Het is dus belangrijk om boter goed afgesloten te bewaren. Geopende boter kan maximaal een week buiten de koeling bewaard worden, mits op een droge en koele plek. Het Voedingscentrum geeft als advies om boter in de koeling te bewaren, dan blijft het twee weken goed.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
We kunnen opgelucht ademhalen, want je kan roomboter gewoon buiten de koelkast bewaren. Sterker nog, de meeste soorten boter kan je prima op het aanrecht bewaren. Er is alleen één kanttekening, je kan het beter niet langer dan een week buiten de koelkast bewaren en niet bij een kamertemperatuur hoger dan 21 graden.
Boter kan buiten de koelkast ongeveer een week bewaard worden. Door het grote gehalte vet dat het bevat is het beter tegen bederven beschermd, dan andere zuivelproducten. Maar dit geldt wel voor een droge en koele plek.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De boter is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Boter is microbiologisch stabiel
Ook schimmels groeien niet in boter, maar toch kan het voorkomen dat bij het verpakken de lucht sporen van schimmels bevat. "De blaasjes met water zitten ook aan de buitenkant van de boter, waardoor er dan op het oppervlak van het blok schimmels kunnen uitgroeien", vertelt Beumer.
Overigens bederft boter niet door bacteriën. De belangrijkste oorzaak van 'boterbederf' is vetoxidatie, waarbij het vet in de boter reageert met het zuurstof in de lucht. Vetoxidatie kun je nooit helemaal tegenhouden en is ook een kettingreactie: als het eenmaal begint, houdt het niet meer op.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Pas op, door contact met zuurstof kan de boter geel verkleuren en oxideren. Dat betekent dat je boter ranzig wordt, en da's niet lekker om te eten.
Boter kan binnen een paar weken na aankoop wel chemisch bederven. En dat heeft te maken met de vetten in boter die reageren op de zuurstof, ook wel oxideren genoemd. Hierdoor ruikt en smaakt de boter wat zurig en krijgt het een donkere kleur. De boter is dan ranzig.
Zuivelproducten, zoals room of boter, kan je zonder problemen invriezen. Verpak de producten in handige porties en in luchtdichte zakjes of potjes. Zorg er wel voor dat de boter goed ontdooid is vooraleer ze te gebruiken. Zo voorkom je dat de boter begint te spatten wanneer je ze opwarmt om te bakken.
Echte grasboter van rauwe melk
De boter is dan smeuiiger, romiger, beter smeerbaar en bevat meer omega-3 vetzuren en vitamine K2. In de winter hebben de koeien een iets ander dieet. Voor de fijnproever heeft de boter dan een enigszins andere structuur en kleur.
Als boter ranzig is krijgt het een nare, zure smaak. In de zomer wordt boter sneller ranzig, omdat het dan warmer is buiten. Je wordt niet ziek als je ranzige boter eet. Ranzige boter kun je nog wel goed gebruiken voor het bakken of braden.
Zodus: zowel voor bakboter als voor olie krijg je vooral een slechte geur of smaak als het product vervallen is. Je neus is voor deze producten dus een ideale controle. Voor bakboter kunnen er ook veiligheidsproblemen optreden, waardoor je dit product toch best niet te lang over tijd laat gaan.
Het antwoord is: ja. De meeste soorten boter kun je prima op het aanrecht bewaren. Er is wel een maar: liever niet langer dan een week en niet op een kamertemperatuur hoger dan 21 graden.
Boter kan een week buiten de koelkast bewaard worden, mits het op een droge, koele plek is. Je keukenkastje zal zich dus prima lenen als bewaarplek, mits het buiten niet hartstikke warm is. Loopt de temperatuur buiten hoog op, dan kun je de boter beter toch in de koelkast bewaren.
Blue Band margarine in pakjes kun je in de originele verpakking maximaal 12 maanden ingevroren bewaren. Het brood en de bolletjes van Blue Band Goede Start! kun je 1 maand in de vriezer bewaren met behoud van de kwaliteit. Bewaar je het brood langer in de vriezer, dan neemt de kwaliteit af.
De ghee ruikt heerlijk zoet en is als deze goed gemaakt is jaren houdbaar. Bewaar de ghee niet in de koelkast, er worden anders druppels gevormd en de ghee wordt ranzig. Nu kun je er mee bakken. Ghee kan verhit worden tot 250˚C, je kan er zelfs mee frituren.
Het advies om een geopend blik niet in de koelkast te zetten, heeft vooral met de smaak van het voedsel te maken. Als een blik geopend is, kan het metaal onder invloed van zuurstof reageren met de inhoud. De producten van die reactie kunnen in het voedsel terechtkomen. Dat kan een metalige smaak aan het eten geven.
Boter in de koelkast blijft één tot twee maanden na houdbaarheidsdatum goed. Boter die buiten de koelkast bewaard wordt, is niet lang houdbaar.
Op blikgroenten staat een 'ten minste houdbaar tot'-datum (THT). Na deze datum kan de kwaliteit, zoals smaak, geur of kleur van het product, langzaam achteruit gaan. Maar als het blik nog heel is, kun je het jaren na de THT-datum nog zonder risico voor de gezondheid eten.
Roomboter bevat vitamine A, D en E en heeft een vetgehalte van tussen de 80 en 90%. Het bevat vooral verzadigd vet. Dit vet staat erom bekend niet goed te zijn voor de gezondheid. Er is veel melk nodig voor het maken van roomboter.
Roomboter bevat zowel vitamine A, D en E, maar ook veel verzadigd vet en vormt daarom geen verstandige basis binnen een gezond voedingspatroon. Verzadigd vet wordt namelijk binnen onderzoeken in verband gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziektes. Vandaar dat het ook wel wordt gezien als het ongezonde vet.
Boter bevat een aantal belangrijke in vet oplosbare vitamines. Zo bevat halvarine vitamine A en D welke noodzakelijk zijn voor het gezichtsvermogen, de vernieuwing van huidcellen, luchtwegen en het maagdarmkanaal. Vitamine A en D zorgen bovendien voor de bot-opbouw en een goede weerstand.