Dat kan gebitsproblemen zoals gaatjes, ontstoken tandvlees en een slechte adem tot gevolg hebben. Door tussen je tanden en kiezen te stoken, ragen of flossen, (ook wel interdentaal reinigen genoemd) houd je ook die lastige plekken goed schoon. Wij raden aan om dagelijks eenmaal te ragen, stoken of flossen.
Hoe vaak moet u uw tanden stoken? Wanneer u de bacteriën op het tandoppervlak wilt verwijderen, is het belangrijk dat u dit eens in de 24 uur verwijdert. Om uw tandvlees gezond te houden is tanden stoken noodzakelijk. U hoeft dus maar één keer per dag uw tanden uitgebreid te stoken.
Ja, je kunt je tanden te vaak én te lang poetsen. Te hard poetsen kan uiteindelijk je tandvlees en tandglazuur aantasten, vooral als je een harde tandenborstel gebruikt. Zoek dus naar een zachte kop, poets zachtjes en met cirkelvormige bewegingen - heen en weer 'zagen' is not done.
Dit kan lekker fris voelen gedurende de dag. Met tandenstokers kun je echter ook buiten de box gaan. Probeer bijvoorbeeld eens rubberen tandenstokers of plastic picks. Het voordeel van deze soorten is dat ze niet breken of kapotgaan en dus hergebruikt kunnen worden.
Gebruik van ragers
Ragen doet u om bacteriën te verwijderen die op het tandoppervlak blijven zitten. Het is belangrijk om de bacteriën 1x in de 24 uur te verwijderen. Uitgebreid ragen hoeft maar 1x per dag. De rager wordt vastgehouden tussen duim en wijsvinger, op korte afstand van de haren.
Wanneer je flossdraad vies ruikt na het schoonmaken, dan is dat een teken om vaker te flossen tussen je tanden en kiezen. De vieze geur wordt veroorzaakt door afvalproducten van bacteriën en of een ontsteking. In het begin kan flossen gevoelig zijn en kan het tandvlees gaan bloeden.
Om de adem te controleren is het veel eenvoudiger om een slechte adem tester te kopen. Dit is een klein apparaatje dat in slechts 10 seconden laat zien hoe je adem ruikt. Hierbij blaas je een aantal seconden in de sensor. Vervolgens laat het apparaatje zien of je uit je mond stinkt (of niet).
Als ontlasting lang in de darm blijft zitten (verstopping), kan het gaan gisten door het inwerken van de bacteriën in de darm. Hierdoor ontstaat extra gasvorming. Dit gas kan door de wand van de darm in de bloedbaan worden opgenomen en via de longen worden uitgeademd. Dit kan een slechte adem veroorzaken.
Als er eenmaal tandsteen is gevormd, kan dit weggehaald worden door een mondhygiënist, preventieassistent of tandarts. Tandsteen verwijderen kan op twee manieren: met behulp van een haakje – waarbij het tandsteen wordt weggekrabd – of met een apparaat dat ultrasone trillingen geeft.
Flossen of stoken doet u vóór het tanden poetsen, ragen erna; bij zeer kleine tussenruimten kunt u het beste flossdraad gebruiken; past een tandenstoker of flossdraad (te) ruim tussen uw tanden of kiezen, dan is het beter om een rager te gebruiken.
Stoken, ragen of flossen, het verschilt per persoon wat het prettigst is. Het minst effectief is flosdraad. Dat komt omdat het niet heel makkelijk te gebruiken is en u waarschijnlijk met het draad niet op de goede plekken komt. Het meest effectief zijn ragers.
Ga langs al uw tanden en kiezen en zo nodig een tweede keer. Het is niet erg als het gaat bloeden. Dit is meestal een teken dat uw tandvlees ontstoken is. Wanneer u één á twee weken lang elke dag uw tanden stookt zal in veel gevallen de ontsteking afnemen.
Minstens één keer per dag te gebruiken voor het tandenpoetsen. Helpt je tandvlees en tanden gezond en sterk te houden en geeft je een schoon en fris gevoel, elke dag opnieuw. Zachte, flexibele rubberen borstelharen glijden comfortabel tussen je tanden en verwijderen effectief voedselresten en tandplak.
Wanneer tandplak niet tijdig wordt verwijderd, verkalkt het binnen 24 tot 48 uur en ontstaat er tandsteen. Dit kan verschillende kleuren hebben, maar is meestal geel of bruin. Tandsteen heeft vervelende problemen als gevolg. Het is daarom belangrijk om dit te laten verwijderen door een mondhygiënist.
Vaker je tandenpoetsen zou het aantal bacteriën tussen je tanden en je tandvlees verminderen, waardoor deze niet in je bloedbaan terechtkomen. Dat wordt vaker – drie keer per dag – poetsen. P.s. Het is ook goed om regelmatig de tandenborstel te checken op slijtage.
Oorzaak van gebitsslijtage
Je gebit kan slijten door twee oorzaken: wrijving, zoals bij tandenknarsen en het kauwen op voorwerpen (attritie of abrasie) of het slijten doordat zuur het tandweefsel aantast (erosie).
Tandsteen is meestal zichtbaar als een gele of bruine kleur op de tanden. Tandsteen verwijderen is zeer belangrijk omdat het tandsteen zich onder het tandvlees kan nestelen met ernstige ontstekingen tot gevolg. Tandsteen verwijderen is een kleine ingreep en wordt bij ons in de kliniek uitgevoerd.
Terugtrekkend tandvlees kan pijnlijke tanden veroorzaken omdat de tandhalzen bloot komen te liggen. Tandhalzen hebben geen glazuur en zijn daardoor erg gevoelig voor koude en warme invloeden. Tandvleesontsteking en parodontitis kunnen leiden tot vrij acute tand- of kiespijn.
De meest voorkomende oorzaak van terugtrekkend tandvlees is te hard poetsen of tandenknarsen. Soms drukt u te hard tijdens het poetsen met uw borstel op uw tanden en tandvlees. Of gebruikt u een borstel met harde haren die uw tandvlees beschadigen.
Tandvlees wordt gingiva genoemd. Gezonde gingiva heeft een roze kleur, ligt stevig om de tanden en kiezen en bloedt niet bij het poetsen of het eten. Een gezond teken zijn ook de kleine putjes in de gingiva, dit wordt het sinaasappel aspect genoemd.
Witte tanden dragen daar zeker aan bij. Als één of meerdere tanden of kiezen zijn verkleurd, je vlekken op je tanden hebt of je tanden geel zijn, kan dat zeer storend zijn. Gelukkig kan je zelf op verschillende manieren wittere tanden krijgen. Maar ook je tandarts kan je tanden en kiezen weer wit maken.
Tandsteen kun je herkennen aan de harde, brokkelige laag langs je tandvleesrand en door een geel, bruine verkleuring van de tanden.
Een mengsel van zout en citroensap is een goed alternatief voor baking soda. Het zout haalt tandsteen en andere vervelende vlekken weg, en het citroensap zal de tanden witter maken. Een extra tip van tandartsen: wacht na het eten minimaal een half uur met tandenpoetsen.
Bacteriën produceren de stank
Vaak zijn tanden en tandvlees de boosdoener. 'Bij gaatjes of ontstekingen komen veel bacteriën kijken. ' Die produceren de gassen die je kunt ruiken. Pak de ontsteking aan en het ademprobleem is verholpen.
Soms kun je ruiken of iemand ziek is. De adem van iemand die verkouden is ruikt, eh, ziek. En in de adem van iemand met ernstige suikerziekte zit vaak een vleugje aceton. Honden kunnen bij mensen zelfs sommige vormen van kanker ruiken, zoals huidkanker.