Het beste antwoord. Ja, geen pobleem. Hou alleen in de gaten dat wanneer je een gerecht waar kokosmelk in is verwerkt, invriest, je kans loopt dat het na ontdooiing gaat schiften.
Je kan (een restje) kokosmelk zonder probleem invriezen (2 tot 3 maand) in een afgesloten vriesdoos. Hou er wel rekening mee dat de melk wat schift door het vriesproces. Dus na het ontdooien flink omroeren!
Overgebleven restjes kokosmelk
Want kokosmelk is in tal van zowel hartige als zoete gerechten te verwerken. Door de romige en lichtzoete smaak maakt kokosmelk elk gerecht net even wat lekkerder. Het Voedingscentrum adviseert om kokosmelk na openen, maximaal 4 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer te bewaren.
Soepen die u beter niet kunt invriezen
Denk bijvoorbeeld aan romige mosterd- of champignonsoep. Ook vette soepen zullen minder lekker zijn. Vetten scheiden namelijk vocht uit in de vriezer, waardoor de substantie verandert. De varianten met veel groente, granen en pasta (vermicelli) worden in de vriezer snel papperig.
Soepen op basis van room en melk hebben de neiging om te schiften en kunnen korrelig worden. De soep na het ontdooien krachtig kloppen (of opnieuw mixen) kan helpen om de vloeistof opnieuw te emulgeren. Soepen gemaakt met kokosmelk kunnen vrij goed worden ingevroren en ontdooid!
Curry's op basis van tomaten en bouillon kunnen bijzonder goed worden ingevroren. Voor curry's met kokosmelk kunnen de resultaten enigszins variëren . Kokosmelk die op zichzelf is ingevroren, kan enigszins scheiden bij ontdooiing, het is nog steeds prima om te gebruiken, maar kan er enigszins korrelig uitzien.
De kokosmelk is iets voller van structuur dan een andere plantaardige melk of kokosdrank.Dat zorgt voor een voller mondgevoel van de soep en meer diepte in de smaak. Hierdoor maak je door kokosmelk 80% te gebruiken van je soep meteen een romiger gerecht. Dat is mooi als je graag zuivelvrij eet.
Zuivelproducten. Denk maar aan melk, room of kaas in je soep. Een heerlijke toevoeging om je soep nog lekkerder te maken, al kun je dit best pas bij het opwarmen van de soep toevoegen. Zuivelproducten kunnen scheiden en een korrelige textuur krijgen bij het invriezen en ontdooien.
De reden dat soepen gemaakt met room en melk het niet goed doen in de vriezer, komt neer op simpele wetenschap. Bisques, chowders en andere romige soepen krijgen vaak een korrelige textuur bij het ontdooien, omdat de basis zich scheidt van de rest van de ingrediënten.
Is de soep na 2 dagen koelkast nog niet op? Wacht met weggooien! Hij kan nog prima door naar vervolgstation vriezer. Verse soep blijft 3 maanden goed bij een temperatuur van -18 °C.
De soep blijft tot een week goed in de koelkast , dus het is perfect om klaar te hebben voor hongerige kinderen als ze thuiskomen van school. Gebruik overgebleven kokosmelk op je ontbijtgranen, in smoothies of vries het in een ijsblokjesvorm in totdat je dit recept opnieuw maakt.
Verwarmen. De ontdooide soep kan vervolgens in 5 minuten op 600 W worden verwarmd. De soep kan uiteraard ook in een pannetje worden opgewarmd.
Gewone kokosmelk (soms 'klappermelk' genoemd) bevat ongeveer 17-24% vet en is geschikt voor het maken van sauzen, soepen en curry's. Kokosroom ('coconut cream') is dikker en bevat ongeveer 60% vet – dit wordt vaak gebruikt in desserts en gebak.
Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast.
Daarna gooi je de soep het beste weg, de kans op gevaarlijke bacteriën is dan namelijk een stuk groter.
Invriezen voor later: Indiaas eten is heel goed in te vriezen . Als je teveel hebt besteld, vries dan wat in voor later! Als je klaar bent om te eten, laat het dan een nacht ontdooien in de koelkast voordat je het opwarmt.
Is kokosmelk gezond? Jazeker!Kokosmelk zit boordevol vitaminen en mineralen en is licht verteerbaar. Het bevat uitsluitend gezonde vetten en is daarmee een prima alternatief voor koemelk.
Soepen die melk of room bevatten, zoals chowders en bisques , blijven ook niet lang goed in de vriezer. Ze krijgen vaak een korrelige textuur en gaan schiften als ze worden ontdooid en opgewarmd.
Ik raad je aan om geen soep op basis van zuivel in te vriezen, zoals chowders. De room of melk scheidt vaak en de soep krijgt een korrelige textuur als je hem opnieuw opwarmt. Ik heb ooit een heel onaangename ervaring gehad met een opgewarmde broccoli-cheddarsoep.
Een gerecht waar zuivel in verwerkt is, kun je wel invriezen.
Als je ingedampte melk of slagroom gebruikt in het chowderrecept, dan zal het prima invriezen .
Zit er zuivel in je saus, zoals boter, (zure) room, yoghurt of eieren, dan kun je ze beter niet invriezen. De saus kan dan namelijk schiften of klonteren. Daarbij verliest ze haar textuur én de lekkere smaak.
Ik zou de kokosmelk er zeker bij doen nadat het klaar is met snelkoken , maar een suggestie is om het blik tomaten te sauteren als je dat nog niet doet. Ik kook het graag lekker in. Dat, en gesauteerde uien/knoflook voegen zoveel toe aan een bonensoep.
Een Oosterse twist aan de klassieke tomatensoep: voeg wat kokosmelk en verse gember toe! Even laten pruttelen en dan is het tijd om de staafmixer erbij te pakken. Afmaken met een beetje verse koriander en klaar is je zelfgemaakte soep.
Conclusie: Kokos geen goede vervanger van zuivel
Zijn kokosmelk en andere kokosproducten goede vervangers voor magere of halfvolle zuivel? Nee. Door het gebrek aan voedingsstoffen en het hoge vetgehalte raden voedingsdeskundigen af om veel kokosproducten te gebruiken.