Een halve eetlepel (wat overeenkomt met 7 gram) olijfolie per dag blijkt bovendien al afdoende, al is meer nooit verkeerd. “Ongeveer 40 gram per dag levert de meeste gezondheidsvoordelen op,” zegt onderzoeker Marta Guasch-Ferre in een interview met Scientias.nl.
Olijfolie bestaat voor ongeveer 70% uit voornamelijk enkelvoudig onverzadigde vetzuren en heeft een hoog gehalte aan vitamine E. Onverzadigd vet staat bekend om de gunstige gezondheidseffecten. Onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol. Op die manier verkleint onverzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten.
Het is namelijk goed voor je tanden, je darmen, je bloed en nog veel meer. Het is zelfs zo dat mensen vroeger hun mond een kwartiertje spoelden met olijfolie, om zo de mondbacteriën weg te werken. En het mag dan wel vet zijn, maar het zijn juist de gezonde vetten die je lichaam nodig heeft.
Olijfolie zorgt in de maag voor aanmaak van nitro-linolzuur (LNO2) dat werkt tegen ontstekingsreacties en voor veel minder celdood bij een hartinfarct. Een bepaalde bioactieve stof in olijfolie, de polyfenol oleuropeïne blijkt een grote bescherming te bieden tegen hart- en vaatziektes.
Kort antwoord: Ja! Olijfolie is supergoed voor je hart. Deze olie wordt verkregen uit de pitten en het vruchtvlees van olijven en bevat hierdoor polyfenolen. Dit zijn krachtige antioxidanten die onze celbestanddelen beschermen tegen oxidatieve schade en het risico op hartziekten en kanker verminderen.
Voordeel #3: Olijfolie werkt ontstekingsremmend
Olijfolie staat bekend om zijn ontstekingsremmende werking. En laat chronische ontstekingen nu net één van de grootste oorzaken zijn van vele ziekten. Olijfolie kan deze chronische ontstekingen remmen wat dus voor één van de grootste gezondheidsvoordelen zorgt.
Waarom is olijfolie gezond? Extra vergine olijfolie staat bekend als een gezonde olie vanwege de voedingsstoffen die erin zitten. Voor onze extra vergine olijfolie gebruiken we bewust onrijpe olijven of olijven die vroegrijp zijn. Deze bevatten doorgaans meer gezonde voedingsstoffen dan volrijpe olijven.
Eén eetlepel plantaardige olie per dag voorziet in uw behoefte aan essentiële vetzuren. Te veel vet geeft te veel calorieën, verhoogt uw gewicht en vergroot uw kans op een hartaandoening en bepaalde soorten kanker.
De geur is onmiskenbaar en de smaak is peperachtig. De prijs is hoger dan die van andere olijfolie van mindere kwaliteit. In de keuken: gebruik extra vierge olijfolie in dressings, om brood in te dippen, over een pizza of in een salade.
Gewone olijfolie en vierge olijfolie zijn heel geschikt voor bakken en braden. Extra vierge olijfolie wordt koud gebruikt voor pasta, salade, vinaigrettes, tapenades en koude sauzen. Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor verhitten bij hele hoge temperaturen voor langere tijd.
Ook je darmen hebben vetten nodig, onder andere om de in vetoplosbare vitaminen uit je voeding te kunnen opnemen en om de stoelgang beter te laten verlopen. Wees dus niet al te zuinig met producten als olijfolie, kokosolie, roomboter maar ook olijven, avocado's en een vette vis!
Drink voldoende olijfolie zodat de smaken je tong vullen. Adem langzaam in om de smaken van de olijfolie los te laten in je mond.
Door het eten van een halve eetlepel olijfolie per dag, leef je mogelijk langer. Een dagelijkse hoeveelheid olijfolie van zeven gram blijkt al het risico op een tal van ziektes – waaronder hart- en vaatziekten en kanker – te verkleinen.
Olijfolie als bestrijding van huidveroudering
Olijfolie is zeer rijk aan antioxidanten, waaronder vitamine E, fytosterolen en polyfenolen. Deze antioxidanten werken zeer effectief in de bestrijding van huidveroudering.
Olijfolie. Olijfolie van topkwaliteit bevat nog meer oliezuur dan raapzaadolie en is daarom een zeer goed middel tegen verhoogde cholesterol. Dikwijls wordt aangeraden dat je zoveel mogelijk olijfolie moet gebruiken om je cholesterol te verlagen.
Olijfolie bevat veel antioxidanten en is rijk aan gezonde enkelvoudig onverzadigde vetten. Extra vierge olijfolie is de minst bewerkte variant met de meeste gezondheidsvoordelen (1). Deze olie heeft een redelijk laag rookpunt: 160 °C.
Extra vierge olijfolie bevat enkelvoudige onverzadigde vetzuren en antioxidanten (vitamine C en E). Dit pakketje maakt dat het gebruik van de olie een positief effect heeft op het lichaam. Er komen namelijk natuurlijke stoffen in het bloed die er bijvoorbeeld voor zorgen dat het cholesterol onder controle blijft.
In tegenstelling tot de meeste fruitsoorten bevatten olijven (net zoals avocado's) bijna geen suiker. Let op: Het is belangrijk om niet te veel olijven te eten, aangezien ze veel natrium (zout) bevatten en dit de vochtbalans in het lichaam kan verstoren.
Vanuit een gezondheid perspectief is olie een stuk gezonder dan boter om mee te bakken. Olie bevat veel minder verzadigde vetten dan boter. Ook met die reden in ons achterhoofd is het altijd beter om voornamelijk te werken met olie in plaats van boter.
De meeste plantaardige oliën bevatten veel onverzadigd vet. Dit type vet is goed voor de gezondheid. Oliën met veel onverzadigd vet staan in Schijf van Vijf. Olie levert energie en is een bron van de in vet oplosbare vitamine E.
Zonnebloemolie bevat duidelijk meer vitamine E dan olijfolie, wat de cellen, celwand, bloedbaan en weefsels beschermt. Ook bevat zonnebloemolie meer vitamine K, wat nodig is voor een goede bloedstolling. Olijfolie bevat dan weer meer omega 3-vetzuren, die beschermen tegen hart- en vaatziekten.
8. De winnaar is Monini GranFruttato Selezione Speciale Olio Extra Vergine di Oliva. Die is algemeen verkrijgbaar voor €9,32. De testers beoordeelden deze olie met een 7,3 en vonden hem Italiaans, niet scherp maar mild pittig en de smaak bleef lekker lang hangen.
Terra Delyssa – Biologische Olijfolie
Deze olie behoort dus tot 's werelds beste olijfoliën en is een absolute aanrader voor dagelijkse gerechten, salades en om heerlijke gerechten in te bakken. De olijven worden hand geplukt en binnen 24 uur koud geperst en verwerkt tot deze heerlijke olie.
Tot grote tevredenheid van Olio Lamantea is de nieuwe Gran Cru extra vergine olijfolie, 20 Filari genomineerd in de competitie voor beste olijfolie ter wereld 2021, uitgeschreven door het gerenommeerde Leone D'Oro.