Verse doperwten kun je ook invriezen.Wel even blancheren (kort verhitten) vlak voor invriezen. Doperwten uit blik of glas bewaar je in de voorraadkast.
Blancheren. Hoewel het invriezen de verouderingsproces vertraagt, wordt het niet helemaal gestopt. Daarom moeten de meeste groentesoorten een methode van warmtebehandeling ondergaan, meestal blancheren, om de rijpende enzymen te inactiveren en kleur, textuur en smaak te behouden.
Eerst even kort blancheren (1-2 minuten) en daarna direct in de vriezer. Bij grote hoeveelheden zo nodig eerst even afspoelen met ijskoud water, zodat de garing meteen gestopt worden. Niet eerst ontdooien bij het uitvriezen, maar direct in de pan mikken. Doperwten zijn goed zelf te kweken.
Gekookte erwten kun je maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. Restje over? Vries de erwten in en bewaar het restje afgesloten 3 maanden in de vriezer. Kook rauwe erwten eerst kort voor je ze invriest.
De kooktijd van doperwten is 5-10 minuten. Als de erwtjes te hard koken, springen ze open. Hele jonge en kleine erwtjes zijn soms in 5 minuten al gaar. Doperwten stomen duurt 5-8 minuten en smoren ook.
Waarom zijn doperwten goed voor je gezondheid:
Doperwten zitten boordevol gezonde voedingsstoffen. Zo bevatten ze thiamine (vitamine B1) en niacine (vitamine B3), belangrijke vitamines voor je energiestofwisseling. Ook vitamine C, vitamine K en folaat (vitamine B11) zijn volop aanwezig.
De ene erwt is de andere niet. Is hij vers en groot, dan heet deze een doperwt. Komen de groene bolletjes uit de vriezer, dan heten ze gewoon tuinerwten of groene erwten.
Bewaar ongedopte, verse erwten in een open zak op een koele plaats (koelkast) niet langer dan twee tot drie dagen (afhankelijk van de temperatuur). Het suikergehalte loopt na het plukken snel terug. Gedopte erwten kun je één dag in de koelkast bewaren.
Doperwten kun je het beste in de koelkast ontdooien. Dat gaat weliswaar langzamer, maar de smaak en textuur blijft beter behouden. Na het ontdooien nog afkoken, dus de blancheertijd in mindering op de normale kooktijd nemen. Koken is nodig, omdat anders de erwten nog vrij hard kunnen zijn.
Reken 500 gram verse doperwten per persoon om ongeveer 175 gram over te houden op je bord. Dat is al een prima bijdrage aan je dagelijkse portie groenten van 250 gram! Gebruik je diepvries doperwten, dan kun je prima 250 gram per persoon rekenen. Wel zo makkelijk, dan heb je meteen al je groente voor die dag binnen.
Druk boven een schaal ietwat met twee vingers aan de onderkant van een peul, en druk deze open. Nu kun je met de vingers de erwten het eruit halen. Nu kun je dat ook met de andere peulen doen. Eventueel kun je de erwten nog even wassen, maar strikt noodzakelijk is dat niet.
Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft. Het invriezen van fruit is een iets lastiger proces. Fruit bevat over het algemeen veel vocht en moet daarom snel worden ingevroren.
De beste groenten om te overwegen voor invriezen zijn maïs, erwten, broccoli, bloemkool, wortelen, sperziebonen, pompoen en wintergroenten, zoals spinazie, boerenkool en snijbiet. Uien, paprika's, selderij en kruiden kunnen ook worden ingevroren.
Hoe lang je fruit of groenten moet blancheren, hangt af van het voedsel. Bladgroente zoals spinazie moet slechts enkele seconden in het kokende water, vaste groenten zoals kool hebben al snel enkele minuten nodig. Ga je groenten blancheren, doe dan een snufje zout in het ijswater.
Peulvruchten. In bonen, erwten, linzen en andere peulvruchten zit de natuurlijke gifstof lectine. Onschadelijk als het verhit wordt, maar niet wanneer je ze rauw zou eten. Vooral de werking van de darmen kan erdoor ontregeld worden, met buikpijn, diarree en misselijkheid als gevolg.
Alleen de zaden van doperwten zijn eetbaar, na het oogsten moet je ze dus ook moeten doppen. In elke schil zitten ongeveer tien zaden. In de keuken kun je verschillende kanten op met doperwten. Je kunt ze koken of stoven, en ze zijn erg lekker in combinatie met wortelen.
Sperziebonen invriezen kan door sperziebonen rauw, geblancheerd of gekookt in de vriezer te bewaren. Als de sperziebonen goed luchtdicht verpakt zijn, blijven ze maximaal 6 maanden houdbaar in de vriezer.
Courgette invriezen is een prima idee als je ze lekker lang wil bewaren. Spoel de courgettes goed af, snijd ze in schijfjes en blancheer de plakjes gedurende twee minuten. Laat ze afkoelen onder koud water en laat de stukken courgette vervolgens uitlekken op een rooster.
Broccoli invriezen
Dat doe je door de broccoli een tweetal minuten onder te dompelen in kokend water. Verdeel de broccoli vooraf in aparte stronken. Na het blancheren spoel je de broccoli af onder koud water. Laat uitlekken en dan is de broccoli klaar om in te vriezen.
Laat ze heel goed uitlekken en wrijf ze desnoods droog in een keukenhanddoek. De beste manier om boontjes in te vriezen is de boontjes te vacumeren maar u kunt ze natuurlijk ook in een diepvrieszakje doen. Wrijf dan zoveel mogelijk lucht uit de diepvrieszak. Boontjes worden altijd wat slapper na het invriezen.
Dop- en spliterwten komen van dezelfde plant. Het verschil is dat spliterwten in een later stadium worden geoogst, als de peulen droog zijn. Spliterwten smaken daarom beduidend droger dan de fijnere doperwten.
Kikkererwten (soms ook wel eens kekererwten genoemd) zijn strikt genomen geen erwten maar eerder familie van de linzen die ook thuis horen in de familie van de peulvruchten. Kikkererwten (of keker-) is gewoon hoe deze genoemd worden maar het zijn dus in feite geen erwten.
De lekkerste groenten en fruit koop je bij Groentebroer.nl. Wij bezorgen supersnel door heel Nederland en een deel van België. Voor de meeste regio's en dagen geldt: vandaag voor 10:00 besteld = vandaag in huis.