Fabrikanten gebruiken zoetstoffen als een vervanger van suiker. Bijvoorbeeld in frisdrank, vruchtensap en zuivelproducten als yoghurt. Zoetstoffen geven net als suiker een zoete smaak, maar bevatten minder tot geen calorieën. Er bestaan meer dan 15 goedgekeurde zoetstoffen.
Het wordt doorgaans gecombineerd met andere zoetstoffen. Door het toevoegen van bijvoorbeeld sucralose is het 2 keer zo zoet als suiker. De hoeveelheid moet u daarom halveren: waar u 100 gram suiker gebruikt, volstaat 50 gram van dit zoetmiddel.
Zoetjes bevatten weliswaar minder calorieën dan suiker, maar je lichaam reageert wel op de zoetstof. Het effect is dat je bloedsuikerspiegel mogelijk zelfs een grotere piek krijgt dan met gewone suiker, zo blijkt uit onderzoek. En dat is heel slecht voor je hart- en bloedvaten en algehele gezondheid.
Erythritol en xylitol zijn vaak goede keuzes, omdat ze vergelijkbare zoetkracht hebben als suiker en goed oplossen in vloeistoffen. Je zou in recepten ook suiker kunnen vervanger voor Stevia. Stevia is echter wel veel sterker dan gewone suiker, waardoor je het dus niet één op één als vervanger kunt gebruiken.
Zoetstoffen zoals vruchtensap, honing, melasse en ahornsiroop bevatten natuurlijke suiker en hebben een aantal nutritionele voordelen. Fruit bevat vezels, vitaminen en antioxidanten. Zelfs rauwe honing en ahornsiroop kunnen antioxidanten en mineralen bevatten zoals ijzer, zink, calcium en kalium.
Een van de beste alternatieven voor suiker is Stevia, een natuurlijke zoetstof die geen calorieën bevat en de bloedsuikerspiegel niet beïnvloedt. Daarnaast kunnen we ook gebruik maken van honing, ahornsiroop, kokosbloesemsuiker en fruit als zoetstoffen.
Er is geen bewijs uit goed onderzoek dat zoetstoffen schadelijk zijn voor de gezondheid. Als hier wel goed bewijs voor zou zijn, dan wordt die zoetstof vanuit de wet verboden. Zoetstoffen worden goed en geregeld opnieuw onderzocht door de Europese Voedselveiligheidsautoriteit EFSA.
Zijn natuurlijke suikers gezonder of beter dan geraffineerde suiker? Het antwoord is nee. Er bestaan simpelweg geen gezonde of ongezonde suikers, omdat je lichaam geen onderscheid maakt tussen de suikers in fruit en de suikers in frisdrank.
Zoetstoffen hebben een zoetkracht die beduidend groter is dan suiker. Ze leveren per 100 g ongeveer evenveel energie als suiker, maar door hun sterke zoetkracht heb je er veel minder van nodig. Een tabletje Canderel®, levert 0,3 kcal, terwijl een klontje suiker al snel 20 kcal levert.
Ze zijn zeker beter voor onze tanden, en voor mensen met diabetes kunnen ze een zoete smaak geven zonder de bloedglucosewaarden te beïnvloeden . Als het gaat om gewichtsverlies, is het onderzoek gemengder, omdat er beperkt bewijs is dat ze de eetlust kunnen vergroten.
De darmproblemen die mensen kunnen ondervinden na overmatige inname van zoetstoffen zijn gasvorming en diarree. “De klachten zijn allemaal van tijdelijke aard, omdat ze veroorzaakt worden door het voedsel dat je binnenkrijgt.
Er zijn onderzoeken geweest die negatieve effecten van stevia en steviolglycosiden op de gezondheid hebben gevonden: Het kan slecht zijn voor je darmen en darmbacteriën (2, 12)Omdat het een intensieve zoetstof is, kan het juist je trek in zoet aanwakkeren (13, 14)
Bij gebruik van normale hoeveelheden kunnen deze producten dagelijks worden gebruikt.De aanvaardbare dagelijkse inname van zoetstoffen is voor volwassenen maximaal 7 glazen light-producten per dag.Voor kinderen van 1 tot 4 jaar geldt maximaal 2 glazen light-producten per dag.
Ja.Splenda Original Granulated Sweetener kan worden gebruikt voor bakken en koken . Het meet en giet net als suiker in een verhouding van 1 op 1. 1 kopje Splenda Original Granulated Sweetener is qua zoetheid gelijk aan 1 kopje suiker.
Gezondheidsorganisaties geven verschillende adviezen als het gaat om de minst schadelijke zoetstof. Een van de meest gehoorde adviezen is om te kiezen voor natuurlijke zoetstoffen zoals stevia of erythritol. Deze zoetstoffen worden als veilig beschouwd en hebben geen nadelige effecten op de gezondheid.
Wat zijn de nadelen van zoetstoffen? Er zijn mensen die gevoelig kunnen zijn voor zoetstoffen, bijvoorbeeld sorbitol en mannitol. Vooral mensen met een prikkelbare darm kunnen hier gevoelig op reageren, omdat de darmen geprikkeld kunnen raken. Bij teveel gebruik kan je zelfs winderigheid en diarree krijgen.
Suikers die minder bewerkt zijn, zoals rietsuiker, turbinadosuiker en kokosbloesemsuiker , bevatten doorgaans een hoger gehalte aan mineralen en antioxidanten, hoewel deze in zeer beperkte mate aanwezig zijn.
Mocht je op zoek zijn naar een goede suikervervanger die geen schadelijke invloeden heeft op je gezondheid, dan raden wij je aan om Sukrin of Stevia te gebruiken. Met deze suikervervangers kun je gewoon lekker blijven bakken en koken zonder je zorgen te maken over je gezondheid.
Zoetstoffen bevatten minder calorieën dan suiker. Vaak leveren ze nauwelijks tot helemaal geen calorieën. Sommige onderzoeken laten zien dat mensen die zoetstoffen gebruiken een hoger gewicht hebben. Maar dit betekent niet dat zoetstoffen overgewicht veroorzaken.
Het gebruik van zoetstoffen heeft een neutraal effect op het LDL-cholesterol, glucose, insuline, HbA1c, HOMA-IR (insulineresistentie) en de bloeddruk.
Zoetstoffen die niet worden gemetaboliseerd, verlaten het lichaam grotendeels onveranderd. Ze worden gescheiden via de urine. Omdat ze niet worden omgezet in energie zoals suiker, dragen zoetstoffen niet bij aan het energiegehalte van het lichaam.
Maar is honing nu gezonder? Honing bevat meer fructose dan glucose, waardoor je lichaam meer energie nodig heeft om het in brandstof om te zetten. Hierdoor verbrand je meer calorieën en wordt er minder van de zoetstof omgezet in vet. Bovendien zorgen de vezels ervoor dat honing voedzamer is dan suiker.
Bruine suiker is de eenvoudigste vervanger voor kristalsuiker . U kunt lichtbruine of donkerbruine suiker gebruiken als 1:1 vervanger. Het zorgt voor donkerdere, dichtere bakwaren met een meer karamel- of melassesmaak, wat geweldig is voor klassieke chocolate chip cookies, maar minder wenselijk voor delicate cakes.