Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Niet consumeren na TGT-datum. Vleeswaren zijn gevoelig voor uitgroei van ziekmakende bacteriën. Deze zijn niet te zien, te ruiken of te proeven.
De TGT-datum geeft aan dat het product tot en met de vermelde datum veilig te gebruiken is, daarna kunnen er risico's voor de gezondheid optreden. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het over de datum, geopend of ongeopend, gooi het dan weg.
Bewaar speklapjes in de koelkast bij een temperatuur van 0-4°C en gebruik ze binnen 2-3 dagen na aankoop voor optimale versheid. Voor langere bewaring kun je speklapjes veilig invriezen. Verpak ze luchtdicht in plasticfolie of diepvrieszakken en label met de datum van invriezen.
Het product is minimaal 6 maanden houdbaar in de vriezer en na ontdooien maximaal 3 dagen houdbaar, in de originele gesloten verpakking, in de koelkast.
Rauwe spek
Als u ongeopende, niet-gezouten bacon in de koelkast bewaart, blijft deze ongeveer een week na de "verkoopdatum" op de verpakking goed . In de vriezer kan ongeopende bacon tot zes maanden goed blijven.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Als spek zurig ruikt eet het dan niet meer. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
twee weken is prima. Het is genezen. 2 maanden is waarschijnlijk prima. Controleer de datum.
De FSA-richtlijnen voor huishoudens met betrekking tot houdbaarheidsdata omvatten het volgende: eet nooit voedsel na de houdbaarheidsdatum, zelfs niet als het er goed uitziet en ruikt . Het is veilig om voedsel te eten tot middernacht op de houdbaarheidsdatum die op een product staat, maar niet daarna, tenzij het voedsel is gekookt of ingevroren.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Deze datum is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken. Na deze datum kunnen er ziekteverwekkers, zoals bacteriën gaan groeien. Deze kun je vaak niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden.
Als je vlees hebt liggen met een 'te gebruiken tot'-datum (TGT) van vandaag, kun je het die dag nog eten. Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg.
Zeeuws spek is in de koelkast slechts 2 dagen houdbaar en in de vriezer tot 3 maanden.
We raden u normaal aan om uw vlees in het koelste gedeelte van uw koelkast te plaatsen (tussen 0 en 4 °C). Zelfs als het vacuüm wordt bewaard zal vlees na maximum 14 dagen niet meer eetbaar zijn. Wij raden u aan om het vlees maximum 10 dagen te bewaren. Natuurlijk is vlees beter als het vers blijft.
Eten na de THT-datum
Als de houdbaarheidsdatum is verstreken kun je eieren die bewaard zijn in een gesloten verpakking nog eten. Tenminste, als ze niet uitgedroogd zijn en/of een afwijkende geur hebben. Gebruik daarom je zintuigen (kijken, ruiken en eventueel proeven) voor en tijdens de bereiding van je eitje.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Als de THT datum de dag, de maand en het jaar aangeeft, kan je het product zonder enig probleem nog gebruiken tot 3 maanden na datum. Bijvoorbeeld: als je “Ten minste houdbaar tot: 16/06/2021” ziet staan, dan is het aangeraden het product te consumeren voor 16 september 2021, oftewel 3 maanden na de aangegeven datum.
Rauw varkensvlees kan maximaal 2 dagen in de koelkast bewaard worden bij een temperatuur van 4°C. Bereid varkensvlees kunt u maximaal 3 dagen bewaren in de koelkast bij een temperatuur van 4°C. Rauw varkensvlees kan 4 maanden in de diepvries bewaard worden bij een minimale temperatuur van -18°C.
Hoelang moeten speklappen bakken? Bak de speklappen aan beide kanten 4 tot 5 minuten. Zo bakt het varkensvlees goed gaar en worden de randjes lekker knapperig. Lepel af en toe wat boter of marinade over de speklappen.
Volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) moeten deze smakelijke varkensreepjes volledig worden gekookt voordat u ze eet . Anders loopt u het risico op bacteriële besmetting die tot voedselvergiftiging kan leiden.
Zo lang zijn geopende vleeswaren houdbaar, mits je de verpakking weer goed dichtmaakt of het in een gesloten bakje bewaard: Gezouten vleeswaren zoals rookvlees en ontbijtspek bewaar je ongeveer één week in de koelkast. Gekookte vleeswaren zoals kipfilet, leverworst en gebraden gehakt blijven ongeveer 4 dagen goed.
Het "Inspected and Passed by USDA"-keurmerk garandeert dat het spek gezond is. Spek wordt niet geklasseerd .
Een stukje spek zou gunstig zijn voor je hart. Spek bevat namelijk omega 3-vetzuren, dezelfde geroemde vetzuren die je in vis vindt. Studies hebben aangetoond dat af en toe een stukje spek eten, je bloeddruk kan verlagen en het risico op hartaandoeningen vermindert.