De makkelijkste manier om 's zomers te skiën is op de gletsjers van grote skigebieden. Gebieden als Zermatt, Tignes en de Hintertux gletsjer zijn bekend om de zomerskimogelijkheden. Deze gletsjers bieden vaak een handvol leuke pistes om even lekker te skiën. De kwaliteit van het skiën wisselt per dag en per seizoen.
Zelfs in de zomer zijn er gletsjers geopend waarop je kunt skiën. Op de Hintertuxer Gletscher en gletsjer boven Zermatt is skiën zelfs het hele jaar door mogelijk en op de Stilfser Joch kun je vanwege de vele sneeuwval in de winter, alleen in de zomermaanden de gletsjer op voor skiplezier.
In de wintermaanden zijn de skimogelijkheden eindeloos, maar ook in de zomer kun je prima skiën in Oostenrijk. Het piste aanbod is dan wel iets beperkter, de sneeuw is anders, maar je kunt nog steeds heerlijk afdalen en genieten van al het fijne dat het land te bieden heeft.
Oostenrijk en Zwitserland
Niet alleen in Frankrijk kun je in de zomer de sneeuw opzoeken, maar ook in Oostenrijk en Zwisterland kunnen skiliefhebbers zich vermaken in de zomer. Zermatt is een van de weinige locaties in Zwitserland waar je het hele jaar door kunt skiën.
Er zijn namelijk skigebieden in Oostenrijk, Zwitserland en Italië die het hele jaar geopend zijn. Het gaat hier om hooggelegen gletsjer skigebieden waar 365 dagen per jaar sneeuw ligt, de liften draaien en de pistes geprepareerd worden.
Verrassende koploper in het klassement is het Fonna Glacier Ski Resort in Noorwegen. Hier ligt zelfs in augustus een verbluffende sneeuwhoogte van 4 meter!
Naast dat het skigebied tot de sneeuwzekerste skigebieden van Oostenrijk hoort, is het met ruim 300 km aan pistes ook het grootste aaneengesloten gebied van het land. Ook sneeuwzeker in Oostenrijk: Damüls, Gurgl, Kühtai, Tauplitz, Zell am See - Kaprun, Stubaier Gletscher, Zillertal Arena, Serfaus-Fiss-Ladis, Kitzbühel.
Zermatt staat voor de beroemde Matterhorn, 360 kilometer piste, luxe, kaasfondue en een autovrij centrum. Al jaren komen mensen vanuit de hele wereld naar dit Zwitserse bergdorp.
Welkom in Kaprun - skigebied met 61 km piste - Kitzsteinhorn gletsjer.
Over het algemeen valt in Nederland de meeste sneeuw in december, januari en februari. Soms doet de lente al bijna haar intrede als er nog sneeuw valt. In februari 2010 kopten de kranten bijvoorbeeld nog dat Nederland zich moest opmaken voor de hevigste sneeuwval in 30 jaar.
Met kunstsneeuw zijn bergen snel te besneeuwen. Een laag van circa 20 cm kunstsneeuw op een grashelling maakt deze skibaar. Een paar centimeter sneeuw ernaast en het winterse gevoel is er ook. Wil je echt natuursneeuw kunnen skiën dan is het minimum zeker 30 cm en 50-60 cm ideaal.
De verwachting is dat het weer zacht blijft. De kans op winters weer is heel klein. Dat betekent niet dat het helemaal niet meer kan sneeuwen of koud wordt. Ook tijdens zachte weken kan er weleens een dagje met winterse buien of een koude vriesnacht tussen zitten.
Jaarlijks biedt Winterberg 90 dagen sneeuwzekerheid. Van half december tot half maart kan er geskiet worden. Het skioord beschikt namelijk over 260 moderne sneeuwkanonnen die ingezet kunnen worden om de natuur een handje te helpen.
Januari en februari zijn de meest sneeuwzekere maanden in de Alpen. Vanaf maart begint de sneeuw weer te smelten, voordeel van de hogere temperaturen is dat je tijdens Pasen vaak skiet in prachtig weer.
Van 10 januari t/m 20 februari. Van 7 maart tot einde skiseizoen, met Pasen wel drukker.
Maart geldt nog steeds als volop wintersportseizoen en vrijwel alle skigebieden zijn open tot tenminste het laatste weekend van de maand. Ga je voor een wintersport eind maart, dan kun je ervoor kiezen om naar een hoger gelegen skigebied te gaan, zoals een gletsjergebied, om zeker te zijn van goede sneeuwcondities.
Een wintersport in maart betekent optimaal genieten van het voorjaar en de rust die langzaam terugkeert in de skigebieden. De zon laat zich steeds vaker zien, maar er kan ook nog regelmatig sneeuw vallen. De pistes liggen er nog prima bij en van topdrukte is geen sprake meer.
In de poolstreken ligt de sneeuwgrens op zeeniveau. In de Alpen ligt de grens op ongeveer 3200 meter hoogte. Bij de evenaar, op de warmste plekken van de aarde, ligt de sneeuwgrens op meer dan 5000 meter hoogte.
De kans dat het een witte kerst wordt is ongeveer 7%. Officieel is het een witte kerst wanneer erin De Bilt beide kerstdagen een gesloten sneeuwdek is. Dit is sinds 1901 slechts 8 keer gebeurt, waarvan de laatste 2 keer in 2009 en 2010.
Windrichting allesbepalend. Het kan dus flink sneeuwen in april en dat heeft alles te maken met de windrichting. In de gebieden rond de Noordpool is het zo vroeg in de lente nog steeds ijskoud. Bij een noordenwind kan die kou naar Nederland worden geblazen en dat levert flinke sneeuwbuien op.
Kortom, het aantal kilometers dat je op één dag kunt skiën is beperkt, zeker als je ook tijd neemt voor een drankje en een lunch tussendoor. Dan ski je misschien tussen de 20 en 40 kilometer op een dag.