Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie. Een uitzondering: vlees uit 1 stuk van runderen en varkens (varkenshaas, biefstuk, rosbief) kun je rosé eten. Maar ook bij dit vlees is doorbakken de meest veilige keuze.
Varkenshaas hoef je niet te doorbakken, deze kun je rosé eten. Dit komt omdat het vlees uit één stuk bestaat, net als bij biefstuk. De bacteriën zitten dan enkel aan de buitenkant en worden direct gedood wanneer je het vlees aanbakt in de pan.
Vlees uit één stuk van varken, zoals varkenshaas, kan rosé gegeten worden, omdat de meeste bacteriën altijd aan de buitenkant van het vlees zitten. Maar doorbakken blijft de meest veilige keuze.
We hebben niet de gewoonte varkensvlees saignant of rauw te eten. Vlees kan bacteriën en parasieten bevatten, maar die dood je door het vlees goed te bakken. De meeste bacteriën bevinden zich aan de buitenkant van het vlees. Vlees uit één stuk, zoals een varkenshaasje, kun je daarom rosé eten.
Rauw varkensvlees vormt niet langer een risico
Rauw vlees kan ziekteverwekkende organismen bevatten, zoals salmonella of trichine, maar besmet vlees komt nauwelijks nog bij de consument terecht. België heeft het statuut 'verwaarloosbaar risico' voor trichine bij gekweekte varkens.
Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie. Een uitzondering: vlees uit 1 stuk van runderen en varkens (varkenshaas, biefstuk, rosbief) kun je rosé eten. Maar ook bij dit vlees is doorbakken de meest veilige keuze.
Als de sappen die uit het varkensvlees komen helder zijn of heel flauw roze, dan is het varkensvlees gaar. Als de sappen niet helder zijn, verhit het varkensvlees dan nog wat langer en controleer het daarna nogmaals.
Varkensvlees moet eigenlijk steeds doorbakken gegeten geworden om met 100% zekerheid eventuele gevaarlijke micro-organismen de nek om te wringen. Deze micro-organismen bevinden zich voornamelijk aan de buitenkant. Vlees uit één stuk, zoals een varkenshaasje, zou je dus in principe nog wel rosé kunnen eten.
Op rauw vlees kunnen bacteriën zitten. Bacteriën zijn hele kleine beestjes. Op rauw vlees zitten veel bacteriën en sommige daarvan kunnen je ziek maken. Door het eten van rauw vlees kun je bijvoorbeeld buikpijn of diarree krijgen.
Acne heeft niets te maken met het eten van vettig voedsel zoals varkensvlees, chocola, hamburger of patat. Acne ontstaat namelijk door een ontsteking van de talgklieren. Omdat gezicht, borst en bovenrug veel talgklieren bevatten, ontstaan op deze plaatsen vaak puistjes.
Varkenshaas en biefstuk
Deze worden gedood wanneer u het vlees aanbakt in de pan. Dit is onder andere het geval bij varkenshaas, biefstuk en rosbief. Ondanks dat het risico hierbij klein is, is het ook bij dit soort vlees het veiligste om het toch te doorbakken.
Zeer rood vlees dat vanbinnen wel warm is. Rosé-rood vlees dat vanbinnen rood en heet is. Rosé tot rosé-doorbakken vlees dat vanbinnen iets roze en heet is.
De meeste voedselvergiftigingen komen door bacteriën. Vooral wanneer voedsel te lang en te warm bewaard is, krijgen de bacteriën meer kans om een infectie te veroorzaken. Op rauw voedsel, zoals rauw vlees of rauw vis, zitten altijd wel bacteriën. De meeste van die bacteriën kunnen geen kwaad.
Wanneer je een kerntemperatuur van 63/64 graden Celsius aanhoudt, wordt de varkenshaas mooi rosé. Het is erg belangrijk om varkensvlees goed te verhitten, zodat bacteriën worden gedood.
Gezien varkenshaas niet lang gebakken hoeft te worden, kan de suddertijd ook verkort worden naar minstens 30 minuten. Eventueel moet je dan de appeljus pureren zodat er geen harde stukken meer bij zitten. Lekker met gekookte aardappels of aardappelpuree en bietjes of rode kool. Eet smakelijk!
De kooktijd van het vlees is afhankelijk van het dier en het stuk. In het algemeen kan men stellen dat per kilogram vlees runderborst drie à vier uur nodig heeft, dikke lende en pekelvlees tot drie uur, varkenskop twee à drie uur en ham dertig à veertig minuten.
Ten eerste is varkenshaas, varkensfilet en karbonade niet vetter dan mager rundvlees. Ten tweede is inmiddels onomstreden dat rundvlees een veel hogere milieubelasting heeft dan varkensvlees. Dat komt doordat er veel meer voedsel nodig is voor een kilo rundvlees dan voor een kilo varken.
Wat is rood vlees? Rood vlees komt van runderen, schapen, geiten en varkens. Ook al is het vlees van deze dieren niet altijd duidelijk rood van kleur, toch wordt dit gerekend tot rood vlees.
Diverse soorten vlees kunnen rauw gegeten worden. Velen van ons denken voornamelijk aan mager rund- of kalfsvlees, maar er zijn ook andere soorten vlees die we rauw kunnen eten. Vers varkensvlees kan bijvoorbeeld ook rauw gegeten worden, maar dat wordt niet zo snel gedaan.
De magerste en gezondste stukken vlees van het varken zijn varkenshaas, fricandeau en varkensfilet. In varkensvlees zitten allerlei belangrijke voedingsstoffen, waaronder essentiële vetzuren en aminozuren; vitamines A, B1, B6, B12 & D; ijzer en zink.
Eet geen rauw vlees, zoals rauw of medium gebakken biefstuk, rose gebakken varkenshaas, tartaar, rauwe worst. Als je vlees door en door verhit tot 70 graden gaat de parasiet dood. Bakken, braden, grillen, koken, wokken en sudderen. Het kan allemaal.
Hertenbiefstuk en hertenrack
Vergeleken met andere wildsoorten heeft hertenvlees een milde smaak. En het is licht verteerbaar. De meeste delen van het hert kun je rosé eten. Rood zelfs!
Geen kernthermometer? Prik met een satéprikker of vleespen in dijvlees; het sap dat vrijkomt moet helder zijn. Is het sap nog roze van kleur, dan is de kalkoen nog niet gaar.
Het vlees is dan lauwwarm van binnen. Voor rundvlees worden grofweg temperaturen aangehouden van 48-50 °C voor rare, 51-53 °C voor medium-rare, 54-57 °C voor medium en 63 °C of hoger voor well-done. Deze temperaturen hebben alleen betrekking op de malse delen van het rund.
Rauw vlees is vlees dat geen hittebehandeling heeft ondergaan. Maar dit hoeft niet vers te zijn. Ook bedorven vlees dat geen hittebehandeling ondergaan heeft, heet nog rauw vlees, maar is niet vers meer.