De snoekbaars heeft stevig visvlees, waardoor hij zich voor vrijwel alle bereidingen goed leent, zoals bakken, grillen, pocheren, stomen en garen in zoutkorst of bladerdeeg. In tegenstelling tot snoek, heeft de snoekbaars geen grote hoeveelheden graten, waardoor het ook met hele vissen fijn werken is.
De snoekbaars is een zoetwatervis die behoort tot de familie van de baarsachtigen. Deze vis staat ook wel bekend als Nederlandse delicatesse en heeft een fantastische smaak. Het visvlees is bijzonder stevig en erg smaakvol, waardoor het op veel manieren gebruikt kan worden.
De vetzuren in vis zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zicht bij ongeboren baby's. Let op: bepaalde vis kun je beter niet eten. Vissen zoals tonijn, makreel, sardines en paling kun je beter vermijden.
Snoekbaars is een veelzijdige vis die je op verschillende manieren kunt bereiden. Je kunt de vis heel goed bakken, grillen, op de barbecue of in de oven garen. Je kunt verse snoekbaars kopen bij de visboer of ingevroren in de supermarkt.
Het Voedingscentrum raadt het regelmatig eten van zelfgevangen zoetwatervis uit Nederlandse wateren af, zoals paling, baars en forel. En eet zo min mogelijk vis, garnalen, oesters en mosselen uit de Westerschelde. Een enkele keer kan geen kwaad. Voor zelfgevangen zeevis gelden geen beperkende adviezen.
Het vlees van de snoek is heel stevig van structuur maar heel zacht van smaak, ontzettend lekker! Het bevat wel vrij veel kleine graten, sommigen zelfs gevorkt. Maar dat is het helemaal waard.
De oudere snoek eet kleinere vissen zoals voorntjes, baarsjes en kolblei. Het verschil tussen de snoekbaars en de snoek is dat de snoekbaars meestal stekels heeft en de snoekbaars is een beetje grijs en heeft geen stippen. De snoek kan 10 jaar oud worden, maar ze worden meestal maar een paar jaar oud.
Snoekbaars brengt op de zwarte markt tien, twaalf euro per kilo op.
Kenmerkend voor zeebaars is dat die aanbeet in de regel direct wordt gevolgd door een onberekenbare,snelle run! Snoekbaars blijft daarentegen na de aanbeet meestal een tijdje (kopstotend) dicht tegen de bodem zwemmen, zonder echt spectaculaire runs te ondernemen.
Er zijn verschillende manieren om snoekbaars te bereiden, zoals bakken, grillen, stomen, pocheren en roken.
Kwik in vis
Vissen die alleen planten of plankton eten zijn het minst vervuild (bron). Ook het leefgebied van de vis speelt een rol. Vis uit de Stille Oceaan is minder vervuild dan vis uit Europese wateren. Roofvissen als koningsmakreel, tonijn, en paling staan hoog in de voedselpiramide.
Bewust eten
De reden waarom Carrefour pangasius uit de rekken heeft gehaald is omdat de vis te veel bacteriën bevat en hij resistent zou zijn tegen antibiotica. Bovendien zijn de werkomstandigheden in veel kwekerijen schrijnend en is de productie van de vis erg slecht voor het milieu.
Goede keuzes zijn bijvoorbeeld zalm, garnalen, ansjovis, krab, forel en haring. Deze bevatten weinig zware metalen.
In maart wordt snoekbaars bij een zachte winter en dito voorjaar zeer actief in voorbereiding op de paai. Shads doen het nu zeker, met wat wind, driftend en heffend. Na de gesloten tijd wordt het eind mei en kunnen we terug aan de slag. De maand die nu volgt is dikwijls de beste vang maand.
Het visvlees is stevig en leent zich voor praktisch alle bereidingen. De snoekbaarsfilet met vel wordt per stuk vacuüm verpakt en weegt ca. 140 gram. Wij adviseren 1 à 2 filets per persoon bij een hoofdgerecht.
De snoekbaars ligt op het ondiepe en is zeer actief. Er is een enorme beweging onder snoekbaarzen en let hierbij vooral op de zon. Staat deze pal boven het water en vis je 1.5 tot 2 meter diep, werp dan eens wat dieper het talud af.
Op 30 maart 2021 ving Duitser Andre Gießing op het Hollands Diep een snoekbaars van maar liefst 106 cm.
Officieel BNRZ record: Snoek. Met ruim 138 cm zet de Vlaamse visser Siegfried Schön het Nederlands record snoek op zijn naam! Een aanzienlijke verbetering van het vorige 134 cm snoekrecord!
Omdat het aanbod wilde zeebaarzen voor de handel heel schaars is, is de wilde zeebaars in vergelijking tot de gekweekte zeebaars een exclusieve, dure vis.
Vissen > 15 centimeter
Als visser mag u maximaal 5 dode vissen groter dan 15 cm vervoeren en tijdens het hengelen in bezit houden. U mag dus maximaal 5 exemplaren groter dan 15 cm mee naar huis nemen. Voor paling en snoekbaars is het aantal beperkt tot maximaal 3 stuks.
Toegegeven, het vissen op snoekbaars is een van de meest diverse visserijen die je met vrijwel iedere roofvis-techniek kunt uitoefenen. Je kunt ze niet alleen vangen met kunstaas, maar ook met het doodaas en een dobber of statisch op de bodem.
De snoekbaars wordt na vangst regelmatig meegenomen naar huis of verkocht aan restaurants. Bij verkoop aan restaurants kan de opbrengst tot 20 euro/kg bedragen. Door de aantrekkelijke prijzen is er vrij veel stroperij, regelmatig worden vele meters illegaal staand net aangetroffen, zowel in Nederland als in België.
De snoekbaars heeft een langgerekt, rond lichaam met een puntige kop en is geliefd om zijn stevige, witte vlees met een milde smaak.
Moord en kannibalisme, maar geen vijanden
De snoek is de moordenaar van de meren en waterstromen. Daarnaast doet hij zich te goed aan kannibalisme door zijn kleinere soortgenoten na te jagen. Snoeken hebben geen natuurlijke vijanden, naast natuurlijk mensen die snoekbaarsvissen als sport hebben verheven.
Vissen op meren en plassen
Meren en plassen bevatten vaak veel snoekbaars. Maar waar kan je hier het beste snoekbaars vissen? Het gaat veelal om enorme lappen water. In de zomer maak je ook in de ondiepe delen kans, bijvoorbeeld in de buurt van bruggen en waterplanten.