Rucola (of raketsla) zit namelijk boordevol met vitamine A en C. Zo draagt vitamine A bij tot het in standhouden van een normaal gezichtsvermogen. Ook is rucola een bron van ijzer, kalium en zelfs calcium. Calcium is een echt wondermineraal.
Rucola is een goede huid,- en leverzuiveraar. Omdat rucola veel zwavel bevat is het een zeer goede huid,- en leverzuiveraar.
Veel mensen denken dat rucola een slasoort is, toch is het een koolsoort. Omdat deze groente niet van hitte houdt, kun je hem het beste planten in het voor- en najaar. Het is een snel kiemende plant, wat betekent dat je hem al snel na het kweken kunt oogsten en gebruiken.
nieuws In Duitsland raadt de consumentenorganisatie Stiftung Warentest aan om niet te veel rucola of veldsla te eten omdat ze te veel nitraten kunnen bevatten. Ook uit onderzoek van de Europese Voedselveiligheidautoriteit EFSA bevat rucola vaak te hoge concentraties nitraten.
Van alle slasoorten bevat rode sla de meeste antioxidanten en voedingsstoffen. Dit komt omdat donkere bladeren meer licht absorberen en vitamines samenvoegen. Als je gezond en gevarieerd eet, dan krijg je voldoende antioxidanten binnen.
Rucola bevat volop vitamines, mineralen en vezels. Het valt op door het hoge gehalte aan calcium. In 100 gram rucola zit maar liefst 34% van de referentie-inname voor calcium. Dit is zelfs meer dan in de boerenkool, Chinese kool en rammenas, groenten die ook al uitblinken in hun hoge calciumgehalte.
Medische eigenschappen: Rucola werkt vochtafdrijvend en maagversterkend. Volgens kruidenkenners uit vroegere tijden verlicht rucola pijn.
Tip. Van rucola eet je meestal kleine porties. In combinatie met andere soorten sla en groenten, zoals tomaat en komkommer zit je wel snel aan jouw dagelijkse portie van 250 gram.
Veel patiënten die lijden aan een chronische leveraandoening vertonen geen symptomen. Als er al symptomen zijn, blijven deze vaak zeer vaag, zoals vermoeidheid, jeuk, misselijkheid, pijn rechtsboven in de buik, geelzucht, asthenie, spier/gewrichtslast en/of anorexie.
Ontgiften of detoxen is een gebruikte term voor het reinigen van het lichaam van afvalstoffen of gifstoffen. Veelgebruikte methoden hierbij zijn: vasten, warmwaterbaden, kleibehandelingen (op huid en oraal), klysma's of darmspoelingen, oil-pulling, detoxkuren en supplementen.
Bananen. Bananen zorgen voor en een soort glucose wat fantastisch werkt voor de lever. Deze glucose gaan virussen, schimmels en bacteriën te lijf, dus echt een bondgenoot voor je lever.
Zoals met alle bladgroente raden we je aan de rucola te wassen in koud water (de voorwas gebeurt op de boerderij) dan te drogen en te bewaren in een afgesloten doos in de ijskast. Op deze manier kun je de sla bijna een week bewaren.
Mineralen in rucola
Het meest zit ijzer in rucola: 18% van de ADH. Verder mineralen in deze kruidige bladsoort zijn: calcium (16% ADH), mangaan (14% ADH), magnesium (12% ADH), koper (8% ADH), kalium (8% ADH), fosfor (8% ADH) en zink (5% ADH).
Veel mensen denken dat rucola een slasoort is, toch is het een koolsoort. Omdat deze groente niet van hitte houdt, kun je hem het beste planten in het voor- en najaar. Het is een snel kiemende plant, wat betekent dat je hem al snel na het kweken kunt oogsten en gebruiken.
De beste voedingsstoffen voor een gezonde darmflora zitten in groenten en fruit. Deze zijn rijk aan vezels, die niet door je lichaam kunnen worden verteerd. Dit geldt ook voor peulvruchten en bonen. Voorbeelden van deze voedingsmiddelen zijn frambozen, doperwten, linzen, broccoli en volkoren granen.
Nitraatrijke groenten, zoals rucola, spinazie en rode bieten, zorgen voor een verlaging van de bloeddruk. Dat schrijven onderzoekers van het Maastricht UMC+ in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Nutrition.
In witlof zitten bepaalde vezels en probiotica die ervoor zorgen dat je lichaam op een natuurlijke manier hersteld. Probiotica zoals witlof bevatten bacteriën die je darmflora ook bevatten. Ze zorgen ervoor dat je darmen gezonder zijn en sneller herstellen van diarree.
Van rauwe veldsla eet je meestal geen bergen, maar het is wel een mooie aanvulling op je dagelijkse portie groenten van 250 gram.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Wie van spinazie, sla of andijvie houdt, hoeft zich niet meer in te houden: volgens het Voedingscentrum blijkt uit nieuw onderzoek dat het eten van deze nitraatrijke groenten niet gevaarlijk is. Tot nu toe raadde het Voedingscentrum aan om maximaal twee keer per week groente met veel nitraat te eten.
Sla – van ijsbergsla tot verschillende soorten bladsla – doen niet erg veel voor je qua voedingswaarde maar zijn wel een grote last voor het milieu en een belangrijke bron van voedselverspilling.
Het is een groengele groente. De smaak is fris en bitter, heerlijk om rauw te eten in salades maar ook ideaal om stamppot van de te maken. IJsbergsla is lichtgroen van kleur en erg knapperig.
"Jazeker", zegt Imca Sampers, voedselwetenschapper aan de UGent. "Er zitten dezelfde voedingswaarden in als in vers gesneden sla, maar als je sla snijdt en dan uren laat staan, gaat de voedingswaarde naar beneden. Dat komt doordat de sla in contact komt met zuurstof en ook sappen verliest".