RSI kan genezen, maar het kan ook terugkomen als je je lichaam weer overbelast. Als je je leefstijl aanpast en rekening houdt met je beperkingen kun je er mee leren leven.
Als de RSI-klachten ernstig worden, is een (para)medische behandeling nodig. Een spierinspannende therapie wordt in eerste instantie niet erg geschikt geacht, wel een rustige therapie: mensendieck, revalidatie of fysiotherapie. Een fysiotherapeut kan helpen om de klachten bij RSI te verminderen.
Als de RSI-klachten ernstig worden, is een medische behandeling nodig. Om de pijnklachten te doorbreken zijn pijnstillers aangewezen. De eerste keuze hierbij gaat naar paracetamol. Indien dit onvoldoende is, kan in samenspraak en op voorschrift van je arts worden overgeschakeld op een ontstekingsremmer.
Door regelmatig RSI oefeningen of ontspanningsoefeningen te doen kunt u de kans op spanningsklachten aanzienlijk verminderen. U zult wellicht moeten wennen aan de verschillende oefeningen, maar probeer door te zetten. U zult merken dat de pijn zal afnemen en de spieren sterker worden.
Een specifieke muisarm behandeling is er helaas niet. Ontspanning, beweging en het tijdelijk niet gebruiken van de pijnlijke lichaamsdelen zijn belangrijke aandachtspunten. U kunt wel preventieve maatregelen nemen om het krijgen van een muisarm uit te stellen of te voorkomen. Voorkomen is namelijk beter dan genezen.
RSI is een verzamelnaam voor spier- en gewrichtsklachten aan handen, polsen, armen, schouders, en/of nek. Het is de afkorting van Repetitive Strain Injury. Letterlijk vertaald: een blessure door een herhaalde belasting. Doordat je dezelfde beweging steeds herhaalt ontstaat er een continue spierspanning.
Meestal gaat RSI gepaard met pijnklachten. Denk hierbij aan lokale pijn zoals pijn in de armen, polsen, handen, schouders. Vooral draaien, buigen en bewegen zijn provocerende bewegingen. Naast lokale pijnklachten, kunnen ook hoofdpijn en nekpijn RSI-symptomen zijn.
De klachten gaan niet weg binnen enkele dagen, maar blijven aanwezig of worden steeds erger. Een 'muisarm' is één van de bekendste KANS klachten. Hierdoor wordt vaak gedacht dat KANS een werkgerelateerd probleem is, maar dit is niet altijd het geval. Klachten kunnen ook thuis of op het sportveld ontstaan.
RSI bestaat al eeuwen en is vooral bekend als beroepsziekte. Als je langere tijd achter elkaar dezelfde handelingen moet uitvoeren, levert dat klachten op. Musici, slagers en postbodes behoren tot de risicogroep, net als kassapersoneel en lopende-bandwerkers. Tegenwoordig is beeldschermwerk de grootste oorzaak van RSI.
Stretchen maar!
Houd je schouder naar beneden en ontspannen. Pak het puntje van alle vier de vingers met je linkerhand en strek ze naar de vloer toe. Houd 30 seconden tot een minuut lang vast en laat los. Herhaal dit met uw linkerhand.
RSI is te herkennen aan tintelende en gevoelige handen, polsen, armen nek of schouders. Ook is er vaak sprake van trillende en vermoeide handen in de beginnende fase. In de beginfase zijn de klachten alleen aanwezig tijdens en vlak na het werk en verdwijnen deze in de avond en in het weekend.
Wat is de oorzaak van RSI? RSI-klachten ontstaan door overbelasting, vaak door overbelasting op het werk. Met de toenemende alomtegenwoordigheid van beeldschermen ontstaat RSI steeds vaker buiten werksituaties, bijvoorbeeld door intensief smartphone- of tabletgebruik bij scholieren of studenten.
De muisarm gaat over klachten in de hand, pols, arm en schouder, veroorzaakt door overmatig werk met de computermuis. De meest gehoorde klachten bij een muisarm zijn stijve spieren, spierpijn, kramp, krachtverlies, tintelingen, spiervermoeidheid en vermindere coördinatie.
RSI (Repetitive Strain Injury) is een verzamelnaam voor klachten die te maken hebben met het herhaaldelijk uitvoeren van dezelfde bewegingen. Bijvoorbeeld door langdurige statische belasting, werkhouding of door het houden van onvoldoende pauzes.
Wanneer u vermoedt dat u RSI-klachten heeft, doe dan de volgende test: heeft u een doof/koud gevoel in uw handen? heeft u last van hoofdpijn? heeft u last van pijn in de handen, armen, schouders en bovenrug?
De klachten zijn belemmerend maar niet schadelijk. De spieren in armen, schouders en nek worden ook statisch belast. Ze moeten onafgebroken aangespannen blijven om het lichaam in balans te houden tijdens werkzaamheden achter een computer.
Pijn. Pijn aan je gezicht of ogen: als de zenuwbaan beschadigt raakt, kun je pijn voelen. Ook kun je een branderig, prikkelend gevoel in je armen en benen hebben. 's Nachts of als het warm is, kan je pijn verergeren. Pijn kan ook komen door spierstijfheid, een verkeerde houding, te weinig beweging of verstopping.
Over RSI. Spondylose is een verzamelnaam voor spier- en gewrichtsklachten aan handen, polsen, armen, schouders, en/of nek. Het is de afkorting van Repetitive Strain Injury. Dat betekent een blessure door een herhaalde belasting.
De pijn in de bovenarm is het ergst wanneer de arm volledig gestrekt of gebogen is. Fysiotherapie kan helpen om de arm sterker en soepeler te maken. Soms is het verstandig uw werkzaamheden tijdelijk te staken, om het terugkeren van de slijmbeursontsteking te voorkomen.
Een muisarm of KANS kenmerkt zich door een zeurend gevoel in de arm, soms op specifieke plekken, diffuus aanwezig te zijn. Er is sprake van last tijdens kleine bewegingen, zoals appen, typen of schrijven. Anders dan bij een tennisarm doet een muisarm vaak geen pijn tijdens zwaar tillen of sporten.
Maatregelen om een muisarm te voorkomen
Maak gebruik van een goede polssteun om de pols te ontlasten. Gebruik je muis met de 'verkeerde' hand in de hoop de werklast tussen linker en rechterhand beter te verdelen. Gebruik een ergonomisch gevormde ergonomische muis. Wissel je werkzaamheden af.
Omdat RSI-gerelateerde klachten chronisch zijn en tot langdurig verzuim (en pijn) kunnen leiden, is het belangrijk dat je het vroegtijdig herkent. Voorkomen is echter nog beter, temeer omdat genezing niet altijd mogelijk is.
Probeer eens een van deze vier oefeningen: Zwaai je armen naar voor en naar achter terwijl je een beetje voorovergebogen staat. Draai met je linkerarm naar voren en je rechterarm naar achter, en omgekeerd. Slinger met je armen rond je lichaam en houd daarbij je armen slap.
Beweging: laat uw hand losjes naar beneden vallen. Trek met uw andere hand de desbetreffende hand naar uw lichaam toe totdat u het vlak voor uw elleboog voelt trekken. Houd dit 20-30 seconden vast. Herhaal elke 2 uur tegen een muisarm.