Regelmatig wordt gedacht dat speltbrood glutenvrij is en daarom geschikt is voor mensen met coeliakie (glutenintolerantie) of glutensensitiviteit. Dit is helaas niet het geval.
Bij een tarwe allergie kan, als er geen kruisreactie optreedt, gewoon brood worden vervangen door brood van andere granen zoals haver, rogge, gerst, maïs en boekweit.
Er zijn veel gezonde tarwevrije alternatieven waaruit u kunt kiezen, zoals roggebrood, zuurdesembrood en meer.
Spelt bevat dezelfde tarwe-eiwitten als tarwe (spelt is immers niets meer dan een tarweras) en veroorzaakt daarom veelal ook klachten bij een tarwe-allergie (1).
De meeste broden worden gemaakt van tarwe, maar ook speltbrood, roggebrood en maisbrood zijn heerlijk, net zoals glutenvrij brood van quinoa, boekweit of haver.
Speltbrood niet glutenvrij!
De eiwitten van deze twee graanrassen lijken dus erg op elkaar. Om die reden kunnen veel mensen met een allergie voor tarwe ook geen spelt verdragen. De Europese Commissie heeft het verplicht gesteld om bij het gebruik van het ingrediënt spelt te verwijzen naar het allergeen tarwe.
Toegelaten: rogge, haver, gerst, spelt, maïs, rijst, soja, boekweit, maniok, sesam, quinoa en hun afgeleiden, tarwevrij brood, beschuit, muesli, havervlokken, koekjes. Niet toegelaten: tarwe(bloem) afgeleiden (zetmeel, griesmeel, vlokken, paneermeel), brood, beschuiten, gebak, koekjes (zoet of zout).
Ja, uit onderzoek blijkt dat spelt meer eiwitten en meervoudig, onverzadigde vetzuren bevat dan tarwe. Het is rijk aan vitamine B3 en bevat meer mineralen dan tarwe, zoals koper, fosfor, magnesium, ijzer en zink. Het voordeel van spelt is dat het beduidend minder phytaatzuur bevat dan tarwe.
Makkelijker verteerbaar: Vanwege de samenstelling van spelt kunnen sommige mensen het gemakkelijker verteren dan tarwe.Dit kan resulteren in minder darmklachten en een meer comfortabele spijsvertering. Voedingsstoffen: Spelt is een voedzaam graan dat rijk is aan vezels, eiwitten, vitaminen en mineralen.
Tarwekorrels, zemelen, kiemen, gluten, gras, mout, gekiemd, zetmeel .
's Werelds beste No Yeast Brood – Iers Soda Brood . 's Werelds beste No Yeast Brood – Iers Soda Brood! Iers brood is uniek omdat het een recept is met 4 ingrediënten en 5 minuten, gemaakt zonder gist, maar toch een echte kruim heeft, net als "echt" brood.
Daarom heeft bakker Leo er voor gekozen geheel tarwevrij te bakken. Het eerste en belangrijkste voordeel van tarwevrij brood is, zoals hierboven al genoemd, dat er geen enkele kans bestaat op gluten in de producten.
Toegestane voedingsmiddelen
Brood, broodjes en gebakken goederen gemaakt met alleen meel van maïs, rijst, gerst, haver, pijlwortel, gierst of aardappelzetmeel . Maïs- of rijstpasta's. Maïstaco's en tortilla's gemaakt zonder tarwemeel. Custard, tapioca, rijstpudding, sorbet.
Symptomen van tarwe-intolerantie kunnen variëren van vermoeidheid en hoofdpijn tot een opgeblazen gevoel, wisselende ontlasting, prikkelbaar darm syndroom, moeilijkheden met afvallen, en eczeem. Deze symptomen zijn vaak het resultaat van een te frequent tarwegebruik.
Desem- of zuurdesembrood wordt meestal gewoon gemaakt van tarwe. Er wordt geen gist gebruikt om het deeg te laten rijzen, maar desem. Desem is zuur geworden deeg: de bakker mengt water en meel en laat dit enkele dagen rusten. Na een paar dagen groeien er bacteriën en gisten in het mengsel.
Spelt bevat gluten. Glutenintolerantie komt regelmatig voor, ook onder mensen die nergens last van hebben.Het kan leiden tot buikpijn, diarree en een verlaagde weerstand.
Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge.
Het consumeren van granen, en tarwe in het bijzonder, heeft een positief effect op de gezondheid van de darmen . Een recente systematische review toonde aan dat slechts 6 g (ongeveer 2 eetlepels) tarwezemelen per dag de diversiteit van de darmflora bevorderde.
Glutenvrij brood kan gemaakt zijn van graansoorten die van nature glutenvrij zijn zoals: boekweit, rijst, glutenvrije haver, quinoa of maïs.
Spelt is een vorm van tarwe en kan daarom problemen veroorzaken voor mensen met een tarweallergie. Het bevat een zwakkere glutenstructuur dan conventionele tarwe, maar kan nog steeds problemen veroorzaken voor mensen met coeliakie en niet-coeliakie glutengevoeligheid.
Nee, dat is een fabeltje. Spelt bevat wel gluten, net als tarwe, maar gluteneiwitten in spelt hebben een andere samenstelling. Daardoor is speltbrood soms beter verteerbaar voor mensen met een lichte glutenovergevoeligheid.
Als u uw kind een tarwevrij dieet wilt geven, zijn er veel opties waaruit u kunt kiezen. Zoek naar alternatieve granen zoals amarant, gerst, boekweit/kasha, maïs, gierst, haver, quinoa, rijst, rogge, sorghum, tapioca en teff .