OOGST / BEWAREN Je kunt de geoogste peultjes met de boontjes erin dan nog wel een dag of 3 bewaren, maar ze zijn natuurlijk het lekkerst als ze dezelfde dag worden gegeten. Je kunt de boontjes ook invriezen, rauw of 2 minuten geblancheerd, met peul of alleen de boontjes (zoals je ook bij doperwten doet).
Inpakken voor invriezen
Verpak gepelde sojabonen in containers met ½ inch ruimte . Als alternatief kunnen sojabonen in trays worden verpakt. Plaats gekoelde, goed uitgelekte sojabonen in een enkele laag op ondiepe trays of pannen. Plaats in de vriezer tot ze stevig zijn, haal ze eruit en vul snel gelabelde zakken of containers.
Je kunt de boontjes ook uit de peul halen en vervolgens invriezen.
U dient de bevroren edamame bonen eerst kort (6 – 8 minuten) te koken of te roerbakken in een beetje plantaardige olie. Door lime, zout of chilipeper toe te voegen brengt u de bonen verder op smaak.
Het lekkerste blijft tofu als je het water elke dag ververst. Loopt tofu tegen het eind van de houdbaarheidsdatum, dan kun je die met een paar dagen verlengen door de tofu te bereiden (wokken, bakken, frituren, stoven) en vervolgens tot gebruik in de koelkast te bewaren. Je kunt tofu ook invriezen.
Blancheer de groente eerst, laat goed afkoelen en doe de taugé in een plastic zakje of bakje. Ingevroren is taugé maximaal 12 maanden houdbaar.
Standaard sojasaus is erg zout . Dat verlaagt het vriespunt enorm, zoals elders op deze site besproken. Ik denk niet dat het helemaal tot -21°C verlaagd zal worden, het vriespunt voor verzadigd zout water, maar het zou wel eens in de buurt kunnen komen. Jouw vriezer kan blijkbaar niet zo koud worden.
Er zijn enkele misvattingen over de gezondheidseffecten van soja, maar over het algemeen kan je soja veilig eten. Voor een gezonde voeding is variatie het sleutelwoord. Als veilige dosis worden 2 tot 4 porties soja per dag gezien. Een portie is: een glas sojamelk (200-250 ml) of een bakje tofu, tahou of tempé.
Voor consumptie dienen de sojaboontjes eerst direct vanuit de diepvries 6 – 8 minuten in water gekookt te worden.
Edamame zijn jonge, groene sojabonen die worden geoogst voordat de peulen volledig rijp zijn. Ze worden met de peul gegeten als snack. Sojabonen worden daarentegen geoogst wanneer ze volledig rijp zijn en worden vaak gedroogd voordat ze worden verwerkt tot producten zoals tofu, sojasaus, sojadrink en sojayoghurt.
Sperziebonen zijn gevoelig voor koudebederf, bewaar ze daarom niet kouder dan 5°C. Sperziebonen kun je eventueel ook 3-5 dagen op de fruitschaal bewaren. Verse sperziebonen kun je ook invriezen.Wel even blancheren (kort verhitten) vlak voor invriezen.
Als de opslagtemperatuur lager is dan ongeveer 60 graden F, kunt u sojabonen doorgaans ongeveer 6 maanden op 13 procent vochtigheid bewaren zonder schimmelproblemen . Naarmate het vochtgehalte toeneemt, neemt de tijdsduur dat sojabonen veilig kunnen worden opgeslagen echter af.
Laat de edamame niet ontdooien. Breng ruim water met zout (circa 1/2 eetlepel per liter) aan de kook. Zet intussen ruim koud water klaar (liefst met ijsblokjes erin). Doe de bevroren edamame in het kokende water en breng dat weer aan de kook.
Voor bevroren opslag van edamame moeten monsters eerst worden geblancheerd om enzymen te vernietigen die anders snel smaakverslechtering zouden veroorzaken . Over het algemeen kunnen verwerkingsstappen na de oogst de kenmerken van voedsel beïnvloeden en de aanvaardbaarheid van voedsel beïnvloeden.
Sojabonen kun je invriezen, hiervoor moet je ze alleen in een diepvrieszak of bakje met deksel doen. Je kunt de sojabonen het beste vooraf even 2 minuten blancheren, laat de bonen afkoelen en doe ze dan in een zakje of bakje.
In rauwe peulvruchten, zoals verse sojabonen uit de koeling, komt de natuurlijke gifstof lectine voor. Als je hier teveel van binnenkrijgt, kun je last krijgen van je darmen. Eerst even koken dus, want verhitting maakt het stofje onschadelijk.
Mensen die weinig tijd hebben, kunnen hun edamame in een paar minuten ontdooien met een magnetron en een beetje water . Een andere manier om te ontdooien is door de bevroren edamame 30 minuten te laten weken in een kom met koud water.
Bevroren of verse edamame bonen bereiden
Je vindt ze dus ook vaak in het vriesvak. Deze voorgegaarde peulen dien je slechts een paar minuten te verwarmen in de pan, bamboe stomer of magnetron en dat maakt dit een geweldige en gezonde snack!
De peulvrucht soja is rijk aan tal van componenten die ons kunnen beschermen tegen hart- en vaatziekten. Hij bevat onverzadigde vetten en zit boordevol pectine, een soort voedingsvezel die de slechte cholesterol (LDL) verlaagt. Soja is ook rijk aan plantaardige eiwitten die de cardiovasculaire gezondheid verbeteren.
Vooral in Azië wordt hij al eeuwen gebruikt als gezond product. Gewoon puur, maar er wordt ook sojamelk, sojaolie, tofu en tempé van gemaakt. Het zijn kleine groene boontjes, die groeien in een groene peul. De schil is niet te eten, je eet dus alleen de boontjes eruit.
De Amerikaanse Food and Drug Administration ontdekte ook dat volwassenen die dagelijks minimaal 25 gram soja-eiwit (ongeveer 4 porties soja) eten in een dieet met weinig verzadigd vet en cholesterol, hun LDL-cholesterol met ongeveer 3 tot 4% kunnen verlagen.
Van rauwe of onvoldoende verhitte peulvruchten kun je last krijgen van je darmen. De verschijnselen van een lectinevergiftiging zijn buikpijn, misselijkheid, koorts en lichte diarree. Deze klachten komen vaak binnen 3 uur.
Symptomen soja
Consumptie van soja kan alle mogelijke allergische reacties geven: oraal allergiesyndroom, luchtwegklachten, maagdarmklachten, huidklachten en anafylaxie.
Aziatische sauzen, zoals teriyaki- of sojasaus, kunnen ontdooid worden in de koelkast of met behulp van de koudwatermethode .
Sojasaus bevat veel zout en hierdoor blijft het goedje goed geconserveerd. Ongeopende flessen sojasaus zijn in principe onbeperkt houdbaar, maar eenmaal geopend moet je de fles binnen 3 jaar leeg maken. Sojasaus bewaar je het beste op een koele plek.