Wanneer je hem in de koelkast bewaart, kun je hem nog één dag bewaren. De beste manier om vis te bewaren is op een temperatuur van 0°C en met ijs. Je kunt de vis ook invriezen op de dag van aankoop.Op die manier blijft de vis nog 2 tot 3 maanden houdbaar.
Forel invriezen doe je door de vis eerst goed droog te deppen met keukenpapier. Dan verpak je de vis in vershoudfolie zodat de vis sappig blijft. Dan kan de vis nog in diepvrieszakken verpakt worden zodat je haast zeker weet dat vriesbrand geen probleem wordt.
Verse vis: koelkast of vriezer
Het beste kun je de vis dezelfde dag nog eten. Lukt dit niet, dan kun je het prima twee dagen later eten. Bewaar verse vis echter niet langer dan deze twee dagen in de koelkast. Wil je de vis langer dan twee dagen na aankoop eten, dep de vis dan goed droog en doe deze in de vriezer.
Als richtlijn is het verstandig om maximaal rond de 3 à 4 maanden aan te houden. Dit geldt bijvoorbeeld voor haring, forel, tong en vette soorten vis. Sommige magere vissoorten kun je wel langer bewaren; zo kun je tarbot of schol vaak wel tot 6 maanden bewaren in de vriezer.
Wanneer je hem in de koelkast bewaart, kun je hem nog één dag bewaren. De beste manier om vis te bewaren is op een temperatuur van 0°C en met ijs. Je kunt de vis ook invriezen op de dag van aankoop. Op die manier blijft de vis nog 2 tot 3 maanden houdbaar.
Kan ik verse vis invriezen? De verse vis en paling van Palingshop.nl kan gevacumeerd worden ingevroren en zijn diepgevroren tot 6 maanden houdbaar. Het beste is om de vis snel te consumeren.
De term 'vers' is niet wettelijk vastgelegd. Vis die eerder bevroren is geweest kan later ontdooid zijn en als vers aan jou als klant verkocht worden. Op het etiket staat dan 'ontdooid'. Het mag dus verse vis worden genoemd ook al is de vis ingevroren geweest.
Vis invriezen
Verse vis kun je prima invriezen. Magere en matig vette vissen als schol, tarbot, kabeljauw en tong kunnen langer bewaard worden dan vette vis zoals makreel en zalm. Ons advies is om ingevroren vis maximaal 3 maanden in de vriezer te bewaren. Vries verse vis zo snel mogelijk na ontvangst in.
De TGT-datum geeft aan dat het product tot de vermelde datum veilig te gebruiken is, daarna kunnen er risico's voor de gezondheid optreden. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het over de datum, geopend of ongeopend, gooi het dan weg.
Forel is één van de gezondste vissen die je aan je dieet kunt toevoegen. Van de forelsoorten is de regenboogforel de bekendste. Deze vis zit boordevol omega 3 en proteïne. Net als bij zalm bestaat het dieet van wilde forel vooral uit garnaaltjes en kreeftjes, wat de roze kleur geeft aan de vis.
Houd de vis aan de kop vast met je linkerhand met de rug naar je toe. Maak langs de kieuw een insnede naar de kop toe en draai je mes een kwartslag, houd het mes bijna horizontaal en goed met de zijkant op de graat. Snijd in één beweging de filet eraf.
Vis invriezen
Verse vis kun je prima invriezen. Magere en matig vette vissen als schol, tarbot, kabeljauw en tong kunnen langer bewaard worden dan vette vis zoals makreel en zalm. Ons advies is om ingevroren vis maximaal 3 maanden in de vriezer te bewaren. Vries verse vis zo snel mogelijk na ontvangst in.
Vis ontdooien: de allersnelste manier
Leg het zakje in een kom of schaal (het moet er volledig in passen). Vul de kom met koel water (niet warmer dan 5°C om bacterievorming te voorkomen) en leg iets op het zakje om het onder water te houden. Vervang het water om de 10 minuten totdat de vis ontdooid is.
Bewaartip voor dit product. Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Verse vis kun je ongeveer 4 dagen in de koelkast bewaren. En dit op een temperatuur van 2 en 7 graden Celsius. Wanneer je vis in een vacuüm verpakt, dan is deze langer houdbaar. Ga dan uit van 3 maanden.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De vis heeft een afwijkende geur en een doffe kleur. Eet geen vis die er raar uitziet of vreemd ruikt.
Smakelijk is vriesbrand niet, maar u kunt de producten nog gewoon eten. Een kleine kanttekening, want de producten verliezen door de uitdroging wel hun smaak en structuur. Zeker vlees is hier gevoelig voor. Maar gooi ze niet weg, laat de producten rustig ontdooien en bereid ze zoals u gewend bent.
Wanneer het aankomt op diepvries vis versus verse vis is het belangrijkste te onthouden dat je, vanwege je gezondheid, meer vis dient te eten onafhankelijk van of het vers is of uit de diepvries komt. Echter, diepvries vis is ten minste net zo goed als verse vis en zorgt voor minder voedselverspilling.
Bacteriën. Als vlees of vis snel genoeg wordt ingevroren, krijgen bacteriën weinig kans. De snelheid van het invriezen waarborgt ook de smaak en textuur van diepgevroren vlees en vis.
Vrijwel elke vissoort kunt u bevroren kopen, denk aan: kabeljauw, garnalen of inktvis. Bevroren vis is hartstikke gezond en de versheid blijft goed bewaard bij bevroren vis. U kunt dus prima kiezen voor bevroren vis en het is vaak ook nog iets goedkoper dan verse vis.
Paling is met name gezond door de omega-3 vetzuren die het bevat. Omega-3 vetzuren zijn essentiële vetzuren in de bescherming tegen hart- en vaatziekten. Vette vis (bijvoorbeeld paling) bevat meer omega-3 vetzuren dan andere vissoorten (zoals tonijn en kabeljauw) en is om die reden gezonder dan magere vis.
Verse vis bewaar je zo dicht mogelijk bij het vriespunt. Deze vis moet bij voorkeur dezelfde dag nog worden opgegeten, eventueel de volgende dag. De vis is het best te bewaren door hem in vershoudfolie te wikkelen en met heel veel ijsblokjes bedekken.
Smaak & bereiding
Paling kan goed worden gerookt, gestoofd, gemarineerd en gebakken. Japanners eten de vis zelfs rauw.