Indien u niet volledig aan de functie-eisen voldoet kan uw werkgever behalve ontslag ook een functiewijziging als optie nemen. Het gaat er in feite om dat u wordt teruggezet in een lagere functie tegen een lager salaris. In deze situatie is sprake van een eenzijdige wijziging van de arbeidsovereenkomst.
Dat kan niet zomaar worden veranderd door de werkgever. Wel kunt u altijd in onderling overleg bepalen dat het loon wijzigt.
Wil uw werkgever u een andere functie geven omdat de organisatie verandert? Dan kan dat alleen als u het daarmee eens bent. In uw contract, collectieve arbeidsovereenkomst (cao) of bedrijfsreglement kan staan dat uw werkgever uw arbeidsvoorwaarden zonder uw toestemming mag wijzigen.
Je loon is een primaire arbeidsvoorwaarde. Een werkgever kan dus nooit eenzijdig je loon verlagen. Je loon naar beneden aanpassen kan wel wanneer je zelf je akkoord geeft.
In het loon en onkostenvergoedingen waarop de medewerker recht heeft volgens de arbeidsovereenkomst (cao), kan de werkgever in beginsel niet eenzijdig veranderen.
Veranderen naar een functie met een lager niveau (demotie)
Demotie is het accepteren van een “lagere” functie of minder bezwarende taken.
Geachte heer/mevrouw [naam], Met deze brief bevestigen wij dat u met ingang van [datum ingang nieuwe functie] werkzaam zult zijn in de functie van [functienaam]. [Graag feliciteren wij u met deze nieuwe stap binnen ons bedrijf.]
'Een werkgever kan nooit zomaar eenzijdig arbeidsvoorwaarden aanpassen en iets essentieels als de hoogte van het salaris al helemaal niet. Daarvoor is de instemming van de werknemer vereist. Een werkgever moet een zwaarwegend belang hebben om een arbeidsvoorwaarde eenzijdig aan te passen.
Kan een loonsvermindering? Een werkgever heeft steeds de mogelijkheid om met de betrokken werknemer(s) een akkoord te sluiten over een lager loon. Dit kan op individueel niveau, maar ook per CAO. Uiteraard geldt de verlaging enkel voor de toekomst.
Een functiewijziging houdt in dat je de hoofdfunctie van een gebouw wijzigt.
Jouw werknemer mag een passende functie weigeren, maar dit is niet zonder consequenties. Er is in dat geval namelijk sprake van ernstig verwijtbaar handelen. Hierbij heeft jouw werknemer geen recht op de transitievergoeding en WW-uitkering.
Deze regel houdt in dat een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd die de voortzetting vormt van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd niet van rechtswege eindigt op de einddatum, maar slechts kan worden beëindigd met toestemming van het UWV.
Houdt rekening met het wijzigingsbeleid bij het vervallen van functies. In het contract, cao of bedrijfsreglement kun je opgenomen hebben dat je de arbeidsvoorwaarden van je werknemer zonder toestemming mag wijzigen. Dit staat ook wel bekend als het wijzigingsbeleid.
Het disfunctioneren van de werknemer kan dusdanig zijn dat er reden is om de arbeidsovereenkomst te laten eindigen. Op ieder moment kan een werkgever een ontbindingsverzoek indienen bij de kantonrechter (art 7:671b BW).
De werkgever mag zich namelijk beroepen op het instructierecht. Met dit recht mag de werkgever voorschriften opstellen waar een werknemer zich aan moet houden. ,,Dit geldt dus ook voor de verplichting om naar kantoor te komen”, aldus Van Es.
Uw werkgever mag uw aanvraag om meer of minder uren te werken alleen weigeren bij 'zwaarwegend bedrijfsbelang'.
Bedank de recruiter voor de kans, en geef aan dat het een moeilijke beslissing was. Laat zien dat je dankbaar bent door iets positiefs te zeggen over het proces, over het bedrijf of over het gesprek dat je hebt gehad. Leg uit dat je besloten hebt het aanbod af te wijzen, omdat je het salaris niet competitief vindt.
Wanneer moet ik verplicht loonsverhoging geven? Je bent verplicht om de periodieke loonsverhogingen uit jouw cao door te voeren. Ook als het wettelijke minimumloon wordt verhoogd en je werknemer onder de nieuwe grens gaat vallen, ben je verplicht een loonsverhoging te geven.
Onderhandelen over je salaris is je goed recht, maar houd de situatie op de arbeidsmarkt in ogenschouw. Zitten er veel mensen werkloos thuis die op zoek zijn naar een baan als die jou is aangeboden, dan helpen hoge salariseisen niet altijd.
Een werkgever kan tot slot een arbeidsvoorwaarde eenzijdig wijzigen indien het in stand houden van de arbeidsvoorwaarde naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is. De lat voor wijziging op deze grond ligt hoog en de toets is zwaarder dan op grond van goed werknemerschap.
Uw werkgever mag uw werktijden veranderen als dit in uw contract, cao of bedrijfsregeling staat. Deze afspraak heet een wijzigingsbeding. Het betekent dat uw werkgever zonder uw toestemming uw werktijden mag veranderen. Hij moet daar wel een belangrijke reden voor hebben, bijvoorbeeld een verplichte reorganisatie.
Het is in beginsel niet mogelijk om nieuwe arbeidsvoorwaarden toe te voegen. Over het algemeen gaat het om het wijzigen van secundaire arbeidsvoorwaarden. Een zwaarwegend belang kan gelegen zijn in een bedrijfseconomisch of organisatorische wijziging.
Het veranderen van de functie van uw woning of van een gedeelte ervan is in regel vergunningsplichtig.
In dit geval moet je een omgevingsvergunning aanvragen voor een wijziging van de hoofdfunctie. Hou hierbij rekening met een behandelingstermijn die zeker 75 dagen kan duren (zelfs tot 105 dagen als een openbaar onderzoek nodig is) Om een functiewijziging aan te vragen, kan je op het omgevingsloket Vlaanderen terecht.
Maar dit mag niet zomaar, er zijn factoren waarmee rekening gehouden moet worden. Zo moet de werkgever een redelijk aanbod doen en een gegronde reden hebben voor de overplaatsing. In de situatie waarin een werkgever een onredelijk aanbod doet kan een werknemer een verzoek tot verplaatsing weigeren.