Kun je snijbonen invriezen? Verse snijbonen kunnen worden ingevroren en blijven ongeveer drie maanden goed in de vriezer. Door de snijbonen eerst te blancheren (kort verhitten) blijft de smaak en textuur beter behouden. Verse snijbonen kun je gemiddeld 4 dagen in de koelkast bewaren.
Snijd de bonen op de gewenste lengte, meestal rond de 2 tot 3 cm, wat geschikt is voor de meeste gerechten. Plaats de bonen in kokend water en laat ze ongeveer 3 minuten koken. Dompel de bonen onmiddellijk in een kom met ijskoud water. Laat ze afkoelen voordat je ze droogt en invriest.
Gesneden snijbonen kun je 1 dag in de koelkast bewaren, bij voorkeur dezelfde dag bereiden en eten. Snijbonen kun je eventueel ook 2 dagen op de fruitschaal bewaren. Bewaar de snijbonen dan niet naast kiwi, peer, appel of banaan.
Sperziebonen zijn gevoelig voor koudebederf, bewaar ze daarom niet kouder dan 5°C. Sperziebonen kun je eventueel ook 3-5 dagen op de fruitschaal bewaren. Verse sperziebonen kun je ook invriezen.Wel even blancheren (kort verhitten) vlak voor invriezen.
Steelpan: breng water aan de kook, voeg de bevroren snijbonen toe en kook in 10-12 minuten beetgaar. Afgieten en kruiden naar smaak. Weetje of tip: Vriesvers, direct van het land verwerkt en ingevroren. Met behoud van smaak, vitaminen en voedingsstoffen.
Snijbonen zijn lange, brede, lichtgroene peulen waarin zich zaden, de bonen, bevinden. Snijbonen zijn over het algemeen stugger dan sperziebonen en worden daarom gesneden gegeten.
Zoals de meeste groenten, moeten sperziebonen geblancheerd worden voor het invriezen om hun verse smaak en kleur te behouden. Om dit te doen, moet je de sperziebonen in linten of stukken snijden of snijden, alle harde uiteinden of draderige randen verwijderen en weggooien, blancheren in kokend water, afkoelen en dan invriezen .
Voordat je bonen en peulen kunt invriezen, moeten deze schoon zijn van eventuele bacteriën. Dit doe je door de groente eerst te blancheren. Dit is een kort kookproces waarbij enzymen en bacteriën gedood worden en de structuur en de smaak het beste behouden blijven.
Vries de sperziebonen in: Doe de bonen in diepvrieszakken van een liter. Vul de zak ongeveer 3/4 zodat u ze iets plat kunt drukken om ze in de vriezer te kunnen stapelen. Knijp overtollige lucht eruit terwijl u de seal dichtmaakt. Label en dateer elke zak en leg ze vervolgens maximaal 12 maanden in de vriezer.
Omdat het een broertje is van de sperzieboon mag worden aangenomen dat de snijboon ongeveer dezelfde eigenschappen, vitamines en mineralen bevat. Uit onderzoek is gebleken dat de groene boon niet alleen antioxidanten als vitamine C en betacaroteen bevat, maar ook een hoge concentratie van het mineraal mangaan.
Het is het beste om uw verse sperziebonen in de koelkast te bewaren, anders bewaart u sperziebonen in de vriezer als u wilt dat ze langer houdbaar blijven. U kunt ook ongewassen en ongeblancheerde sperziebonen in de koelkast bewaren tot ongeveer zeven dagen voordat u uw sperziebonen in de vriezer moet bewaren.
Snijd het harde stukje van de snijboon eraf, het mooie sierlijke puntje aan de andere kant kun je laten zitten. Snijd de snijbonen in schuine stukjes van 2 cm. Kook de snijbonen zonder deksel, afhankelijk van de dikte in 6 min. gaar (de snijbonen moeten nog frisgroen zijn).
Het hele jaar door zijn de snijbonen verkrijgbaar. Wat is de houdbaarheid van snijbonen: Gesneden snijbonen kun je het best dezelfde dag bereiden en eten. Ongesneden snijbonen kun je in een open plastic zak twee dagen bewaren op een koele plaats of in de koelkast.
Enzymen zijn eiwitten die de groente versneld kunnen laten bederven. Door groente een paar minuten te koken en direct erna af te spoelen met koud water (blancheren), zorg je ervoor dat die enzymen kapot worden gemaakt en het bederf wordt tegengehouden. Lees hoe je stap voor stap groente blancheert.
Door het vocht krijgen ze bruine vlekken dat heel toepasselijk roestvorming wordt genoemd. Het ziet er onaantrekkerlijk uit, maar geen paniek! Het is niet schadelijk. Zodra de bonen het kokend water raken, trekt het bruin weg en worden je bonen weer heldergroen.
Verse snijbonen kunnen worden ingevroren en blijven ongeveer drie maanden goed in de vriezer. Door de snijbonen eerst te blancheren (kort verhitten) blijft de smaak en textuur beter behouden. Verse snijbonen kun je gemiddeld 4 dagen in de koelkast bewaren.
Door groene bonen te blancheren, kun je smaak, kleur en textuur behouden voor gebruik in groene bonenschotels, salades, rauwkostschotels en roerbakgerechten. "Je kunt de textuur knapperig en vers houden, terwijl je de levendige kleuren van de producten laat zien," zegt Neoh.
Sperziebonen kun je rauw, geblancheerd of al bereid invriezen. Luchtdicht verpakt zijn ze tot 12 maanden in de vriezer houdbaar. Ondanks dat je sperziebonen rauw kunt invriezen, is het aan te raden ze eerst te blancheren (kort voorkoken). Dat zorgt ervoor dat textuur en kleur optimaal bewaard blijven.
Vroeger werden de snijbonen in schuine reepjes gesneden om de taaie draad te verknippen, vandaar de naam. De huidige generatie snijbonen heeft echter een heerlijk malse structuur en kan probleemloos als geheel gekookt of gestoomd worden.
Vries ze in tot ze stevig zijn, doe de bevroren bonen in een zak en bewaar ze maximaal twee maanden (op deze manier blijven de bonen apart, vries ze niet in één keer in en je kunt er zoveel gebruiken als je nodig hebt). Om de bonen uit de diepvries te koken, voeg je ze toe aan kokend water en kook je ze 5 minuten, tot ze zacht zijn .
Bij bonen die worden gekweekt om te drogen, worden de peulen volledig rijp en gedroogd aan de plant, waarna de bonen kunnen worden opgeslagen voor gebruik in stoofschotels, soepen en ovenschotels in de winter. Borlottibonen zijn een populaire keuze, en sommige sperziebonen en snijbonen kunnen ook op deze manier worden gekweekt .
Het enige deel van de boon dat altijd verwijderd moet worden is het puntje van de steel (dit wordt soms "topping" van de boon genoemd), waar de peul ooit aan de rest van de plant vastzat. Er is geen praktische noodzaak om het staartje van een groene boon te verwijderen - de keuze om dit te doen is esthetisch .
Tenzij de sperziebonen al zacht zijn, hoeft u zich geen zorgen te maken over het afbreken van het uiteinde. Het uiteinde hoeft u alleen af te breken zodat de bonen aan de binnenkant van de sperziebonen zich kunnen ontwikkelen.