Opgeklopte room de dag erna opnieuw opkloppen is moeilijk en zelfs quasi onmogelijk. Maar je hoeft hem daarvoor zeker niet weg te gooien. Je kan hem perfect nog gebruiken in recepten waar je bijvoorbeeld gesuikerde room voor nodig hebt. Of om een lekkere cappuccino mee te maken, dat kan ook!
Koel 'm met koud water, ijs of zet de kom even in de vriezer.
Rustig opkloppen
Kijk uit dat je de slagroom niet te lang klopt. Het water en vet zullen zich dan scheiden en er ontstaat boter en een dunne room. Dat krijg je niet meer goed, als dit gebeurt kun je opnieuw beginnen.
Pak een schaal warm water en zet je kom daarin, zodat de ingrediënten allemaal weer dezelfde temperatuur krijgen. Je kunt ook een föhn gebruiken om de kom te verwarmen. Wat ook helpt is een flinke portie geduld, laat je keukenmachine heel lang draaien. Na een poos zal hij de crème weer oppakken.
Stijf geslagen slagroom is ongeveer 2 dagen houdbaar, wanneer je dit afgedekt in de koelkast zet. Toch merk je vast dat het niet meer dezelfde textuur heeft als net na het kloppen.
Slagroom wordt niet stijf
Als de slagroom tijdens het kloppen niet goed stijf wordt of zelfs weer dunner aan het worden is, dan is de room tijdens het kloppen te warm geworden. Het heeft dan geen zin om verder te kloppen want dan wordt de slagroom alleen maar warmer - en dus dunner.
Geklopte slagroom kun je slechts (afgedekt) voor 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Bij twijfel altijd even proeven of ruiken aan de slagroom, ook als de THT/TGT-datum verstreken is.
Slagroom steviger maken
Voor een extra stevige slagroom kun je een zakje slagroomversteviger gebruiken. In de supermarkt vind je zakjes slagroomversteviger onder de naam Klopfix. Dit zorgt ervoor dat de slagroom minder snel terugloopt en dus zijn vorm en luchtigheid behoudt.
Bij het opkloppen raken de vetbolletjes in de slagroom beschadigd. Dit zorgt ervoor dat de slagroom na een bepaalde periode weer iets terugzakt in stabiliteit. Het te ver opkloppen van slagroom beschadigd het melkvet te veel, waardoor het melkvet gaat samenklonteren en gaat scheiden van het water in de slagroom.
Voor 250 ml slagroom is 2 eetlepels vanillesuiker ruim voldoende. Het beste is de snelheid van het kloppen steeds meer op te voeren. Het is daarom handig een mixer te gebruiken. Klop weer wat minder snel als de slagroom stijf wordt.
Gebruik de MultiQuick staafmixer met garde voor het opkloppen van de slagroom. Plaats de garde in de room en begin rustig op een lage snelheid om spatten te voorkomen. Verhoog de snelheid terwijl je klopt en beweeg rustig met de garde door de mengbeker / kom.
Wil je een slagroom die goed stijf houdt, maar heb je geen klopfix in huis? Mix dan eerst een beetje mascarpone romig en voeg daar de slagroom en suiker aan toe.
Klop-Fix zorgt ervoor dat de slagroom mooi stevig blijft en voorkomt dat taartbodem te snel zacht worden. Met een zakje Klop-Fix ziet de slagroom er mooier en steviger uit. Klop-Fix is eenvoudig in gebruik. Een zakje is voldoende voor 250 ml slagroom.
Er is te veel (kunstmatige) vanille gebruikt. In vanille komt het stofje vanilline voor, wat voor de kenmerkende smaak zorgt. Dit stofje is de basis voor kunstmatige vanille. Bij het toevoegen van te veel vanille of kunstmatige vanille kan een bittere smaak in de gele room ontstaan.
Giet een kop slagroom in de beker, doe de sluiting erop en ga flink schudden. Heel hard schudden hoeft niet, als je maar in een constant tempo blijft doorgaan. Tijdens het schudden luister je naar het geluid: het zal steeds minder klotsen en steeds steviger worden.
Pas net aan het schiften
Gebruik zo'n twee tot vier theelepels water, wijn, azijn of citroensap en klop dit met een garde goed en voor je het weet ziet je saus er weer uit zoals-ie eruit hoort te zien. Deze methode werkt bijvoorbeeld goed bij een geschifte mayonaise of Hollandaise saus.
Voeg de slagroom toe en laat op middelhoog vuur tot de helft inkoken tot een egale, ingedikte saus. Dit duurt ca. 15 min. Breng op smaak met peper en zout.
WAT IS SCHIFTEN
Meestal komt dit door te grote temperatuursverschillen tussen de gemengde ingrediënten. Het water en vet in je mengsel scheiden zich vervolgens van elkaar, doordat het eiwit ze niet langer kan binden. Die alom gehate korrelige, lichte puntjes die je in jouw geschifte mengsel ziet, zijn dus eiwitten.
Re: Is Klop Klop hetzelfde als Klopfix
Nee, Klop Klop is een soort nepslagroom, terwijl Klop-fix een slagroomversteviger is.
Doe de slagroom in een kom en voeg de suiker toe. Klop de slagroom tot het een dikte van yoghurt heeft. Giet de gelatine af en voeg 3 eetlepels water toe aan het kommetje en zet deze 30 seconden in de magnetron. Roer het door met een vork.
Dr. oetker | Klop-Fix | Slagroomversteviger | 5 x 8 gr | Delhaize.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De slagroom heeft brokken, wordt waterig of ruikt zuur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Houdbaarheid Slagroom
Geslagen of geklopte slagroom kun je maximaal twee dagen in de koelkast bewaren, maar die twee dagen zal niet ongeschonden bereikt worden. Al na enkele uren wordt de slagroom minder stijf en steeds meer vloeibaar, simpel omdat de lucht het product verlaat.
Nog ongeklopte slagroom kun je eenvoudig invriezen en voor weken tot zelfs maanden bewaren. Dit bespaart je niet alleen geld, maar is ook een handige mogelijkheid om het room telkens in kleine hoeveelheden te gebruiken. Met slagroom die al opgeklopt is moet je wat behoedzamer zijn in de diepvries.