BEREIDINGSWIJZE Je kunt Smac zowel warm als koud eten. In blokjes gesneden of in dunne plakjes, die maak je gemakkelijk met een kaasschaaf. Voor warme Smac bak je de blokjes in de pan tot ze goudbruin zijn.
Uiteraard bewerkt en niet rauw.
Gezondheid
In een gezonde dagelijkse voeding passen vleesproducten als eiwitbron. Er zijn gezondere opties dan Blik Smac. Blik Smac kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
De samenstelling was bijna identiek, maar Smac was een luxe-artikel. Wie het minder breed had, ging naar de slager voor een dikke plak boterhamworst, waarvoor hij - als je geluk had - een cilinder van blik moest openen, waaruit de veerkrachtige inhoud met een zuigend geluid losliet.
Kook de macaroni volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Snijd de Unox Smac in dobbelsteentjes van 1cm bij 1cm. Verhit een hapjespan (geen olie of margarine gebruiken) en bak hierin de Unox Smac blokjes bruin, voeg de groenten toe en bak deze enkele minuten mee.
Spam (officieel: SPAM) is ingeblikt gekookt varkensvlees dat door de firma Hormel Foods Corporation (uit de VS) op de markt is gebracht.
Het heeft een zoutige smaak wat een beetje vergelijkbaar is met spekjes. Het is misschien niet een gerecht wat je elke dag eet maar het is wel een lekker gerecht om eindelijk eens dat blikje smac te gebruiken. Wil je dit recept bewaren?
De toekomst is al begonnen, de sleutel naar het werken van de toekomst heet Smac: Social, mobile, analytics, cloud.
voorbeelden van vleeswaren zijn: Gekookte worst, zoals boterhamworst. Droge worst, zoals salami en chorizo. Leverproducten, zoals (smeer)leverworst en paté
SMAC staat voor: Social Media, Mobile, Analytics en Communication. Als daar 'Internet of Things' aan toe wordt gevoegd wordt gesproken van het SMACT-tijdperk.
ingrediënten: Varkensvlees 34% (Beter Leven keurmerk 1 ster), kipseparatorvlees 33%, water, aardappelzetmeel, zout, specerijen, stabilisator (E450, E451), suiker, antioxidant E301, natuurlijk aroma, specerij-extracten, conserveermiddel E250 (Natriumnitriet).
Spam is van oorsprong de merknaam van een soort ham dat in blik wordt verkocht.Het komt uit Engeland, maar is in Nederland ook te koop onder de naam Smac.
Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie. Een uitzondering: vlees uit 1 stuk van runderen en varkens (varkenshaas, biefstuk, rosbief) kun je rosé eten. Maar ook bij dit vlees is doorbakken de meest veilige keuze.
Op rauw voedsel, vooral vlees, kip of vis en in hun druipvocht kunnen ziekmakende bacteriën zitten. Deze kunnen tijdens het klaarmaken ander voedsel besmetten. Door rauw en bereid voedsel van elkaar gescheiden te houden, schone materialen te gebruiken en je handen goed te wassen is kruisbesmetting te voorkomen.
Rauw vlees kan besmet zijn met ziekmakende bacteriën, zoals salmonella of E.coli. Ook parasieten zoals Toxoplasma gondii kunnen in rauw vlees voorkomen. Deze zijn vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen.
Salami en gerookte ham behoren tot de categorie rauwe worsten. Het eten van rauwe worst brengt het risico met zich mee dat u tijdens de zwangerschap toxoplasmose oploopt. Er bestaat ook een risico op listeriose bij het eten van gerookte ham. Toxoplasmose is over het algemeen een milde infectie voor een volwassene.
Biefstukworst, rauw rundvleesproduct.
Brie is een Franse kaas die wordt gemaakt van koemelk. De brie de je koopt in de Nederlandse supermarkt is gemaakt van gepasteuriseerde melk. Dat betekent dat er in deze brie geen schadelijke bacteriën kunnen voorkomen.
Verse soep blijft 3 maanden goed bij een temperatuur van -18 °C.
Pasta bewaren
Misschien heb je een lekkere ovenschotel gemaakt zoals Smac'aroni, maar blijft er toch nog wat over. Zonde om weg te gooien, want het is juist heerlijk om deze een dag later nog op te warmen. Bewaar je kostje tot die tijd in de koelkast en verwarm je gerecht nog even in de oven.
Het is voor ongeveer 90% gemaakt van vlees van de schouders en de hammen van varkens, en daar is niets mis mee. Spam bevat ruim 25% vet, inderdaad niet weinig. Maar ja, mayonaise mag pas mayonaise heten als het 70% vet bevat. Toegegeven, dat is dan wel voornamelijk plantaardig vet.
Voor de tijd van internet stond Spam bekend als een vleesproduct dat in Nederland vaak met de merknaam 'Smac' aangeduid wordt. In 1970 zou in de comedyserie “Monty Python's Flying Circus” de productnaam een absurd aantal keer uitgesproken worden in een sketch.