarmen in de oven
Doe de kibbeling in een ovenschaal eventueel op wat bakpapier. Als de oven volledig is voorverwarmd zet je de kibbeling in de oven voor zo'n 6 minuten. Draai de kibbeling daarna en laat het nog even 2 minuten nawarmen.
U kunt overigens de Kibbeling ook goed warm maken in een droge koekenpan. De vis alleen maar even kort doorwarmen is voldoende. In de magnetron wordt vis vaak een beetje droog omdat het vocht in de vis snel verdampt. Als u de vis tóch in de magnetron wilt verwarmen, doe dit dan maar kort.
Verse vis kun je prima invriezen. Magere en matig vette vissen als schol, tarbot, kabeljauw en tong kunnen langer bewaard worden dan vette vis zoals makreel en zalm. Ons advies is om ingevroren vis maximaal 3 maanden in de vriezer te bewaren. Vries verse vis zo snel mogelijk na ontvangst in.
Vis invriezen is mogelijk met zowel magere als vette vis. Aangeraden wordt om de vis vers in te vriezen en dus niet als bereide vis in de vriezer te plaatsen. Magere vis blijft langer houdbaar in de vriezer dan vette vis.
Niet alles is 100% geschikt om in te vriezen. Sommige producten drogen uit of veranderen van structuur. Dat zegt overigens niet dat je het niet meer kunt eten. Het appetijtelijke aanzicht van sommige producten kan soms achteruit gaan en de smaak ervan kan veranderen.
Gebakken garnalen zijn maximaal 2-3 dagen houdbaar, gekoeld of verpakt op kamertemperatuur.
Vis invriezen
Verse vis kun je prima invriezen. Magere en matig vette vissen als schol, tarbot, kabeljauw en tong kunnen langer bewaard worden dan vette vis zoals makreel en zalm. Ons advies is om ingevroren vis maximaal 3 maanden in de vriezer te bewaren. Vries verse vis zo snel mogelijk na ontvangst in.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De vis heeft een afwijkende geur en een doffe kleur. Eet geen vis die er raar uitziet of vreemd ruikt.
Ja hoor, als jij de volgende dag een restje van een ovenschotel wilt opwarmen, kan dat gerust, in de oven is de vis uiteindelijk goed doorgegaard. Maar ik zou het niet 3 dagen in de koelkast laten staan en dan opwarmen.
In de koelkast kun je de verse haring zo'n 1-2 dagen bewaren, gewikkeld in folie en bedekt met ijsblokjes. In de vriezer is de haring zo'n drie maanden te bewaren.
Kun je gebakken zalm opwarmen? Een echte no-go is zalm opnieuw opwarmen. En dat is ook eigenlijk helemaal niet nodig: koud is-ie net zo lekker als warm.
Gebakken visfriet is maximaal 3 dagen houdbaar, verpakt op kamertemperatuur.
Gebakken vis gezond? Gepaneerde vis, bijvoorbeeld kibbeling, is minder gezond dan vis zonder krokant laagje. Natuurlijk zitten er nog steeds goede voedingsstoffen in de vis, maar door het bakken in vet of boter, wordt er ook veel vet opgenomen. Dit maakt gebakken vis een minder goede keuze.
Er zitten 304 kilocalorieën in 1 stuk (145 gram) lekkerbek. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'lekkerbek'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Frituurpan: Verwarm de frituurpan op 170 °C. Bak de diepgevroren lekkerbekjes gedurende 8 minuten op 170 °C graden. Dep met keukenpapier alvorens op te dienen. Airfryer: Leg het product in de airfryer en bak 15 minuten op 180 °C.