De vruchtjes zijn eetbaar en smaken wrang. De smaak van de vruchten is een determinatiekenmerk. Bloemen van de sierkers zijn eetbaar en hebben een lichtzoete frisse smaak. Je kunt er jam van maken, ze in koekjes verwerken of er een bonbon mee decoreren.
De bekendste, en misschien ook wel mooiste, sierkers is de Prunus serrulata 'Kanzan'. Dat komt doordat het blad en de roze bloesem gelijktijdig uitkomen. In vergelijking met andere sierkersen zijn de bloemen best groot.
De nederlandse naam is Japanse sierkers, familie van de Rosaceae. De bloemkleur is donkerroze en de bloeitijd is van ca. april tot en met mei.
H 3.5 m op 1 m in 10 jaar. Winterhard. Jonge bomen hebben de vorm van een vaas maar met verouderen groeien ze in de breedte uit. Kanzan heeft grote trossen dubbele bloemen die het mooist uitkomen tegen een donkere achtergrond.
Deze mooie Japanse sierkers wordt 6-8 m hoog en is ook geschikt voor kleine tuinen en zelfs daktuinen. Dankzij zijn gele, oranje en rode herfsttinten is hij ook in het najaar een blikvanger!
Als je de vorm van de boom wilt behouden, kun je de boom licht bijsnoeien. Dit doe je door zijtakken die te laag zitten weg te snoeien. Ook takken die te groot zijn en dus uit de toon vallen, kun je weghalen. Je kunt dit het beste doen in juni, als de prunus is uitgebloeid.
Het is een langzaam groeiende boom die circa 5 meter hoog wordt. Door zijn smal opgaande groeiwijze en zijn beperkte hoogte is de Prunus serrulata 'Amanogawa' ook geschikt voor de kleinere tuin.
De Japanse sierkers staat graag in de volle zon. Hij wortelt in het begin niet al te diep dus ondersteun hem in de eerste jaren met een stok of paal. Hij houd van matig voedselrijke tuingrond maar stelt feitelijk bijzonder weinig eisen aan de boden waar hij in staat.
Net als veel sierkersen wortelt deze species vrij oppervlakkig, met zware zijwortels die een breed wortelgestel vormen. De boom vraagt een goed doorlatende, vochthoudende en voedingsrijke bodem. De boom kan groeien op vrijwel alle gronden die aan deze eisen voldoen. '
De jaarlijks groei is ongeveer 30 cm tot ze de finale hoogte van 6-8 m (boom) of 2-5 m (struik) hebben bereikt. De ronde bladerkroon van de deze sierkers kan tot 8 meter breed worden. De Japanse Sierkers is vooral bekend door zijn prachtige gevulde roze bloemen in mei.
We snoeien een Sierkers het beste in juni na de bloei, als het gaat om het wegsnoeien van zijtakken die te laag zitten naar onze smaak. En als het moet kunnen dan ook te grote takken worden bijgeknipt of teruggesnoeid. Dat zal met een snoeischaar(tje) vaak niet goed lukken.
Prunus met roze bloesem. De fruitbomen staan bekend om hun veelvuldig voorkomende roze bloesems. Die kunnen variëren van witroze tot diep donkerroze. Het bekendst is de prunus, de kersenbomen.
De Japanse sierkers is niet giftig; het blad is overigens niet eetbaar.
Kandelaberen Van een boom alle kleine takken weghalen, van de grote takken een stuk (bijv. 1 meter) laten zitten. Vervolgens om de 4-8 jaar alle nieuwe uitlopers opnieuw verwijderen. Op deze manier is de boom klein te houden, helaas wordt de boom niet erg oud...!
De beste tijd voor het snoeien van de prunus is direct na de bloei. De bloeitijd van de prunus is in het voorjaar dus in mei-juni kunt u met knippen starten. Snoei de takken tot op de dikkere takken terug, op twee centimeter na. U kunt ook tot ongeveer tien centimeter vanaf de stam terugsnoeien.
Snoei na de bloei
Als je te lang wacht, loop je een gedeelte van de groei mis en heb je volgend jaar minder bloemen. Hij begint dan immers veel later met groeien. Een paar dagen tot een week wachten is niet zo erg, maar een paar weken is echt te lang.
Een Prunus subhirtella 'Autumnalis Rosea' verdraagt goed snoei dus dat zal wel lukken. De boom snoeien nadat hij gebloeit heeft in de lente, niet na de zomer ofzo. Anders snoei je alle takken weg waarop de volgende lente de bloei staat!
Een takkraag zorgt ervoor dat de tak vanuit de stam van de boom ondersteuning krijgt. De basis van de tak zit hierdoor stevig verankerd in de stam. Deze takkraag zorgt er ook voor dat de wond sneller overgroeit. Als je de takkraag wel beschadigt, heb je simpelweg een grotere wond die dicht moet groeien.
Een prunus snoeien moet je met beleid doen. De struik is behoorlijk gevoelig voor snoeien en het is niet beslist noodzakelijk. De beste tijd is na de bloei in juni, maar eventueel kan je ook in oktober/november nog een beetje bij werken.
De Prunus subhirtella 'Autumnalis' is een prachtige, bloeiende boom. Hij bloeit van eind oktober tot december en ook nog een keer na de winter. De sierlijk hangende takken en vorm maken de Japanse sierkers een elegante boom.