Verse salie kun je nog 3 tot 5 dagen in de koelkast bewaren, maar niet in een gesloten plastic zak. Dus uit het plastic halen. Ingevroren salie kun je ongeveer twaalf maanden in de vriezer bewaren.
Droog de blaadjes en voeg een theelepeltje toe aan een potje honing. Zalig door (ijs)thee, taarten & cakes, dressing of bij een kaasplankje. Je zult versteld staan van de smaak! Dit kan overigens ook goed met maple syrup, heerlijk over een portie American pancakes of wafels.
Een andere methode om je verse kruiden te bewaren is invriezen. Dat kan met eerder genoemde kruiden, maar ook met basilicum, bieslook, marjolein, munt, oregano, kervel en dragon. Was de takjes en dep ze droog. Leg ze daarna in een plastic zakje in de vriezer.
Verse salie bewaar je op een donkere plaats in water of verpakt in plastic in de koelkast. Zo kun je verse salie enkele dagen bewaren. Salie is een vaste plant. Zet de plant in een pot of in de volle grond.
Sterk getrokken saliethee wordt regelmatig ingezet als natuurlijk antibioticum bij hoest en verkoudheid. Saliethee helpt ook goed bij overgangsklachten. Het drinken van saliethee vermindert opvliegers, transpiratie en nachtelijk zweten. Daarnaast staat salie bekend om haar kalmerende werking.
Salieblaadjes zijn zacht lichtgroen en voelen als fluweel. De achterkant van de blaadjes is bedekt door kleine zachte haartjes, die het een witte gloed geven. Je kunt salie in principe rauw eten, maar het kan wat taai en bitter smaken.
Salie staat ook bekend om de geneeskrachtige werking op de luchtwegen. De blaadjes werken ontstekingsremmend en ontsmettend bij een droge, pijnlijke of ontstoken keel. Ze zijn ook heilzaam bij andere luchtwegaandoeningen, zoals astma en hoestklachten.
Alles over salie branden
De salie werd gezien als heilig kruid, zou spirituele krachten hebben en ruimtes kunnen ontdoen van negatieve energie en geesten.
Salie kun je gemakkelijk aan de lucht laten drogen, wat het het perfecte kruid maakt om te drogen te hangen. Als je een snellere methode wilt, dan kun je salie ook gemakkelijk drogen in een voedseldroger of oven. Bewaar de gedroogde salie in een luchtdichte opbergdoos.
De vroege lente is een goed moment om salie te snoeien. Als de bladeren vóór de winter worden gesnoeid, kan de plant moeite hebben om de wintertijd door te komen. In februari kunnen de scheuten worden teruggebracht tot ongeveer 5 cm.
Een zolder zou ideaal kunnen zijn maar in een schuur, welke droog is, zou natuurlijk ook kunnen. Na 3 weken zijn deze kruiden droog en kun je ze bewaren in een bewaardoos of blikje. Deze droge salie kun je ongeveer een jaar bewaren of zolang zij er goed en droog uitzien.
Losse blaadjes basilicum kun je enkele dagen in een afgesloten zakje of bakje in de groentelade van de koelkast bewaren. In de diepvries kun je basilicum in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden bewaren.
Rozemarijn is wat langer houdbaar dan andere kruiden, want de stelen en bladeren zijn wat stugger. Zit het blad nog aan de steel, dan kun je dit kruid 4 dagen in de koelkast bewaren. Zonder steel kunnen de blaadjes maximaal 3 dagen bewaard worden. In de vriezer kan rozemarijn 8 tot 10 maanden bewaard worden.
Salie bevat allereerst krachtige antioxidanten. Rozemarijnzuur is daar een van, dit is een polyfenol, oftewel een sterk antioxidant. Maar het bevat nog meer antioxidanten, namelijk carnosol en carnosinezuur. Dit zijn belangrijke antioxidanten die onder meer je lever ondersteunen.
Twee kopjes salie thee per dag zijn al voldoende om te merken wat salie met je lichaam doet. Rustgevende saliethee is bij ons als losse thee te koop, en je hebt het heel snel in huis.
Denk aan één of twee kopjes per dag. Ook mag je saliethee maximaal 3 weken achter elkaar drinken. Saliethee bevat de plantengifstof thujon. Wanneer je 3 weken achter elkaar saliethee drinkt, kan het stofje ervoor zorgen dat je gaat hallucineren en verslaafd raakt aan de thee.
Met salie je huis reinigen zou ruimtes kunnen ontdoen van geesten en andere negatieve energie. Tijdens een ceremonie lieten de natives de salie daarom zachtjes smeulen onder begeleiding van zuiverende Mantra's.
De meeste gebruikers kauwen de bladeren niet, maar roken ze in een pijp. Er ontstaan dan korte maar zeer heftige hallucinaties. De effecten treden na enkele seconden op, zijn 5 tot 10 minuten op zijn heftigst en zijn dan snel weer voorbij. Na een uur is iemand weer helemaal nuchter.
Knip de blaadjes af en was deze in de gootsteen met koud water. Gebruik een slacentrifuge om de salieblaadjes te drogen. Zet uw voedseldroger aan, op 35 graden en droog de salie gedurende 12 uur. Laat de salieblaadjes afkoelen en bewaar de gedroogde salie in een schone pot.
Salie bevat namelijk het stofje thujon. Als je daar gedurende een lange periode teveel van binnen krijgt, kan dit leiden tot hallucinaties en verslaving. Salie is niet geschikt bij zwangerschap of als je borstvoeding heeft. Het wordt ook afgeraden bij epilepsie, maagdarmzweren en hormoonafhankelijke kankersoorten.
Er wordt zonder een echte reden sneller ruzie gemaakt; Je hebt veel pech, dingen die bij anderen makkelijk en vanzelfsprekend gaan, daar moet jij hard voor werken; Er ontstaan onverklaarbare (chronische) lichamelijke klachten of je oude lichamelijke klachten verergeren zich; Je hebt depressieve en negatieve gedachten.
Salie-extract is nuttig voor de huid vanwege de anti-oxiderende werking. Vanwege de anti-bacteriële eigenschap worden producten met salie toegepast bij zweertjes, eczeem en acne. Daarnaast wordt het toegepast in (natuur)cosmetica om de vermeende talgregulerende en adstringerende (porie vernauwende) werking.
Salie heeft vochtafdrijvende en antioxiderende eigenschappen. Dit betekent dat het kruid de ontgifting in het lichaam bevordert, de spijsvertering stimuleert en helpt de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Twee tot drie koppen saliethee per dag kunnen je al helpen om af te vallen.
Salie wordt vooral in warme gerechten gebruikt, waarbij je eerst de blaadjes fijn moet snijden, zodat ze zo veel mogelijk smaak af geven. Je kunt de hele bladeren echter ook bakken in wat boter en op deze manier verwerken in gerechten.